Ondertussen in Irak

Iraakse vlagPaar opvallende berichten over de toestand in Irak:

Oud premier Allawi zegt in een interview dat de mensenrechten situatie in Irak nu net zo slecht is als indertijd onder Saddam.

People are doing the same as (in) Saddam’s time and worse, ..It is an appropriate comparison,…People are remembering the days of Saddam. These were the precise reasons that we fought Saddam and now we are seeing the same things.

Ingehuurde, westerse, beveiligingsmensen schieten vanuit hun auto als sport op Irakezen. Een videoband maakt dat pijnlijk duidelijk. Er wordt een onderzoek opgestart.

Een militaire professor op West Point, gerenomeerd op het vlak van militaire ethiek, heeft zichzelf van het leven beroofd in Irak. Deze kolonel was vrijwillig naar Irak gegaan om later studenten nog beter te kunnen onderwijzen in de ethiek.
Zelfmoordbriefje:

I came to serve honorably and feel dishonored. Death before being dishonored any more.

In e-mails to his family, Westhusing seemed especially upset by one conclusion he had reached: that traditional military values such as duty, honor and country had been replaced by profit motives in Iraq, where the U.S. had come to rely heavily on contractors for jobs once done by the military.

Het goede nieuws? Het proces tegen Saddam is begonnen.

Op 13 december, twee dagen voor de verkiezingen aldaar, is het precies 1000 dagen geleden dat de invasie begon (20 maart 2003).

 1. 1

  Lees ook even wat een meneer Abdul Aziz Hakim, hoofd van de Badr brigades te vertellen heeft. (Via Juan Cole)

  The leader of Iraq’s most powerful political party has called on the United States to let Iraqi fighters take a more aggressive role against insurgents, saying his country will only be able to defeat the insurgency when the United States lets Iraqis get tough.

  Hakim gave few details of what getting tough would entail, other than making clear it would require more weapons, with more firepower, than the United States is currently supplying. He also urged the United States to take a tougher stand against countries harboring insurgents and their supporters, and called for faster trials of insurgent suspects.

  Volg berichtgeving over de Badr brigades nauwkeurig, zou ik zeggen. Die zijn nu al bijna een staat binnen een staat.

 2. 2

  Kritiek op de Amerikaans-Britse bezetting overschaduwt de revolutionaire veranderingen ten goede in de Iraakse samenleving

  Elsevier deze week. Ik betrap Steeph op het leveren van eenzijdige informatie.

 3. 3

  Over dat filmpje met het schieten op willekeurige auto’s heb ik vandaag al uitgebreid reacties op amerikaanse blogs mogen lezen. Vaag en niet duidelijk wie er nu eigenlijk aan het schieten is waren de furieuze commentaren. Nu is dat laatste inderdaad niet uit de video te destilleren, maar het blijft een bizar verhaal.

 4. 4

  @ALO: Ik had het Saddam proces maar even voor het evenwicht vermeld ;-)
  Wat een geleuter over die eenzijdige informatie. Alsof kop-in-het-zand zo’n slimme tactiek is.

 5. 7

  ALO, Steeph. Die Hans Crooijmans is wel een optimimist tegen de klippen op zeg. Volgende week schrijft hij voor Elsevier een stukje over de Titanic. Hij betoogt dan dat er overdreven negatief naar deze ramp gekeken wordt. De Titanic was toch namelijk al een aardig eindje op weg voordat ze zonk. Ook wordt er zomaar aan voorbijgegaan dat van de eerste klas passagiers bijna 60% het er levend vanaf heeft gebracht . Bovendien ligt het wrak na meer dan 90 jaar nog in heel behoorlijke staat op de bodem. De band speelde tot het eind en er is later ook nog eens een leuke film over gemaakt, tel uit je winst.

 6. 8

  Die ene lulhannes van Elseviers wetenschapsredactie, Rosenboom of zo iets, die bestond het ooit om in het programma “Nieuwslicht” te ageren tegen de Partij voor Dieren in het bijzonder en tegen dierenrechten in het algemeen door te stellen dat ’t “het doel van de evolutie” was om je eigen genen te bevoordelen en dus niet die van andere soorten.

  Het doel van de evolutie. Wat een onvoorstelbare drol ben je dan, zeg. Een stap verwijderd van intelligent design.

