Olieprijs breekt record 2008

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022

DATA - Het zat er aan te komen. De alsmaar stijgende olieprijs in 2008 werd indertijd abrupt afgebroken door een economische crisis. Maar daarna ging het weer gestaag opwaarts. En nu is dus het record van 2008 gesneuveld. In euro’s wel te verstaan. En dat is relevant, want daar rekenen we mee in Europa.
Het maandrecord was al gesneuveld. En sommige zagen een intradag koers aan voor een nieuw dagrecord afgelopen donderdag. Maar gisteravond laat was het dan toch echt zover. Met €93,24 sneuvelde het oude record van 3 juli 2008, toen €93,06.

Waarom is dit belangrijk?

Heel eenvoudig, onze economie is voor een heel groot deel afhankelijk van olie. Duurdere olie betekent problemen. En dat is niet waar we nu op zitten te wachten. Maar goed, het komt niet als een verrassing, in ieder geval niet voor de mensen die zaten op te letten.

De automobilist merkt het trouwens al een paar weken. De benzineprijs loopt gestaag op en heeft twee weken geleden al het record gebroken.

En het lijkt er dit keer niet op dat de oliemaatschappijen zich in zullen houden met het doorrekenen van de hogere kosten zie zij maken. In 2008 deden ze dat wel even. En nu lopen ze een beetje achter met de benzineprijs. Maar dat schijnt vooral te maken te hebben met een overschot aan raffinagecapaciteit in Europa.
Hier nogmaals ons overzicht over hoe de benzineprijs (kaal, zonder belastingen dus) en de olieprijs elkaar in de dans volgen.

Let op, deze grafiek gaat er vanuit dat in Europa 80% van de voor benzine gebruikte olie Brent is en 20% van elders komt. Daar nemen we dan de WTI voor. Alle waarden vindt u hier.
Ga ik vast hout hakken.

Update 27-2: Lezenswaardige analyse situatie

Reacties (10)

#1 Joost

En dit keer niet echt tekenen dat we weer zo’n prijskrach krijgen als de vorige keer, toch? Is ook een stuk geleidelijker gegaan dit keer.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

“Ga ik vast hout hakken.”
Remember Paaseiland: voor elke boom die je kapt minimaal één boom planten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Steeph - Reactie op #2

:-) Ik heb gelukkig een grote tuin!

#3.1 Hans Verbeek - Reactie op #3

Alsof een drugsdealer tegen je zegt: volgende week heb ik meer aanvoer en krijg je één shot gratis.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Hans Verbeek - Reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#4 Steeph

Dit record is nu weer gebroken. Nieuwe top is 94,56.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hans Verbeek

Stay tuned, de prijs zal nog verder stijgen.
De ECB heeft nog maar eens 530 miljard euro uitgeleend aan Europese banken. Die miljarden zullen langzamerhand ‘de economie’ inlekken en de grondstofprijzen doen stijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie