Omvallende stapel dossiers eist negen levens

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Een klein deel van de omgevallen dossiers (Foto: Flickr/tonx)

Bij de Dienst Werk en Inkomen in Amsterdam heeft een omvallende stapel achterstallige dossiers vanochtend het leven geëist van acht beleidsambtenaren en een koffiejuffrouw. Zij waren allen op slag dood. Meer dan honderd medewerkers werden door de brandweer bevrijd. Vrijwilligers zoeken met behulp van speurhonden naar veertien ambtenaren die vermoedelijk nog onder het papier bedolven liggen.

Het ongeluk is waarschijnlijk het gevolg van een jonge, ambitieuze ambtenaar die de gigantische stapel dossiers probeerde ‘weg te werken’. “Keesmaat richtte zijn aandacht op de 2167 achterstallige WW-uitkeringen die gemeente nog moet voldoen,” aldus Stef Fransen, hoofd van de afdeling uitkeringen, “zonder in te zien dat die stapel het fundament vormde onder de 32.021 uitkeringsaanvragen en de 7231 langlopende projecten voor werkervaringsplekken. Op hun beurt ondersteunden deze stapels de bulk (155.134 stuks) van foutief ingevulde formulieren.” De beslissing van Keesmaat om als eerste het 1134e dossier uit de stapel te trekken bleek fataal voor de structurele integriteit van het ‘dossiergebouw’.

Volgens directeur Visser-Rose is dit voor DWI naast een ‘bureaucratische tragedie’ vooral ook een leerzame gebeurtenis. “Het leert ons eens te meer dat je achterstanden niet onbesuisd moet wegwerken, maar stapje voor stapje en in de juiste volgorde. Bovendien toont het aan dat ambitie en werklust tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. We zullen daar in de komende maanden nog meer aandacht aan moeten besteden.”

Reacties (2)

#1 vandyke

Dit is absolute onzin: de koffiedames zijn in 1974 al afgeschaft.
Jammer genoeg wel.
Nu moet je elke keer een lange tocht naar de koffiemachine maken.
Vandaar de achterstand.

  • Volgende discussie