Gisteravond kreeg ik een mailtje van Michelle Obama, de vrouw van Barack. Niet dat ik persoonlijk op goede voet met die twee sta, maar ik had mijn e-mailadres achtergelaten op ’s mans website. Nu weet ik ook wel dat ze die e-mail niet zelf getypt heeft. Maar de persoonlijke toon van ‘haar’ bericht werkt wel, net als die van ‘zijn’ campagne: Change we can believe in. In New Hampshire sloeg het echter minder aan: Hillary Clinton versloeg Barack Obama met 39% tegen 37%. Bij de Republikeinen won John McCain.
Hillary Clinton is nu – net als haar man vijftien jaar geleden – de ‘comeback kid‘. Ze versloeg verrassend Obama, die na de overwinning in Iowa gezien werd als de Democratische kandidaat die verslagen moet worden door de rest. Even leek het erop dat Obama de verandering belichaamde zoals de Amerikanen het willen: jong, dynamisch, Kennedy-achtig, met een mooie, jonge vrouw en twee schattige kinderen. In New Hampshire dacht men daar anders over. Het waren naar verluidt met name de vrouwelijke kiezers die nu het verschil maakten.
In het Republikeinse kamp is een nieuwe kanshebber opgestaan, namelijk John McCain. Hij versloeg Mitt Romney. De senator uit Arizona is 71, zit al sinds mensenheugenis in de politiek en hij oogt, hoewel strijdbaar, toch vooral oud en versleten. Het lijkt weinig geloofwaardig voor hem om als tegenstander van Democraten de strijd aan te gaan op het thema ‘verandering’. Het Republikeinse veld ligt met zijn overwinning nog steeds helemaal open: naast McCain, gelooft Romney ook nog in zijn kansen. Hetzelfde geldt voor Huckabee, Giuliani en zelfs Fred Thompson die kans denkt te maken in de zuidelijke staten die er nog aan komen.
Durft u een voorspelling aan?
Reacties (6)
Om de vraag maar direct te beantwoorden: nee, ik durf een voorspelling niet aan. Sowieso vormen Iowa en New Hampshire volgens CNN-man Lou Dobbs maar 0,5% van de kiesgerechtigden. Daarbij ligt het hele veld nu weer open, zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen.
Ik denk wel dat er nog een belangrijke overweging mee zal spelen nu het bij de Democraten spannend is: wie is de beste kandidaat om het op te nemen tegen een Republikein? Ik denk dat dat Obama zou moeten zijn, omdat hij in New Hampshire veel meer independents in zijn kamp kreeg dan Clinton.
Bij de Republikeinen zou McCain die rol kunnen spelen en de landelijke peilingen zijn voor hem gunstig.
Tot nu toe kan ik niet echt hoogte krijgen van de inhoudelijke verschillen tussen Obama en Clinton.
Het oordeel over McCain deel ik niet: hij is wel oud, maar hij is ontzettend ad rem en heeft altijd een onafhankelijke koers gevaren. Huckabee en Romney hebben geen schijn van kans tegen een Democraat: de Amerikanen willen naar links.
@2 ”Tot nu toe kan ik niet echt hoogte krijgen van de inhoudelijke verschillen tussen Obama en Clinton.”
Het idee wat ik ervan krijg, is dat Clinton zich verhoudt tot Obama als Kok tot Halsema: Beide “links” (voor VS-begrippen dan), Obama is progressiever en meer anti-establishment en Clinton meer een staats
manvrouw.Ik durf maar één voorspelling aan. Noch Barrack Obama, noch Hillary Clinton wordt president van de VS, hoe spannend hun strijd om de democratische kandidatuur ook mag worden.
Als een afro-amerikaan of een vrouw kandidaat wordt, stemmen alle Republikeinen en een heleboel conservatieve Democraten tegen de kandidaat. Dat is voldoende. En polls, die aangeven, dat een van deze twee kans maakt tegen republican male caucasians, maken een verkeerde inschatting. Nu, nog heel ver vóór de echte presidentsverkiezingen, zijn een heleboel van die mensen best nog bereid om de mogelijkheid van een afro-amerikaanse of vrouwelijke kandidaat open te houden. Als puntje bij paaltje komt, in het stemhokje, zullen zij gewoon op het hen meest vertrouwde gezicht stemmen: de blanke man.
Ik zou McCain toch geen nieuwe kanshebber wil noemen. Je kon dit al van ver aan zien komen. In Iowa maakte Mac sowieso geen kans, en dus zette hij zijn hele campagne in op New Hampshire. Dat heeft hem nu een zege opgeleverd, geheel volgens verwachting.
Bovendien is McCain m.i. de beste kandidaat bij de Republikeinen, bij gebrek aan beter. En let wel: peilingen tonen aan dat McCain zowel Clinton als Obama zou kunnen verslaan in een landelijke verkiezing. Dat krijgt Romney en Huckabee nog niet voor elkaar. De enige vraag is of McCain Romney financieel bij kan houden, iets wat Huckabee zo goed als zeker niet gaat lukken.
Geen idee of dat uiteindelijk mogelijk is, of wel eens gebeurd is. Maar aangezien ze zo close zijn vaak, misschien zouden ze uiteindelijk als team mensen in de echte verkiezingen nog veel breder aanspreken? Clinton met running mate Obama? Het zal wel niet mogelijk zijn omdat ze nu tegen elkaar strijden en vooral Clinton met modder gooit (wat de rep. vast gaan gebruiken mocht Obama uiteindelijk gekozen worden). Toch lijkt het mij wel een interessante combinatie. Dan kan daarna bijv. Obama als vice president uiteindelijk zelf alsnog later weer voor president gaan.
Maar ja, zo zeer heb ik me nooit voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geïnteresseerd of dat ook mogelijk is :P