Ondertussen boven de Noordzee…

Vorige week zijn Russische bommenwerpers het Noorse en Britse luchtruim dicht genaderd. Onze NAVO-bondgenoten stuurden respectievelijk F-16 en Tornado gevechtsvliegtuigen om de Russische Tupolev 95 “Bear” bommenwerpers te volgen. De eerste vlucht ging langs de noordgrens van Noorwegen maar bij een tweede vlucht drongen de Russische vliegtuigen door tot boven de Noordzee, to the region between Stavanger and Aberdeen, the heart of the British and Norwegian oil industry. Deze vliegbewegingen zouden te maken hebben met oefeningen van de Russische vloot in de Barentszee maar vallen ook verdacht samen met de toegenomen diplomatieke spanning tussen Rusland en Groot-Brittannië rondom de geweigerde uitlevering van Andrei Lugovoi: de hoofdverdachte in de Litvinenko zaak (ITN).

 1. 1

  Mooi vliegtuig die Tupolev! Ik las op de wiki pagina dat de russen er een experimentele versie van gemaakt hadden die op kernenergie vloog. Die kon oneindig in de lucht blijven. Nuja, oneindig… tot de bemanning stierf aan stralingsziekte dan.

  Maar ik vraag me af, is het nu zo dat landen opzettelijk militair gaan oefenen als er diplomatieke crisissen zijn, of dat militaire oefeningen dan ineens in de schijnwerpers komen?

 2. 2

  Fijn dat de Koude Oorlog weer terugkomt. Dan weten we tenminste weer precies wie de Good Guys en wie de Bad Guys zijn.

 3. 4

  @Bismarck: Dat vraag ik me ook af inderdaad. Zoals we de komende weken nog veel gaan horen over uitgevallen radars in de Amazone, verkeersleiders die geen Engels spreken en bijna-botsingen in het Braziliaanse luchtruim. Ook niets nieuws onder de zon.

  Dit bericht doet me wel denken aan een uitspraak van een Noorse politicus tijdens de Koude Oorlog. Hij verdedigde de anti-Communistische not-in-my-backyard-strategie van de VS. Toen werd het even heel stil in het Noorse parlement, omdat de grote Communistische buurman dezelfde argumenten zou kunnen gebruiken om Noorwegen aan te vallen. Helaas weet ik niet meer precies waar de klepel hangt.