1. 1

  Alle Amerikaanse presidenten willen Turkije graag bij de EU, omdat EU en NAVO zo in elkaar verlengde liggen en Turkije zo’n mooi bruggenhoofd vormt voor operaties in het midden oosten. Bush wilde Turkije ook graag in de EU.

 2. 4

  Ik wil New England wel bij de EU.

  Hij zei bij de gelegenheid trouwens wel dommere dingen: “He praised Berlusconi and Napolitano, saying Italy was “lucky to have an excellent premier and an excellent president””

 3. 6

  Ik hoef Turkije eigenlijk niet zo bij de EU. Niet omdat het Turkije is, maar omdat ik vind dat de EU wel even pas op de plaats kan maken met haar uitbreidings evangelisme.

 4. 7

  EU zonder Turkije is niet levensvatbaar en zal op lange termijn niet overleven.

  Turkije zal zijn eigen regio een nieuwe wereld macht worden.

  Come back van het Ottomaanse rijk zal een feit worden.

  Westen heeft al voor de regio genoeg verziekt, handen af van van midden oosten.

 5. 11

  Nóg dommere dingen bm? Young, handsome and sun- tanned…who wouldn’t also wanna look like Naomi Campbell and Barack Obama. Hoezo, “dommere dingen”? Over-en-weer diplomatiek complimentjes uitdelen heet dat, en ze hebben hem hard nodig in Afghanistan. En Berlusconi had bij die Corriere della Sera toch geen vinger in de pap? Welnee, allemaal schijnbewegingen waarvan wij de diepere achtergronden (nog) niet weten. Adviseurs hadden hem ook woorden kunnen influisteren als: “Italië altijd een goede bondgenoot (in NAVO) geweest”…in die geest. Maar dan heb je Teatro del Silencio kan je beter niks zeggen…je moet áchter d(i)e dommere dingen kunnen kijken hè.

  Zoals hier: If Turkeye does not feel part of the European family, then obviously they’re going to look elsewhere (i.c. Iran) for alliances and affiliations.

  Naast de opmerking over de economische impact van een land als Turkije op Europa en regio. Instabiele landen als Griekenland, Georgie, Irak en Iran profiteren daar zijdelings dan ook een graantje van mee. En meer welvaart = minder religie, pik in het is winter.

  Wie niet in staat is die opmerkingen op juiste waarde te schatten heeft toch écht zand in z’n oog. Moet je maar niet in je blote reet op het zand gaan zitten bm, viespeuk VIESPEUK…met je dommere dingen.

  *P.s.: on-ein-dige (economische) groei hoeft geen vieze enge associaties op te roepen als het maar 100% slimmer anders en duurzamer en…en kijk ’s avonds eens naar boven: de energie spuit eruit*

 6. 12

  @11: Als het van dat soort complimentjes moet komen… Maar goed, ik ben waarschijnlijk ongeschikt voor het ambt van president/premier van een land met wereldheerschappij-ambities.

 7. 14

  Turkije morgen bij de EU. Op de juiste voorwaarden, en (nog) geen open grenzen (Bulgarije/Roemenië). Bange mensen moeten eens ophouden met hun gezeur, zo slecht hebben we het niet.

 8. 15

  Mooie Bill, slechts een heel klein deel van Turkije ligt ook daadwerkelijk IN Europa, de rest ligt in een nog behoorlijk achterlijk werelddeel.

 9. 17

  KJ: Jij gaat uit van het negatieve, bangerik.

  Bolke de Big: Achterlijk werelddeel, o heerlijk eurocentrisch denken, en dan heb je het over achterlijk. Bekijk even de kaart, daar zie je Azië waar ze economisch ons voorbij gaan in technologie en innovatie. Demografisch (even opzoeken in woordenboek!) zie je sterke verschillen in ons nadeel.

 10. 18

  @Mooie Bill; Leg eens uit: waar ligt precies het verband tussen pas-op-de-plaats en bangheid ? Zou je op diezelfde manier niet ook een verband kunnen maken tussen ongebreidelde uitbreidingsdrang en bangheid ? Ik zie het niet hoor.

  En ja, ik heb het niet gezegd (maar ik zeg soortgelijke dingen hier wel vaker) – het goeddeels een achterlijk deel van de wereld.

 11. 19

  KJ: Je kijkt naar nadelen, leg voor jezelf maar eens uit wat de voordelen kunnen zijn. En ik ben geen voorstander van ongebreidelde uitbreidingsdrang, sterk overdreven term van tegenstanders zoals jou.

  Dat over het achterlijk deel van de wereld, ach, daar moet je eens pas-op-de-plaats maken, met ons decadente materialistische continent.

  Trouwens, doe eens wat aan je arrogante taalgebruik: ga niet anderen bevelen.

 12. 21

  17.
  Je bent waarschijnlijk nog nooit in Azië geweest. Technologie loopt achter op het Westen en er vindt zeker geen innovatie plaats. Japan daargelaten.

 13. 22

  @Mooie Bill: Dit wordt verdomme steeds surrealistischer:

  Trouwens, doe eens wat aan je arrogante taalgebruik: ga niet anderen bevelen.

  Waar doe ik anderen bevelen ? Wijs aan. En die uitbreidingsdrang is zeker ongebreideld: herinner je je nu al niet meer hoezeer Bulgarije erbij moest ? En wat er allemaal niet bekokstoofd is geworden om Verhagen zijn verzet tegen Servie te laten vallen ? Allemaal mini-staatjes met corrupte psychopaten aan het hoofd, maar omdat het idealisme in wereldvreemd Belgie geen grenzen kent – kom maar bij de familie jongens !

 14. 24

  AH: Fout, maar dat maakt niet uit.

  KJ: Niet beginnen te vloeken, daarmee haal je niet je gelijk, je komt met hezelfde verhaal als in mijn 1e reactie, dus geen toegevoegde waarde. Wijs aan. *gniffel*

  Parallax: Gelukkig overdrijf jij nooit.

 15. 30

  @29. Ik zeg niet dat zij voorlopen, maar de innovatie is zeker aanwezig. De overgang van kwantitatief naar kwalitatief is een kwestie van tijd. Ook omdat landen als China actief hun studenten aan Amerikaanse topuniversiteiten terug halen. In India is hetzelfde verhaal. Veel lage banen in bijvoorbeeld de ICT verdwijnen al van hier naar daar.

  Dus AH denk eerst even beter na, en let op je woordgebruik, want je maakt totaal geen goede indruk.

 16. 31

  @27. Een land waar de vrijheid van meningsuiting meer en meer wordt beperkt voor journalisten (Italië), een land wat bijna bankrupt is (Griekenland), een land waar ze wereldvreemde regeringsleiders hadden (Polen), of problemen hebben met minderheden (Roemenië/Hongarije), enz.

  Door de vergrijzing van Europa zullen we alleen al om demografische redenen Turkije wel als lid moeten aannemen. Natuurlijk stel je voorwaarden, en kan dat alleen onder de juiste condities, maar dat kunnen zelfs de grootste voorstanders nog wel bedenken.

 17. 32

  “Door de vergrijzing van Europa zullen we alleen al om demografische redenen Turkije wel als lid moeten aannemen.”

  Kom er maar in Seven!