Old Girls Network voor marge politica’s

De Tweedekamerleden Ger Koopmans (CDA) en Paul de Krom (VVD) willen geen applausmachine van Rita Verdonk (ToN) zijn en gaan derhalve niet naar de een transport-bijeenkomst in Twente waar de aanvoerster van Trots op Nederland zal spreken (AD.nl). Daarin hebben Koopmans en de Krom groot gelijk, enwel hierom:

Op 14 december organiseert Petra Baarslag van European Transport region Twente (ETT) een bijeenkomst in Hengelo getiteld: De economische levensader met een dreigend infarct, met als hoofdact: Rita Verdonk. Rita is naast vreemdelingenbestrijdster namelijk ook opeens zelfbenoemd mobiliteitsdeskundige die de strijd aanbindt tegen de on-Hollandse files. Wat haar visie precies is dat is nog niet duidelijk. Een minpuntenrijbewijs voor moslims? Alleen een Nederlands paspoort verschaft nog toegang tot de snelweg? Afijn, misschien gewoon wel autobanen om trots op te zijn?

Maar hoe kom je als startend mobiliteitsdeskundige aan de bak? With a little help of the Old Girls Network uiteraard… ..En dan hebben we het natuurlijk wel over dat specifieke periferie netwerkje van geborneerde marge-politica’s waar Rita inmiddels zelf ook toe behoort. Organisatreuse Petra Baarslag stapte immers als raadslid op 4 juli 2007 uit de VVD-fractie van de gemeente Hardenberg, Twente.
En Petra is net als Rita een tikkie miskend. Zo werd ze voorgedragen als voorzitter van de Kamer van Koophandel in Zwolle. Maar daar stak werkgeversorganisatie VNO-NCW een stokje voor. Seksisme van het mannenbolwerk VNO-NCW werd er gefluisterd (zie: pdf) of was er meer aan de hand?

Gelukkig troffen de dames Verdonk en Baarslag elkaar deze zomer, om precies te zijn op 14 juni aan Tafel 3 van het Managers Netwerk. En zo kwam het misschien wel dat Rita precies zes maanden later haar debuut als mobiliteitsdeskundige mag maken op een bijeenkomst van Petra.

Elsevier: “Initiatiefnemer Petra Baarslag van de European Transport region Twente (ETT) is juist blij dat Verdonk komt spreken en is verbaasd over de kritiek. ‘Iedereen kan inhaken op haar verhaal, wij maken niemand monddood.’ ”

Zo is het maar net Petra! Maar Koopmans en de Krom hebben groot gelijk dat ze niet naar deze pr-stunt van ToN gaan. Hou het roer recht heren, zo gaat ie goed! Ik wens alle zichzelf serieus nemende transporteurs en mobiliteitsdeskundigen een interessante middag in Hengelo toe.

 1. 1

  Maar hoe kom je als startend mobiliteitsdeskundige aan de bak? With a little help of the Old Girls Network uiteraard… ..En dan hebben we het natuurlijk wel over dat specifieke periferie netwerkje van geborneerde marge-politica’s waar Rita inmiddels zelf ook toe behoort. Organisatreuse Petra Baarslag stapte immers als raadslid op 4 juli 2007 uit de VVD-fractie van de gemeente Hardenberg, Twente.
  En Petra is net als Rita een tikkie miskent. Zo werd ze voorgedragen als voorzitter van de Kamer van Koophandel in Zwolle. Maar daar stak werkgeversorganisatie VNO-NCW een stokje voor. Seksisme van het mannenbolwerk VNO-NCW werd er gefluisterd (zie: pdf) of was er meer aan de hand?

  Hij is weer goed Coby.. fijne pek en veren!

 2. 2

  Heerlijk,
  nou zal mij benieuwen hoeveel mensen met werkelijk macht en invloed om dingen te veranderen naar dit prachtige symposium zullen komen.

 3. 3

  specifieke [Houzee! Ook op de weg!] periferie netwerkje van geborneerde marge-politica’s waar Rita inmiddels zelf ook toe behoort

  Jeu!

  Zo!

  Au!

  Die zit!

  (Wou je vrouw je vanochtend niet gehoorzamen, Carlos?)

 4. 4

  Oh ja, bovenstaande post van mij is een grapje, van een eenzelfde soort humor als Carlos in zijn postje bezigt. Op Rita zou ik niet snel stemmen, maar ik begin steeds beter meer te begrijpen waarom ToN zo hoog in de peiling staat. Met zulke ‘vijanden’ heb je geen vrienden meer nodig…

  BTW. als dit blog enige politieke relevantie bezat, kun je nu gevoeglijk constateren dat C. daar als een vandaal keer op keer de hens in wil zetten. (Let op, redactie! Sabotage van binnenuit!)

