One-Day-Fly: “de Joodse Autoriteit”

Interactieve kaart: The Pull Out from the Gaza Strip (NYTimes)

klik voor groter beeldGisteren is in de joodse nederzetting Gush Katif op de Gaza-strook een nieuwe staat uitgeroepen: de Joodse Autoriteit. The Authority will hold democratic elections within 21 days (Ha’artez). De oprichter van dit mini-staatje: de Israelische militair-historicus Aryeh Yitzhaki zegt het internationaal recht aan zijn kant te hebben. Want zodra het Israëlische leger is vertrokken uit Gaza hebben de lokale bewoners het soevereine recht zichzelf te besturen. De enthousiaste inwoners/aanhangers van de Joodse Autoriteit vergeten echter dat zij -samen met datzelfde leger- ook moeten vertrekken. Bovendien zijn ze geen partij voor de IDF noch de Palestijnen.

De Joodse Autoriteit zal dus niets meer worden dan een voetnoot in de geschiedenis. Hoe vet die voetnoot zal worden aangezet hangt af van het (gewapende) verzet van de joodse kolonisten? Het anti-ontruimingsblog IsraelReporter.com slaat verbitterde apocalyptische taal uit, toch zoekt het nog steeds een vreedzame oplossing. Ondertussen kijken Palestijnse bloggers op de Gazastrook gespannen maar hoopvol toe.

klik voor groter beeldIf you have been in Rafah can you comprehend these towers in the settlements removed? I’m open mouthed in disbelief. (Rafah Pundits Radio)

So D-Day has finally come. I couldn’t help but stay up and watch the end of the Palestine Sattelie Channel ticker marking down the “days till liberation”. (a-mother-from-gaza.blogspot.com)

 1. 1

  Carlos, Carlos, je joodse bloed kruipt waar het niet gaan kan, je geloof dus nog steeds dat deze hele PR stunt daadwerkelijk gaat plaatsvinden??? En dat terwijl de Zionisten in de Westbank ondertussen lekker doorgaan met het anexeren van 10% extra land, het Hek rondom Jeruzalem is al bijna af. Nu maar hopen dat alle pers in Gaza loopt.

 2. 2

  Dit zegt Sharon er zelf van:

  In a TV address, Israeli leader Ariel Sharon said it was a painful step, but essential for the nation’s future. “We cannot hold onto Gaza forever. More than a million Palestinians live there and they double their number with each generation,” he said. “They live in uniquely crowded conditions in refugee camps, in poverty and despair, in hotbeds of rising hatred with no hope on the horizon.

  Hij bouwt een grote gevangenis.

 3. 4

  Barak trok de Israeli’s terug uit het noorden, Sharon doet het uit het zuiden. Arafat is dood. Er ligt een oceaan aan geld te wachten voor alle Palestijnen. Het perspectief lijkt goed.

  Onduidelijk zijn echter de berichten over een blijvende Israelische controle over wegen, haven(s) in de Gaza.

 4. 5

  dan komt er een strafexpeditie naar een ander land. Geen enkel land op deze wereld is zo schrijnend als Israel. In beide kampen zitten gewoon enorme (fundamentalistische) mafketels die niet rusten voor de ander dood is. Een oplossing zal er dus nooit gevonden worden, en een muur bouwen is geen oplossing leren we van de geschiedenis.

 5. 7

  Sharon is een houwdegen met zijn hartvervetting op de juiste plaats. Hij is een hufter, maar hij zal ook grenzen trekken. Ja het is een gedrochtelijke muur die nog weer meer land van de Palestijnen annexeert. Maar de Palestijnen zullen gedwongen zijn te democratiseren, mede ook door de dankzij-Bush-op-gang-gebrachte democratisering in het Midden-Oosten (hehe..). Arafat is dood en Hamas zweert de terreur af. Zodra de Palestijnse staat stabieler is kunnen ze zich richten op een exclusieve niche-market. Ze hebben nauwelijks land en/of natural resources dus ik raad ze aan de bankiers van het Midden-Oosten te worden. Arabieren zijn toch al gewend om geld over te maken naar de Palestijnen dus die voorsprong hebben ze al. Met eventuele joodse expertise kunnen ze dan het begrip ‘rente’ introduceren in de Arabische wereld. Uiteindelijk zullen ze het portaal van van de Arabische naar de Joodse wereld worden en vice versa. Ze zullen de high-tech-tuinbouw-diensten economie van Israel verbinden met archaïsche olie-economiën van Arabië. Het slechten van die Muur is dan alleen nog bijzaak, het zal mooie plaatjes opleveren en een enerverend avondje live-televisie. Ik zie de toekomst roze in !!!

 6. 8

  Ik heb inmiddels honderden kilometers gelopen op mijn Palestijnse sandalen van 7 jaar oud. Geen slijtage op de zolen te zien. Niet te geloven.

 7. 11

  Als je de Palestijnse staat met Libanon vergelijkt dan staan ze er in twee opzichten beter voor. Geen Syrie en de buurt, geen Christelijk/Islamitische twisten, geen interne twisten op leven en dood.

  Goed, het is koffiedik, maar het eeuwig lamenteren dat het nooit wat wordt met die twee overtuigt me niet meer.

 8. 12

  geeb eeuwige twisten op leven en dood??? Beetje vergeten TV te kijken de laatste 20 jaar? Verder weet ik niet wat de geografische afstand tot Syrie voor voordeel is? Verder heeft de Palestijnse staat zoals al aangegeven totaal geen natuurlijke rijkdommen en ook de kenniseconomie is zeer belabberd en eenzijdig (gericht op budget-oorlogvoering). Ik zie er weinig ontwikkeling in.

  Wat dat betreft is Pelayo’s/Sharon’s visie profetischer:
  De Gaza-strook (net als de Palestijnse enclaves op de westelijke Jardaanoever) wordt een grote gevangenis. Het enige dat Israel moet doen is eventuele (lucht)havens onder controle houden om te voorkomen dat er teveel wapens de gevangenis in worden gesmokkeld. Dan nog een hek/muur erom (voor zover niet al aanwezig) en klaar: Alle Palestijnen collectief opgesloten voor hun leven en schuldig tot ze hun onschuld aantonen en een werkvergunning krijgen in Israel.

  Het mooie is dat Israel niet eens hoeft te betalen voor het voer voor de gevangen; Dat mogen de Arabische Liga en de Europese Unie doen!

 9. 13

  @Bismarck, jij ziet geen halt aan Verelendung bij de Palestijnen. Ik zie wel kansen.

  Nogal wiedes dat de Palestijnen nog niets hebben. Arafat en Israel hebben dat netjes afgeregeld.

  Gaza als gevangenis, sja dat is me nog niet duidelijk. Het is het nu wel. Maar zoals gezegd, er is beweging en er komt geld.

 10. 14

  Gaza als gevangenis? En die 15 km grens met moslimbroederland Egypte dan? Misschien kunnen die Egyptenaren hun Palestijnse broeders eens wat meer Lebensraum en Anschluss bij de Sinaï bezorgen?