Obama moet NSA aan banden leggen, e-sigaretten verboden in NY

ELDERS - In Nederland wordt flink geworsteld met de regelgeving rond e-sigaretten. Maar ook in andere delen van de wereld is het een wild west, schrijft Huffington Post. In de stad New York worden e-sigaretten binnenkort verboden. Een maand geleden wist The New York Times al te melden dat het stadsbestuur zocht naar manieren om het e-roken te verbieden. Sinds 2002 is het in de stad al verboden te roken op de werkplek en in café’s, parken en op het strand. Maar er werd steeds meer met e-sigaretten gerookt, wat volgens raadslid James Gennaro schadelijk voor de gezondheid is en jongen aanzet tot roken. ‘…children who could not differentiate between regular and electronic smoking were getting the message that smoking is socially acceptable.’ 

Het zal niemand ontgaan zijn dat een presidentiële adviescommissie Barack Obama in een rapport (pdf) heeft aangeraden de spionage- en surveillance-activiteiten van de NSA aan banden te leggen. The Wall Street Journal besteedt aandacht aan een specifiek punt in het lijvige rapport, namelijk aanbeveling nummer 20: ‘Software that would allow…intelligence agencies more easily to conduct targeted information acquisition rather than bulk-data collection.’ De commissie raadt dus aan om niet een sleepnet uit te gooien, maar om gericht data te zoeken en te analyseren (letten AIVD/MIVD ook even op?). Die software werd vijftien jaar geleden al ontwikkeld, schrijft WSJ. Waarom het niet doorontwikkeld is? De NSA wil het niet zeggen.

Salon besteedde aandacht aan aanbeveling nummer 29, waarbij de commissie de president aanraadde dat de NSA encryptietechnieken niet moet ondermijnen. Eerder dit jaar liet ProPublica op basis van documenten van Edward Snowden zien dat de NSA zich bekwaamd had in het kraken van veelgebruikte encryptiesleutels. Obama zal in januari uitspraken doen over welke aanbevelingen hij overneemt.

BitTorrent lijkt er weinig fiducie in te hebben dat de NSA zich niet meer met privé-communicatie van burgers gaat bemoeien.  Business Insider meldt dat het bedrijf bezig is met een ‘NSA-proof’ chatprogramma, waarbij de chats niet op een centrale server worden opgeslagen. Daarnaast worden de verstuurde berichten versleuteld, waarbij er telkens een tijdelijke sleutel wordt aangemaakt als je een nieuwe chat start.

  1. 1

    Met andere woorden: Opzouten met je digi-spionnetjes en hun sleepnetten. Kan Obama vast wel even een mooie speach in elkaar flansen in Hawaii over de ontmanteling. De boel is wel ontzenuwd lijkt me. Nu de britten nog (belangrijker, duurt langer).