 5. 6

  Dat gevoel dat Carlos krijgt bij Rita, dat van dat zelfbenoemde expert inclusief netwerk om alles gaande te krijgen… Dat gevoel krijg ik dus constant bij de meeste politici… allemaal zelfbenoemde experts die voor 4 jaar hun eigen narcisme mogen bevredigen en de expert mogen uithangen en elkaar visjes toewerpen…

 6. 7

  Bij de stabiele partijen zitten er echt wel politici die aantoonbare ervaring hebben met een bepaald vakgebied. Binnen de SP is het door de explosieve groei soms lastig om op alle niveau’s de juiste mensen te vinden, maar daar is tenminste wel veel aandacht voor de inhoud en een solide opbouw. Dit in tegenstelling tot de rechts-populistische partijen waar de nadruk veel meer ligt op de soundbites ipv de inhoud.

 7. 8

  Tja.

  Wij ‘rechtsen’ hebben het weer gedaan, natuurlijk. Dat wordt wel duidelijk na zo’n heldere en constructieve analyze van Mr Middle-of-the-Road.

  Iemand nog een uitkerinkje? Jij misschien eentje, Carlos?

 8. 9

  Probeer het maar eens te ontkennen.
  De rechts populistische partijen van de afgelopen vijf a zeven jaar zijn een samenraapsel van gelukszoekers die ongehinderd door enige kennis van zaken van alles uitkramen in de Kamer. De links-populistische partij SP doet tenminste haar best de partij duurzaam op te bouwen en het kan niet ontkend worden dat ze hun dossiers kennen.

  [img]http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00285/Gonny_van_Oudenalle_285211h.jpg[/img]

 9. 10

  Prachtig stukkie van oberstormrührgebietganger Carlos! Dat de dames daar op Tafel 3 elkaar een potje politiek hebben zitten pijpen, is natuurlijk onthullingsjournalistiek van de bovenste plank.

  Da’s echt relevant in tegenstelling tot al die onzin argumenten waarom een politicus publiekelijk aan de schandpaal mag vanwege wat besloten fietsenhoktapes.

 10. 11

  Carlos, 7: bij stabiele partijen zit veel ervaring en ook carriere politici… mee eens…

  Maar jouw analyse, jouw mantel der liefde die de SP bedekt wat betreft “de juiste mensen op alle niveau’s”, vind ik erg teleurstellend. Net zoals de LPF heeft ook de SP te maken met goudzoekers.

  Kritisch praten over hoe de SP gerund wordt en door wie, betekent niet automatisch dat je rechts bent hoor. O wacht, dat kritisch over de SP praten vind de SP niet goed.

 11. 12

  Ja maar GoedeMorgenDezeMorgen, ik probeer ook maar een beetje de SP op te hemelen omdat ik anders weer een Mr Middle-of-the-Road ben.

  Ik vond Tafel 3 al opzich een hele ontdekking (kern van het possie). Een ontdekking die Google-koning zutman niet zou hebben misstaan. Vandaar natuurlijk zijn zure reacties wederom. Posjesnijd.

 12. 15

  Ja daar zou ik best bijgezeten willen hebben, aan die tafel 3!

  Soms denk ik wel eens dat de CU de enige partij is die niet populistisch is…

  Er zijn overigens ook wat dossiers die de ‘rechtsen’ goed kennen.. dossier integratie misstanden, dossier files, dat soort dossiers…

 13. 16

  Het integratiedossier bij de rechts-populistische partijen is gevuld met waanbeelden en malthussiaanse fantasieën. Maar over auto’s weten ze inderdaad erg veel, standaard onderwerp op de gedoodverfde verjaarspartijtjes (leverworst, kaasblokjes met hollandse vlaggetjes erin geprikt met Ome Henk “Allemaal de Noordzee in” achter de thuistap).

 14. 17

  @14: Zeg wat je wil, subsidieslurper. Punt is wel dat je rap meestanders aan het verliezen bent.

  En trouwens, je doet wel alsof ‘het volk’ domme interesses heeft, maar wat doe jij nou eigenlijk? Al backpakkend en dure treinreisjes makende de wereld redden. Please.

