Ontwikkelingen in Egypte | 29 januari 2011

Gisteren kwamen de betogingen in Egypte goed op gang. Tot diep in de nacht hielden die aan, ondanks de avondklok.
Nu start de avondklok nog eerder. Maar tienduizenden zijn de straat op nu. Het verloopt nu nog relatief vredig. Maar wat brengt de avond? We proberen u hier op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Maar laat in de reacties vooral ook weten als u iets te weten komt.
Voor uitstekende live verslaggeving kunt u bij Al Jazeera terecht. Op Twitter kunt u het beste hashtags #egypt en #25jan in de gaten houden.
Hier een kaart met waar de protesten plaatsvinden.

14:55: Ahmed Ezz, voorman binnen de Nationale Democratische Partij, treedt af.
15:30: Er vindt een processie plaats door de demonstratie heen met wat lijkt op een dode.

 1. 2

  Woordvoerder voor de Muslim Brotherhood op Al Jazeera geeft aan dat ze *geen* presidentskandidaat naar voren zullen schuiven. Ze willen alleen dat er democratische verkiezingen komen. Meer niet.

 2. 3

  Mubarak heeft Vice President (Omar Suleiman) aangesteld. Lijkt mogelijk een voorbode te zijn dat Mubarak gaat vertrekken en dat de VP het over gaat nemen.

  Omar Suleiman is niet onderdeel van het politieke apparaat en wordt door veel Egyptenaren gerespecteerd.

 3. 5

  @Arjan:
  Suleiman is wel degelijk onderdeel van het establishment, is een vertrouweling van Mubarak. Ik betwijfel of de Egyptenaren hier op zitten te wachten.
  Maar inderdaad, zoals op aljazeera beschreven wordt, het is een man met goede connecties die nog weinig verkeerd heeft gedaan. Goede internationale contacten ook. Dus zijn positie is beter dan Mubarak, maar of die ook goed is, moet worden afgewacht.

 4. 6

  @Arjan:
  NRC Live:
  Op Al Jazeera wordt nu in een interview een partijgenoot van Mubarak in het nauw gedreven. Hij zegt dat ‘het volk Suleiman wilde’, reporter: ‘Nee hoor, het volk wil Mubarak weg hebben’