Onbeperkt mandaat voor onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden

NIEUWS - VN stemt in met onbeperkt mandaat voor commissie van onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 23 december met grote meerderheid ingestemd met het opzetten van een internationaal onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden begaan tegen Palestijnen. De stemming was 125 vóór, acht tegen en 34 onthoudingen. De resolutie riep op tot het opzetten van een permanente commissie van onderzoek om de Israëlische inbreuken op de mensenrechten in de bezette gebieden te monitoren en er rapport over uit te brengen.

Er is geen tijdslimiet voor de commissie bepaald. Het is de eerste keer dat de VN een commissie met een dergelijk mandaat in het leven heeft geroepen.

Het voorstel was afkomstig van de Raad voor de mensenrechten van de VN, die in mei besloot het onderzoek op te zetten na de laatste,11dagen durende Israëlische aanval op Gaza. De VN-secretaris-generaal had over die aanval opgemerkt dat er mogelijk oorlogsmisdaden waren begaan. De stemming in de Raad was destijds 24 voor, negen tegen en 14 onthoudingen. Bij de huidige stemming in de AV ging het erom goedkeuring te krijgen voor het budget. Tegen het besluit stemden alleen Israël, de VS, Hongarije, de Marshall Eilanden, Micronesia, Nauru, Palau and Papua Nieuw Guinea.

Bij de Israëlische aanvallen op Gaza in mei werden 260 Palestijnen gedood, van wie 66 kinderen. Er werden ruim 2.000 huizen verwoest en er werd enorme schade aangericht aan de infrastructuur, zoals klinieken, scholen, wegen, en water- en elektriciteitsvoorziening. Michele Bachelet, de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, zei onlangs dat de situatie in de bezette gebieden ”catastrofaal” is geworden en dat ongeveer vier miljoen mensen met ernstige beperkingen te kampen hebben.

De permanente vertegenwoordiger van Israël bij de VN, Gilad Erdan, verscheurde op 30 oktober pontificaal ten overstaan van de Algemene Vergadering het rapport van de Raad voor de mensenrechten. Ditmaal liet hij het erbij Israël’s de commissie “het zoveelste voorbeeld te noemen van een ongekend frauduleus en discriminerend orgaan dat dit belangrijke forum zou moeten afschaffen”.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Goed nieuws, maar ik vind het wel schandalig dat het VN-onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen juist is stopgezet.