Obama versus McCain

‘Het is afgelopen! God zij dank, ik kon het niet meer aanzien.’ schrijft een Amerikaanse reaguurder in reactie op de laatste verkiezingsuitslag in de VS. Het is nu 99% zeker dat in Augustus de presidentsrace van de VS beslecht zal worden tussen Obama en McCain. MSNBC’s Russert kondigde al aan dat ‘we nu weten wie de democratische kandidaat zal zijn’ (youtube filmpje). Obama won vandaag met 64 versus 44 gedelegeerden voor clinton in North Carolina, en verloor met 38 versus 41 gedelegeerden van Clinton in Indiana. Na deze laatste nederlaag heeft Hillary Clinton aangekondigd alle publieke events voorlopig te schorsen.

Clinton loopt nu 158 gedelegeerden achter op Obama, en er zijn nog maar 217 gedelegeerden te verdelen in zes staten. Om die achterstand in te halen zal Clinton meer dan 70% van de stemmen in al die staten binnen moeten halen wat haar nooit gaat lukken. Alleen de 278 supergedelegeerden (politieke bobo’s die vrij kunnen stemmen) kunnen haar nog redden. De kans dat een meerderheid van die bobo’s echter tegen de stem van het Amerikaanse volk voor Obama in gaat is zo goed als nihil.

Het totaaloverzicht tot aan vandaag:

Stemmen nodig voor nominatie democratische presidentskandidaat:

2025 stemmen van gedelegeerden* en supergedelegeerden**

Obama: 1587 gedelegeerden, 255 supergedelegeerden, totaal = 1842
Clinton: 1429 geledegeerden, 266 supergedelegeerden, totaal = 1699

Stemming die obama nog nodig heeft om te winnen: 182
Stemming die obama nog nodig heeft om te winnen: 325

Nog te verdelen:
217 gedelegeerden in 6 staten
278 supergedelegeerden

*gedeleerden zijn afgevaardigden die de stem van het volk vertegenwoordigen
**supergedelegeerden zijn belangrijke (politieke) bobo’s die vrij kunnen stemmen zonder achterban

Links:
Overzicht supergedelegeerden van Democratic Convention Watch

CNN primary election results

Uitgebreid Wikipediaoverzicht democratische verkiezingen 2008

 1. 1

  Ze heeft al haar publieke verschijningen afgezegd, dat is nog geen officieel statement dat ze er mee ophoudt (niet dat er nog veel te winnen valt, maar ze roept al een tijdje dat ze door blijft gaan).

  Overigens, paar details ter verbetering:
  1429+266=1695

  2025-(1587+255) = 183
  2025-1695 = 330
  Dus als de eerste getallen wel kloppen:
  “Stemmen die Obama nog nodig heeft om te winnen: 183
  Stemmen die Clinton nog nodig heeft om te winnen: 330”

 2. 2

  Hoe zit het eigenlijk met de popular vote?
  Als Clinton die in handen heeft zal de wedstrijd nog wel even doorgaan denk ik.

 3. 3

  @iedereen:

  Abonneer je ff op de RSS-feed van The Page van Mark Halperin.

  Wat mij betreft absoluut de beste & snelste journo van het moment, verslaat zelfs Politico.com.

  Voorbeeldje: Halperin had vandaag alweer als eerste het nieuws dat Clinton tóch niet al haar publieke afspraken had afgezegd.

  Juist om te voorkomen dat mensen het idee krijgen dat ze zich terugtrekt, heeft ze vandaag alsnog een ‘event’ georganiseerd in West-Virginia, één van de volgende primary staten.

 4. 8

  ’t Is over. Voorbij. Zo’n beetje het hele deel van het perscorps dat zich bezighoudt met politieke verslaggeving meldt vandaag het overlijden van de campagne van Hillary Clinton.

  Nagourney, Alter, Baltz, Stephanopoulos, Russert: werkelijk iedereen is het erover eens dat ’t nu echt afgelopen is.

  Het wachten is op de stortvloed supergedelegeerden die zich achter Obama scharen.

  Als Clintlon dan nóg blijft doorgaan, maakt ze zichzelf echt onsterfelijk belachelijk.

 5. 9

  Dat ligt eraan hoe ze het doet. Als ze bv toegeeft dat ze verloren heeft, maar doorgaat omdat ze in debatten wil laten zien dat haar voorstellen door Obama over genomen zouden moeten worden, dan is dat redelijk. Clinton kennende is de kans groter dat ze zuur gaat doen.

  Maar goed: Obama vs McCain. Als Amerikaanse kiezer zou ik niet blij zijn. Ik vind het geen van beiden echt spetterende kandidaten.

 6. 11

  Obama geef ik de beste kansen om een einde te maken aan die onzinnige War on Islam… or Terror… Whatever.
  Met McCain wordt Amerika alleen nog meer gehater in de wereld, niet dat dat nog iets uitmaakt, de hegemonie van Amerika is immers voorbij. Europa zal een korte periode nog de machtigste economie zijn en daarna wordt het China, China en nog eens China.

  Waar we ons op moeten richten is dat een verpauperd en gekwetst Amerika niet als wanhoopsdaad China aanvalt en zo een mondiale kernoorlog te ontketent. Tevens moeten we ons richten op democratisering van China.

