Obama’s inner circle spreekt

Tot en met Super Tuesday nemen we hier af en toe postjes over van de BKB campagnebende. Zij volgende de voorverkiezingen een aantal dagen ter plaatse en interviewen betrokken personen.

Wat zegt Ivo Daalder – een van Obama’s persoonlijke adviseurs en wellicht straks lid van de White House staff – over Obama’s kansen, kracht en capaciteiten?

Hij ging liever bridgen dan naar het debat kijken, want de strijd tussen Hillary en Obama is volgens hem niet zozeer inhoudelijk maar draait om visie en leiderschap. Hillary mag goed zijn in korte samenvattingen en scherpe responses maar Obama staat voor een nieuwe generatie, nieuw leiderschap en dat is hard nodig, zegt Daalder. Hij heeft Obama anderhalf jaar geleden uitgebreid gesproken tijdens een diner en daar raakte hij overtuigd van zijn kracht, intelligentie en mogelijkheden. Voor Daalder, zelf geen Nederlands staatsburger meer, is Obama letterlijk het gezicht van de hele wereld en de beste kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap.

Ondanks zijn duidelijke leiderschapskwaliteiten zal zijn gebrek aan ervaring hem misschien de das om doen. En dat is precies wat Hillary Amerika wel te bieden heeft. Zij staat voor zekerheid en kennis van zaken, na al acht jaar in het witte huis te hebben gewoond en de ins en outs van het presidentschap mee te hebben gemaakt. Maar als manlief Bill het over ervaring heeft tijdens de campagne gaat dat, volgens Daalder, niet om de Senaat maar om de tijd van zijn eigen presidentschap. Hillary’s kracht is dan ook vooral dat ze weet hoe het niet moet. De eerste twee jaren van het Clinton regime waren vreselijk, zelfs fataal te noemen en daardoor een goeie leerschool.

Clinton mag dan wel een lesje hebben geleerd, Obama heeft internationale ervaring, volgens Daalder een niet te onderschatten kwaliteit in deze almaar globaliserende maatschappij. Zijn wereldburgerschap zal het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten wellicht ontvankelijker maken voor de rest van de internationale gemeenschap, een brug slaan naar de nieuwe wereld.

Voor Amerikanen is leiderschap ontzettend belangrijk, een president moet kunnen inspireren en mensen kunnen aansturen. Dat valt niet te vergelijken met Nederland waar door ons coalitiesysteem nog geen grote leiders zijn opgestaan. Misschien krijgen ze daar de kans ook niet voor.

Oorspronkelijk artikel.

 1. 1

  Gelukkig niet nee. Geen gekochte, oorlogszuchtige ego maniakken maar de grijze muizen die een functionerende democratie verdient.

  “Grote leiders” hebben zo ondertussen wel voldoende ellende aangericht in de wereld. Leuk voor mensen die zelf niet kunnen of willen nadenken maar achter een roulerend dictator willen aanlopen — beschavingen weten wel beter

 2. 2

  Die Daalder zwamt.
  Nederland heeft een leider ,Wilders.
  Wat Amerika betreft ,die hebben er een likker bij .
  Gefeliciteerd Amerika !

  Bas

 3. 5

  Je zou toch denken dat na acht jaar bush, de beide kandidaten maar vooral obama een verlichting moeten zijn voor de gemiddelde sargasso lezer. Maar aan de reactie hierboven te zien…

  Straks weer lekker 8 jaar zeuren en wachten op de volgende. :)

 4. 7

  Ik vrees voor Obama dat waneer hij mocht winnen, hij dit niet lang gaat overleven … Amerika zijnde wat het is.

  Al die moeite voor een ‘Barack Obama day’, ergens voor of na ‘Martin Luther King day’ …

 5. 11

  Leuk, dit alles van bkbcampagnebende.nl. Oftewel, van bureau BKB, de ‘hofleverancier’/kweekschool voor wegwerppersoneel van de PvdA.

  Zonder een BKB-stempel va goedkeuring op je kop kom je de hogere PvdA-regionen niet eens in. ’t Is gewoon triest.