 15. 18

  Doe aub niet zo hemeltergend dom en triest, JSK. Dat u zich persoonlijk aangesproken voelt bij wat speldeprikjes naar rechts-populisten, is prima (alhoewel iets meer trots op die toch lekkere HOLLANDSCHE kaasblokjes u zou sieren), maar dan zo geborneerd op de man terugkaatsen is ruim onder het niveau waar u in een ver verleden nog wel enigszins naar op weg leek.

 16. 19

  Dat ik in rap tempo meestanders verlies dat weet ik ook wel. Maar dat zal mij er niet toe brengen mijn mening te veranderen. Ik wacht rustig af wanneer het “lesje nederigheid” dat mij hier al is beloofd door een Fortuyn-aanhanger zal aanvangen. Maar neem het me niet kwalijk als ik dan op het laatste moment -in een oerreflex van lijfsbehoud- alsnog wegspring (naar Argentinië ofzo).

  Weten hoe dit afloopt? Gewoon weer aanstaande zondag naar In Europa van Geert Mak kijken. Aflevering vier alweer?

 17. 21

  @Mark: ik word toch persoonlijk aangesproken door Carlos, of niet dan?

  @19:

  Dat ik in rap tempo meestanders verlies dat weet ik ook wel. Maar dat zal mij er niet toe brengen mijn mening te veranderen.

  Ik heb het over je linkse, zogenaamd ‘hoger opgeleide’, medestanders. Als ‘mensen zoals jij’ twijfels beginnen te krijgen, begin je dan niet een klein beetje aan jezelf te twijfelen?

 18. 22

  De manier waarop Richard en JSK reageren doet me denken dat Carlos een punt heeft. Hij maakt een pastische op Geenstijl (een soort eerbetoon zeg maar) door rechts af te zeiken, is het weer niet goed. Eerbetoon aan rechts door rechts af te zeiken en rechts vindt het niet goed. Methode noch inhoud kan hen bekoren.

  Zeg eens dwazen – cliniclowns is een aardige – wat vinden jullie wel goed en waarom zijn jullie eigenlijk hier?

  Natuurlijk heeft Carlos een punt. Als je Rita kun grijpen dan is alles geoorloofd. Dus ook de hier gebruikte literaire techniek van de pastische. En als de stijl jullie niet zint bedenk dan maar dat het geen stijl is.

  Gelul in de marge dient ook een doel.

 19. 23

  JSK, jij maakt onze correspondentie al weken zo niet maanden zeer persoonlijk. JIJ bent begonnen en gaat voortdurend door met op de persoon te spelen.

  ..en wat betreft het tweede deel van reactie die is ronduit wazig.

 20. 24

  Er is nog veel werk te doen in de opvoedende sfeer!

  Er lopen hier zelfs mensen rond die Jan Mao een warm hart i.p.v. een lekke hartklep toewensen!

  Dus nu flux aan de slag met de basis, hoofdstuk 1:

  – Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen Wel & Wee, Doen & Laten. Iedereen.
  – De overheid wil wel iets goed doen, maar kan dat niet. Per definitie. Dus moeten we de overheid zo klein mogelijk maken.
  – Ik weet per definitie wat het beste voor mij is. Jij weet per definitie wat het beste voor jou is.

  Iedereen mee eens?

 21. 25

  Er lopen hier zelfs mensen rond die Jan Mao een warm hart i.p.v. een lekke hartklep toewensen!

  Ik denk dat de meesten hier er een punt van maken om niemand een lekkend hartklep toe te wensen.

 22. 27

  over 12 jaar ligt richard met een schrale fles rood van 0,99€ onder een brug in Parijs, waar een politieagent met een staatswedde hem met een door de staat betaalde hogedrukreiniger wegkeert, recht naar een hongerkeuken, bijeengefondst door christelijke en sociale instellingen en een overschotje aan subsidie.

 23. 28

  Nou Richard, ik ben het met geen van je, overigens redelijk prikkelende stellingen eens, maar wat mij het meest intrigeert is het terugkerende ‘per definitie’. Welke definities bedoel je?

  Ook mooi is de herhaling van het woord ‘iedereen’ in de eerste stelling. Dat duidt op onzekerheid. Je kunt het vergelijken met het woord ‘punt’ dat onzekere mensen nog wel eens aan het eind van een bewering zetten om hun standvastigheid te benadrukken.

  Ongelooflijk oftopic gelul eigenlijk. ik ga maar weer eens aan het werk.

 24. 30

  Iedereen kan inhaken op haar verhaal, wij maken niemand monddood.

