Oliecrisis angst

De Zuid-Koreaanse regering is vanaf deze week gerechtigd om de distributie van brandstof en elektriciteit in eigen handen te nemen en het verbruik van voertuigen te limiteren tot om de dag. De aanleiding ligt bij de mogelijke sancties van de V.N. veiligheidsraad tegen Iran wegens de kernenergie kwestie. Het ministerie van commercië, Industrië en energie verwacht dat de olieprijs de lucht in knalt en heeft daarom een crisisplan opgesteld.

Het Nederlandse beleid op dit gebied is alweer flink gedateerd. De toenmalige minister van EZ, Jorritsma, heeft bij de herziening in 2000 het bonnensystemen en wettelijk afgedwongen afleveringsbeperkingen geschrapt uit het beleid. Alleen de ijdele hoop dat de vraag naar olie met 7 tot 10% verminderd kan worden door een voorlichtingscampagne, het zondagsrijverbod en een lagere maximumsnelheid blijft nu nog over.

 1. 1

  Shit, morgenvroeg massaal inslaan bij de locale (duitse) grootgrutter, U dieselt toch ook hoop ik.

  Mocht deze oliecrisis evenwel overblazen, geen nood aan de man, de zomer ligt voor ons dus er valt nog genoeg marinade te maken/ patat te bakken, let u wel even op de houdbaarheidsdatum, dan kan u er ook nog oliebollen in bakken.

 2. 2

  Laat de markt zijn werk doen.

  Ik verbaas me wel eens over de onvoorstelbare stompzinnigheid en de hardhouten plank voor de koppen van politici en economen die uit zo’n zin als deze spreekt. Dat zijn dan dezelfde mongolen die verkondigen dat doemdenkers “zoals de Club van Rome zeiden dat de olie in 2000 al op zou zijn”. Dat laatste heb ik die dilletant Laurens-Jan Brinkhorst horen verkondigen.

 3. 6

  http://www.peakoildebunked.blogspot.com/

  Hoewel ze hier hard hun best doen te ontkennen dat we met een groot energie probleem zitten, denk ik dat de kans toch groot is dat we de gevolgen gaan merken in de komende jaren.

  De energie behoeft stijgt nog steeds, met name door ontwikkelende derde wereld landen, terwijl je uit verschillende bronnen kan zien dat de olieproductie zijn piek heeft gehad, of tenminste nadert.

  Dat we als mensheid vooruitstrevend genoeg zijn om dit probleem te snel af te zien, lijkt mij eerlijk gezegd sterk. Consumptie vermindering zal wel vooral prijs-gedreven zijn, en dus grotendeels te laat.

  Interessant is dan de vraag hoe je je persoonlijk het beste tegen dit naderend onheil kan wapenen?

  Heeft het ingeval van economische crisis de voorkeur een huis te bezitten of te huren? Zet je je geld op de bank, of koop je aandelen olie?

 4. 7

  @Hekko

  Die peakoildebunked site kwam serieus met het idee dat we over enkele decennia onszelf gingen uploaden als computerprogramma. Ach, ze hebben verder ook best wel wat zinnigs te zeggen hoor, maar het komt er meestal op neer dat ze zeggen dat dit of dat technisch mogelijk is.

  De kracht van het “peakoil verhaal” is dat het helemaal niet gaat of iets technisch mogelijk is: Het gaat om rendabiliteit.