  En ’t zijn allemaal Bos-adepten, daar bij BKB. Dus dien jij ook een Bos-adept te zijn. Anders maak je helemaal geen kans. Uw Mening Zal Niet Afwijken! Want dan, en om met Eddy Terstall te spreken, behoor je tot de “conservatieven”.

  Dus je bent dan een mens dat graag rechten voor werknemers, sociale voorzieningen e.d. wilt behouden. Als dat ‘conservatief’ is….?

  En wat nu als Wouter Bos daar net zo over denkt?

  En wie betaalt dit zoveelste kweekschool-uitstapje eigenlijk? Ik mag toch hopen dat daar geen cent belastinggeld naartoe gaat?

 6. 12

  Ter verduidelijking: met ‘wegwerppersoneel’ doe ik geen uitspraak over de mensen van BKB noch de mensen die nu voor BKB in de States zitten. Ik bedoel ermee dat plukjes mensen worden ‘doorgegraaid’; er komt een plukje binnen bij de PvdA, die stroomt dan weer door naar (partij-)functies, en dan komt de volgende ploeg, en de volgende, etc.

 7. 13

  +1 @kaj
  Jezelf campagnebende noemen en denken dat dat leuk en ongevaarlijk is. pfff

  “gebrek aan ervaring hem misschien de das om doen. En dat is precies wat Hillary Amerika wel te bieden heeft. Zij staat voor zekerheid en kennis van zaken,

  Wie ooit ook maar iets van Amerika gehoord heeftweet hoe nergens deze opmerking op slaat.

 8. 14

  @Mescaline:

  Leuke naam. ’t Was ook de drug of choice van Hunter S. Thompson.

  Ironisch trouwens dat de supporters van Obama zeggen dat ze hem steunen omdat hij het land weer tot één geheel kan smeden… Hoe hij de zurigheid, de narigheid, de tweespalt tussen mensen zal doen verdwijnen.

  Het zijn nl dezelfde mensen die op internetfora alles wat niet-Obamanian is verwijzen naar de eeuwige jachtvelden… Zeg iets kritisch over Obama en je krijgt de hele gierkar over je heen…

  Daarenboven: Obama zegt dat hij het land zal verenigen (net als Bush in 2000, trouwens). Hoe gaat hij dat doen als hij vóór een nationaal zorgverzekeringsstelsel is terwijl minstens een derde van het Amerikaanse volk daar tégen is?

  Hoe kan hij zeggen dat hij het land zal verenigen terwijl hij zegt dat hij als president ook de Amerikaanse troepen in Iraq in 2009 zal terugtrekken – terwijl minstens een derde van de bevolking niet wil dat dat gebeurt?

  De tegenstellingen werpen hun schaduw nu al vooruit over een eventueel presidentsschap van Obama. Door al deze tegenstellingen zal na hooguit één jaar de glans van zijn presidentschap al verdwenen zijn, net zoals dat bij Kennedy het geval was, en bij Clinton.

  En zal blijken dat ook Obama maar een ‘gewone’ machtspoliticus is.

 9. 15

  ja, maar hij noch Hillary zullen afgerekend worden op uitspraken of woorden, maar op resultaten.
  De ziekenzorg en Irak lijken nog klein bier tegenover de financiêle uitdagingen waar de VS voor staan.
  Wie gaat aan tafel met de bankiers? En wie gaat als (nu reeds duidelijk:- onpopulairste presidant(e) ooit opboksen tegen een zeer nasty republikeinse senaat en kamer met een meerderheid?

 10. 16

  Eh – de Democraten regeren in het Congres, en dat zal na de volgende verkiezen niet anders zijn. Dus Clinton of Obama kunnen redelijk hun gang gaan.

  Om de tafel zitten met de bankiers? Niemand, want die bankiers moeten maar lekker op de blaren zitten.

 11. 19

  Mocht Ivo Daalder zoveel invloed krijgen, dat het inderdaad tot een League of Democracies komt, dan ga ik me pas echt schamen Nederlander te zijn. Het debacle van de League of Nations, de voorloper van de UN ligt mij nog te vers in het geheugen.

  OBAMA beware! Volgens mij is Ivo een undercover Neocon!