1. 4

  Op zich heeft BINGO wel een puntje;

  met zijn openheid door het brengen van oud nieuws, fingeert Gates een koerswijziging in Amerikaans beleid. Daardoor wordt de aandacht afgeleid van grotere “geheimen” (het wegvallen van Habeas Corpus e.d.)

 2. 9

  Ik snap hem niet, ik lees in hetzelfde artikel dat kortgeleden een artikel open is geworden (ontgeheimd), waarin staat dat de regering van de VS wel weet dat dat Israel wapens heeft. Gates zegt toch niet meer dan dat?

 3. 10

  Dat iets wat al eeuwen bekend is officieel wordt bevestigd heeft voor effectief (realistisch) beleid denk ik niet uitgemaakt waar het uitmaakt (lees arabische landen). Dat iets publiekelijk niet gezegd mag worden door arabische landen “israel heeft nukes”, betekent nog niet dat het heeft uitgemaakt welke standpunten ze innemen. Kortom oud nieuws.

 4. 11

  @Bismarck: Er zit in diplomatieke zin volgens mij een verschil tussen een zittende regeringsfunctionaris die een publieke uitspraak doet en een constatering aan de hand van oude documenten.

  Israel is nu niet blij omdat het zo open op tafel ligt.

 5. 12

  @BINGONERO: Volgens mij toch wel. In de non-prolifiratie discussies en controle gedoe dingen, wordt het nu voor de VS moeilijker het onderwerp Israel te ontlopen. Waarom wel in Iran controles en niet in Israel. Tot nu toe speelde ze gewoon stommetje.

  Overigens maak ik me verder geen illusies hoor. Er verandert niets aan de uitzonderingspositie van Israel in deze.

 6. 13

  Ik ben het eens met Steeph. Officieel werden die wapens altijd ontkend. Zeker door grote vriend en bondgenoot Amerika. Door dit nu te zeggen, breekt hij met oud beleid (zoals in het artikel genoemd don’t ask, don’t tell). Dat geeft ook aan dat Amerika een eigen koers gaat varen, waar Israel minder invloed op heeft. Of, tenminste, die indruk wordt nu gewekt.

 7. 15

  @esgigt #6: Officieel was Gates nog niet eens aangenomen volgens mij. Dit heeft hij gezegd tijdens de hearings voordat zijn nominatie geaccepteerd wordt.
  Hij is overigens al wel een overheidswerknemer.

 8. 16

  @Steeph, ik mag aannemen dat in de achterkamer diplomatie “stommetje” nooit gewerkt heeft. Overigens publiekelijk heb ik bij Israel al zoveel rare dingen gezien dat ik behoorlijk pessimistisch ben in deze.

 9. 18

  Oeps? Dit is gewoon het juiste moment om deze kaart te spelen. Het weten dat Israel in bezit van een a-arsenaal is heeft nu meer waarde dan de mogelijkheid. Slim gespeeld aangezien het voor de ambstermijn is uitgebracht.