  Klassiek argument waarmee men altijd de grootste lulkoek aan de man brengt.

 25. 31

  Sickbock 1.

  Zo erg is het postje van toon toch niet.

  Stuk inhoudelijker in ieder geval dan een postje op GS hierover met de huilerige titel ‘CDA en VVD proberen Rita mond te snoeren’.

  Wat betreft die files: ben jij ervan overtuigd dat Rita dit probleem werkelijk gaat oplossen ?

 26. 32

  Wat wel amusant is dat hier de links- en rechtsgezinden over elkaar heen buitelen om elkaar in een vrij zinloze pennestrijd af te troeven. De realiteit is echter dat het niet uitmaakt of rechts of links aan de macht is, ook in de politiek regeert de middelmaat en het middenpad. iedere politicus conformeert zich aan de heersende mores, gehecht dat ze zijn aan de macht die ze eindelijk hebben bereikt.

  En de uitzondering wordt wel teruggefloten door de kamers.

 27. 33

  @ SS: ik maak me inmiddels niet meer zo druk.. natuurlijk (!) heeft Carlos gelijk: rechts wordt voor een flink deel bevolkt door opportunistische gelukszoekers met niet al te veel inhoudelijke kennis.. Sterker nog: veel van die mensen zijn gevaarlijk populistisch en kunnen eigenlijk niets.. De rol die ze vervullen is immo dan ook een andere dan die van de onze carrierepolitici ter linkerzijde..

  Ze vertolken namelijk de stem van een groot deel van de bevolking, hebben daarmee een flink pressiemiddel in handen en zijn daarmee koersbepalend

 28. 35

  Altijd de confrontatie zoeken! Altijd recht vooruit waar het gevaar vandaan komt.

  Als je vanuit angst en zwakte en ondergeschiktheid gaat denken ben je verloren, zoals deze sneue ambtenaren types. Als je zo denkt moet je ook niet meer bij Witteman aanschuiven die zijn sympathie voor Verdonk ook maar niet kan onderdrukken en constant fotos en opmerkingen van Verdonk showt. Maar zo moet je niet denken, je moet denken dat je altijd een beter antwoord hebt op de problemen, dat je altijd iemand onder tafel kunt lullen, ik heb bloedhekel aan die submissie mentaliteit van veel politici.

 29. 36

  ‘Wij maken niemand monddood’. Die zin is al een beschuldiging an sich. Ze doelt natuurlijk op de politici die daar ook (zouden) komen spreken. Maar kan je iemand de mond snoeren die nog niets gezegd heeft maar daar wel alle kans toe had? Alle kanalen staan Verdonk ter beschikking om haar visie te ventileren, maar dat laat ze na. Als ze de afgelopen maanden nou een visie had ontvouwd, was het een andere zaak geweest, en had met recht gesproken mogen worden over ‘de mond snoeren’ .

  Nu niet, dus blijft slechts het feit dat het hoogst opmerkelijk is dat iemand zonder enige aantoonbare ervaring of een plan van aanpak gevraagd wordt om te spreken.

 30. 37

  “Het integratiedossier bij de rechts-populistische partijen is gevuld met waanbeelden en malthussiaanse fantasieën. Maar over auto’s weten ze inderdaad erg veel, standaard onderwerp op de gedoodverfde verjaarspartijtjes (leverworst, kaasblokjes met hollandse vlaggetjes erin geprikt met Ome Henk “Allemaal de Noordzee in” achter de thuistap).”

  Jezus…wat heeft het nog voor zin om hiermee te praten?

 31. 38

  Ritaatje in mijn dorp, het logistieke centrum van het oosten.
  slecht nieuws als een ex bajes directrice over de ijsselbrug komt.
  reden economie, heeft geen bal te maken met files.
  de particulieren worden er niet beter van, openbaar vervoer is hier een farce, maar de chloortrein daverde wel twintig jaar door de woonwijken.

 32. 39

  Grappig, ik hoor veel rechts geschreeuw, maar dat is het dan ook. Gelooft iemand nu echt dat Rita de files gaat oplossen? Haar “oplossing” lijkt voornamelijk te bestaan uit “we gaan de files oplossen”. Ja! uhm! okaaay! Dat niemand daar voorheen aan had gedacht zeg!

  Zeggen dat je iets wilt oplossen is niet hetzelfde als het oplossen. Eigenlijk verbaas ik mezelf dat ik deze zo overduidelijke overbodige uitleg in dit reactiedoosje heb ingetikt.