 7. 12

  @Carlos, #11:

  Ik denk dat je ’t iets te negatief inziet, mbt China.

  Dat land is de komende 10 jaar zoet met het vinden van een uitweg uit de loon-prijsspiraal die het door het eigen beleid creëert.

  De verpaupering van de VS zal overigens ook wel meevallen. De prijzen van alles schieten overal omhoog en dat heeft als voordeel dat het straks weer goedkoper is om een fabriek in Allentown, Pennsylvania neer te zetten dan de shit uit China te halen.

  Ter illustratie: er zijn nu al Nederlandse bedrijven die hun productie weghalen uit China en (terug-)verplaatsen naar Polen. Reden: de salarissen in China gaan omhoog, en de transportkosten stijgen dankzij de hoge olieprijs.

  Dus het lage lonen-voordeel verdwijnt onder de streep.

  Hetzelfde gaat gebeuren met Amerikaanse bedrijven. Just you mark my words, pilgrim!

 8. 14

  “Om die achterstand in te halen zal Clinton meer dan 70% van de stemmen in al die staten binnen moeten halen wat haar nooit gaat lukken.”

  Klopt niet, het is 85 procent. Met 70 procent haalt Clinton ongeveer 150 delegates en Obama dus 67. Daarmee heeft Obama dus een voorsprong van 67. Dus heeft Clinton minstens 184 delegates nodig (dan krijgt Obama er 33 en staat Clinton er 1 voor). 184 delegates is 84,7 procent van de stemmen.

  Deze rekenfout stond ook in NRC.

 9. 15

  Wat ik me zo afvraag is, waarom er gedaan wordt alsof dit nieuws is. De uitslagen in Indiana en NC waren toch nogal voorspelbaar. Net zo goed als de komende primaries ook vrij voorspelbaar zijn (even ervan uitgaande dat Hillary niet opgeeft, of anderszins de moed in de schoenen laat zakken):
  West Viginia (ruim), Puerto Rico (nipt) en Kentucky (ruim) Clinton, Oregon (nipt), Montana (ruim) em South Dakota (ruim) Obama (nipt 10%).

 10. 17

  PS. Dat weet ik minstens zo zeker als dat Peter zeker weet dat over 15 jaar de Sharia het wetboek van strafrecht van Nederland is.

 11. 18

  @16: Oh shit, kleiner dan en groter dan haakjes houdt Sargasso niet van. Tussen de laatste haakjes moest staan:
  nipt is minder dan 10% en ruim meer dan 10% verschil.

 12. 21

  Jammer, ik vond de standpunten van Hillary wel iets beter dan Obama, maar charisma is ook belangrijk natuurlijk.

 13. 23

  @13, een container op een vrachtwagen van rotterdam naar zoetermeer vervoeren kost meer dan diezelfde container van rotterdam naar sjanghai te vervoeren dus ik denk dat het wel mee zal vallen met die stijgende transportkosten als reden om productie naar Polen te verplaatsen.

 14. 25

  McCain, is die man niet sterfbedgerechtigd ?
  Laten we hopen op een frisse wind (voor de verandering) vanuit de Us of A…
  Dat zou voor Belgi¨ook geen slecht idee zijn, die frisse wind.
  Leterme voor de spiegel: ‘wie geloofd die man (mensen) nog ?

 15. 27

  Kaj, dat verhaal van die hoge olieprijs die transportkosten doet stijgen dat ken ik. Een paar jaar terug heb ik me er kort in verdiept, kortweg was de conclusie dat dit opgaat voor transport over land met vrachtwagens, maar niet of nauwelijks als het gaat om transport met containerschepen. Stookolie hoeft niet geraffineerd te worden, je gooit het (bijna) van de bron in de tank, dat scheelt de bottle neck bij het tekort aan raffinage capaciteit. Met dergelijk bulkvervoer over zee zijn de transport een (zeer) klein percentage van de totale kosten. Hogere lonen in China ja dat zal gebeuren / dat gebeurt, maar er staan zoveel miljoenen boeren Chinezen te dringen om de rotbaantjes over te nemen dat dat nog wel even duurt, schat ik in.

 16. 32

  @Carlos, #28:

  Helaas helaas, de lonen + transportkosten zijn toch alweer te hoog – die 7 miljoen boeren vragen nu al teveel, vergeleken met hun Vietnamese evenknieën. (En dan moeten Cambodja en Laos nog volgen.)

  Daarbij komt dat buitenlandse bedrijven nu steeds meer op zoek gaan naar de ‘beter opgeleiden’ in China. Die blijken opvallend schaars, en bevinden zich zeker niet tussen die 7 miljoen boeren.

  En bovendien, Carlos: ik verzin het niet, ik schrijf als journo op wat anderen – experts – zeggen.

  En zij merken dat energiekosten, ook voor scheepsvervoer, het lage lonen-voordeel van Chinese arbeiders onder de winst- en verliesstreep aan het wegstrepen zijn.

  Kan d’r ook nix an doen…

 17. 36

  Toch even restrospectief toegeven dat ik er fors naast zat met South Dakota in #16. Niet dat het veel invloed gehad heeft.