Ongeluk of aanslag: koninginnedag op zwart

Omstreeks 11.50 uur reed een auto door de afzetting rond de bustocht van de Koninklijke familie in Apeldoorn (foto). De auto kwam tot stilstand tegen het monument De Naald. Er zijn vier doden gevallen. De bestuurder is een blanke man van 38 jaar oud, die zelf zwaargewond raakte. Over de motieven is nog weinig bekend, de man wordt nu geopereerd. De Koninklijke familie was ooggetuige. De bus reed na het incident direct door naar paleis Het Loo.

Op een persconferentie werd net medegedeeld dat de politie enige woorden heeft gewisseld met de man voordat hij uit de auto werd gehaald. Daaruit is aanleiding om te denken dat het een bewuste actie was, maar niet met terroristisch motief. Hij scheen niet geestelijk verward te zijn. De dader zou al eerder op de dag door de afzetting hebben geprobeerd te komen.

De festiviteiten in Apeldoorn zijn afgelast, in andere steden zijn ze ook afgelast of versoberd. De vlag is officieel op half stok gehangen.

Update: om 19:30 een tweede persconferentie

 1. 4

  @2 Oh? Klap eens iets meer uit de school?

  On topic: Er wordt hier en daar al om diepgaand onderzoek gevragd. Wie daar vraagteens bij zet, heeft gelijk. Het haat er namelijk om waar zo;n onderzoek zich op richt.
  Natuurlijk moet de beveiliging nader onder de loep worden genomen. Ter illustratie: op mijn werk, waar veel mensen met “apart” gedrag komen, zij we al alert als iemand zich op de een of andere manier opvallend ophoudt voor het pand of “anders dan anders” binnenkomt. Vaak zijn miniscule details genoeg om extra oplettend te zijn.
  Op zulke aspecten (zijn er signalen genegeerd?) moet dat onderzoek zich richten. Tenslotte stond er een goed (?) getrainde beveiliging op straat en uit de eerste berichten valt te lezen dat de dader zich niet als de gemiddelde Oranjeklant gedroeg.

 2. 5

  Wanneer zijn de demonstraties, waarmee we aan kunnen geven, dat we het met deze aanslag niet eens zijn, of is dat deze keer niet nodig?

 3. 7

  als ik op alle foto’s kijk op welke site of welk programma dan ook zie ik dat de agenten op het moment zelf geen kick geven of zelfs met hun handen in hun zak vooruit staan te turen. Waarschijnlijk komt de schok pas een paar seconden later?
  in ieder geval, ik vind het verontrustend dat zo iemand ongestoord binnen kan dringen. ik zal nooit meer met een gerust hart ergens op een festival staan!

  mijn medeleven met de familileden van de slachtoffers is groot.

 4. 8

  @5: Wanneer zijn de demonstraties
  Nou idd he. Ik mis ook de autochtone scooterhelden en hun vriendjes, die al toeterend, lachend en juichend stad/dorp op stelten zetten vanwege deze aanslag. ’t Gebrek aan enthousiasme van de autochtone jeugd zou natuurlijk te maken kunnen hebben met het (gedeeltelijk) mislukken van de aanslag. Je weet ’t niet.

 5. 9

  Ls. Wat ik mij afvraag is of de dader voorafgaand aan de botsing tegen de naald niet al was neergeschoten door een schutter om te voorkomen dat hij de bus zou raken?
  Waarom was anders de auto al zwaar beschadigd en hoorde mensen schoten? Dan wel de opmerking dat er een kanonschot gehoord werd wat onderdeel zou kunnen zijn van de viering?
  Misschien was de dader al buitenbewustzijn of zelfs al dodelijk getroffen en zijn de uiteindelijke slachtoffers te wijten aan het neerschieten? Er gaat wel meer in de doofpot.

 6. 11

  @8:

  Ik mis ook de autochtone scooterhelden en hun vriendjes, die al toeterend, lachend en juichend stad/dorp op stelten zetten vanwege deze aanslag

  Die missen we hier ten lande ook bij andere aanslagen, een enkele uitzondering (een paar etters zonder scooter in Arnhem na een van de aanslagen) daargelaten. En dat staat volkomen los van de vraag, die steeds aan een andere bevolkingsgroep hier wordt gesteld, om tegen aanslagen in andere landen te protesteren. het argument is dan steeds, dat wie niet protesteert, het stiekem met de aanslagen eens is. Of er dus wel of niet mensen staan te juichen om een aanslag doet juist niet ter zake.