  Net als toen ze minister was en eigenlijk vooral bezig was met wie ze wel of geen hand gaf ipv echt iets aan de integratie problematiek te doen roept ze maar domweg iets. Ze heeft geen plan, geen agenda (behalve dan zetels winnen).

  Ik vraag me af hoe de reacties zouden zijn als de PvdA, SP, Groen Links, CDA of zelfs de VVD alleen maar riep “we gaan de files oplossen”. De mensen die nu Rita zo geweldig vinden geloven ze dan geen van allen. Maar als Rita het roept is het wel geloofwaardig? Komop zeg.

  Het enige concrete dat ik haar ooit over deze zaak heb horen zeggen is dat ze met experts wil gaan praten. Goh? Nee. Joh! Daar was nog niemand anders opgekomen zeg. Als men het file probleem had kunnen oplossen, en het was zo simpel, ik denk dat er dan simpelweg geen files meer waren. Al was het maar omdat je daarmee gewoon per definitie een verkiezing waarschijnlijk mee kan winnen. Wederom, als elke andere politicus dit roept neemt niemand het serieus. Maar een vrouw die totaal gefaald heeft als minister (oh ja wacht de integratie problemen zijn opgelost nu.. toch?), als partij-lid (VVD kapot maken omdat ze perse de leider moet zijn)… die nemen we wel serieus?

 33. 40

  Carlos:

  Weten hoe dit afloopt? Gewoon weer aanstaande zondag naar In Europa van Geert Mak kijken. Aflevering vier alweer?

  Dus Verdonk gaat de files oplossen door hele bevolkingsgroepen naar het front of het vernietigingskampen te sturen?

  Puur factueel gelezen zou ik Sargasso soms als een haatzaai-site moeten beoordelen. Terwijl ik het inhoudelijk dikwijls best eens kan zijn wat hier gedebiteerd wordt. Echter te vaak lijkt de inhoudelijke boodschap enkel een ritueel in een fabntoo-religie, in gevracht met een (al te gemakkelijke geprojecteerde) concurrerende fantoomreligie.

  Ik zie achter Verdonk

  er niet toe doet, een religeue strijd tegen niks.chter, de boodschap wordt vaker

  Take up the White Man’s burden–
  Send forth the best ye breed–
  Go bind your sons to exile
  To serve your captives’ need;
  To wait in heavy harness,
  On fluttered folk and wild–
  Your new-caught, sullen peoples,
  Half-devil and half-child.

  Take up the White Man’s burden–
  In patience to abide,
  To veil the threat of terror
  And check the show of pride;
  By open speech and simple,
  An hundred times made plain
  To seek another’s profit,
  And work another’s gain.

  Take up the White Man’s burden–
  The savage wars of peace–
  Fill full the mouth of Famine
  And bid the sickness cease;
  And when your goal is nearest
  The end for others sought,
  Watch sloth and heathen Folly
  Bring all your hopes to nought.

  Take up the White Man’s burden–
  No tawdry rule of kings,
  But toil of serf and sweeper–
  The tale of common things.
  The ports ye shall not enter,
  The roads ye shall not tread,
  Go make them with your living,
  And mark them with your dead.

  Take up the White Man’s burden–
  And reap his old reward:
  The blame of those ye better,
  The hate of those ye guard–
  The cry of hosts ye humour
  (Ah, slowly!) toward the light:–
  “Why brought he us from bondage,
  Our loved Egyptian night?”

  Take up the White Man’s burden–
  Ye dare not stoop to less–
  Nor call too loud on Freedom
  To cloke your weariness;
  By all ye cry or whisper,
  By all ye leave or do,
  The silent, sullen peoples
  Shall weigh your gods and you.

  Take up the White Man’s burden–
  Have done with childish days–
  The lightly proferred laurel,
  The easy, ungrudged praise.
  Comes now, to search your manhood
  Through all the thankless years
  Cold, edged with dear-bought wisdom,
  The judgment of your peers.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_White_Man's_Burden

 34. 41

  Oeps, verkeerde knop. Coherente herfrasering van het voorafgaande:

  Waarom al deze poeha om Verdonk? Moeten de oorlogskleuren op het gezicht gesmeerd? Kan Verdonk in verband worden gebracht met bv. Ewigfeind hetvrijevolk.com? Haatzaaien als tactiek. ‘White man’s Burden’ als oorlogsmotto, voor mij te vaak van toepassing op deze site.

  Enfin, door bovenstaande kutpost staat deze gedachtengang aardig in zijn hemd. Sorry daarvoor.