 7. 9

  @Pelayo: Simon Roozendaal strijkt menigeen tegen de haren in, maar dat is dan ook zijn functie in het publieke debat. Hoe moet anders de VARA kijker kennis nemen van een wetenschappelijk concept als The Selfish Gene? Simon Roozendaal is een competent wetenschapper die geen poep verkoopt. Ik verkies het evangelie van Simon boven dat van Karel Knip (NRC).

 8. 10

  ALO: Of je betrapt de Elsevier op eenzijdige berichtgeving… Ik vermoed dat die hun artikelen rechtstreeks transcriberen van de FOX goedweer in Irakshow.

 9. 11

  @phonkee

  Het was een genante vertoning. En hij streek mij niet tegen de haren in, hij werkte op mijn lachspieren. En als iemand zulke aperte onzin verkoopt is hij geen competent wetenschapper.

 10. 12

  Even terug naar Irak:

  http://cbs2.com/topstories/topstories_story_333080014.html

  Sunni Muslim civilians are increasingly claiming that men in their families have been abducted and in many cases, tortured and killed, by men they say appeared to be officers of the Shiite-led Iraqi government.

  According to the New York Times, one of Baghdad’s largest mosques has begun collecting data on disappeared Sunnis and so far has the names of 700 men allegedly missing or killed in such incidents within the past four months. The Iraqi Interior Ministry says reports of government involvement are “totally wrong.”

  “There is no question that bodies are turning up,” one human rights investigator told the Times, speaking anonymously, citing safety concerns. “Quite a few have been handcuffed and shot in the back of the head.”

  De grote vraag is deze: Is dit de Badr brigade aan ’t werk, met andere woorden zijn de Shiieten begonnen met wraak te nemen? Of liegen deze bronnen in een pathetische poging de bloedbaden te rechtvaardigen?

 11. 13

  Nou Phonkee, nu ga je toch echt de verkeerde kant op. In hetzelfde programma heb ik de wetenschapsjournalist van Elsevier, ik begrijp dat hij Simon Roozendaal heet, horen beweren dat het bestaan van malaria de schuld was van groen-links, omdat die tegen het gebruik van DDT waren.

  Jij mag dan blij zijn met dit evangelie, ik vind het gewoon een grote lul.

 12. 14

  @phonkee

  Luister, ik begrijp dat jij de tegenvisie wil presenteren. Ik snap dat. En ik snap de grote waarde daarvan: Het voorkomt verassingen als het allemaal toch weer anders verloopt dan voorspelt. Hou me te goede, ik waardeer dit zelfs!

  Maar als je de tegenvisie wilt vertegenwoordigen moet je ook je bullshit detector heel scherp afstellen, want het gevaar is dat je allerlei onzin loopt te verdedigen. Meneer Rosendaal is klaarblijkelijk in die val getrapt.

  Nu gaan weer ’t ontopic over de ontwikkelingen in Irak hebben, want het is mijn voorzichtige (!) indruk dat het burgeroorlogscenario zich aan ’t ontvouwen is. Ik zeg voorzichtige indruk omdat ik dit uit de media meen te kunnen opmaken en ik realiseer me heel goed dat dat het beeld enorm vertekend.

 13. 16

  @Steeph

  Dat bedoel ik ook. Er komen via kranten allerlei geruchten binnen over willekeurige executies en martelingen van Sunni’s door Shiieten. Maar wat is daar nou van waar? Ik zou dat al moeilijk vinden als ik direct met de betrokkenen zou kunnen praten. Maar nu moet ik afgaan op verslaggeving een journalist die dus die afweging al heeft gemaakt. Ik kan dat slecht controleren.

  Daarbij is een mening hebben over de Iraakse oorlog inmiddels al heel politiek beladen. Dat vertroebelt de zaken alleen nog maar meer.

  Ik ga er dus maar voor het gemak van uit dat een aantal gerespecteerde kranten het dichtst bij de waarheid zitten. Maar ja, sinds het massavernietigings debacle betwijfel ik zelfs dat. De NYT is (was?) een gerespecteerd blad maar hadden hele verhalen daarover.

  Ik kan niet te weinig benadrukken wat een keerpunt dat is geweest: Het feit dat al die westerse regeringen gewoon lulkoek stonden te produceren en dat alle gerespecteerde media dat allemaal als waarheid aannamen, terwijl Saddam helemaal niets had.

  Alleen al daarom waardeer ik phonkee’s consequente presenteren van de tegenvisie overigens :-)