Obama grijpt Osama; was dat nu zo moeilijk?

Op Sargasso plaatsen we regelmatig gastbijdragen. Dit maal een stuk van M. (journalist/historicus)

“Daar gaat de buurt”, twitterde de in Abbottabad woonachtige Amerikaan Sohaib Athar, nadat hij had ontdekt dat hij uren eerder nietsvermoedend live verslag had gedaan van operatie Geronimo, waarbij terreurleider Osama bin Laden door Amerikaanse Navy Seals werd gedood. “Oh oh, nu ben ik die persoon die live de aanval op Osama versloeg en het niet eens wist. Daar komen de mailtjes van de media al. Zucht”, schreef Athar, die besefte dat het soort toevalligheidjes waarvan hij nu het ‘slachtoffer’ was geworden kunnen leiden tot een storm van media-aandacht en ongevraagde kortstondige roem.

Maar ja, dat is de pech die je hebt als je als Amerikaan om de hoek blijkt te wonen bij de meest gezochte schurk ter wereld, een schurk die een kleine tien jaar eerder nadrukkelijk heeft laten weten weinig op te hebben met jouw land. Opmerkelijk is het wel dat Aithar de wereld live op de hoogte kon stellen van de operatie tegen de man die zich jarenlang in dit Pakistaanse stadje schuil kon houden.

Dat Bin Laden zich ophield in Pakistan, dat altijd heeft benadrukt dat het de terreurleider nooit een toevluchtsoord heeft geboden, werd al langer aangenomen. Het vermoeden bestond dat hij zich verborgen hield in het onrustige Pakistaanse stammengebied bij de grens met Afghanistan, een onherbergzaam gebied waar de Pakistaanse autoriteiten weinig invloed hebben. Maar dat Bin Laden woonde in een kapitale villa in een welvarend stadje op enkele uren afstand van Islamabad, mét een militaire academie op een steenworp afstand, verraste velen.

Toch zat er vier jaar tussen het moment dat de CIA de Saudische terreurleider op het spoor kwam en 2 mei, toen Amerikaanse gevechtshelikopters met veertig Navy Seals in het grootste geheim de aanval uitvoerden. Voordat de CIA vier jaar geleden de naam achterhaalde van een man die als koerier voor Bin Laden werkte, waren de Amerikanen de Al-Qaida-topman al diverse malen op het spoor. Tot een liquidatie of arrestatie kwam het echter geen enkele keer.

In het voorjaar van 1998, ten tijde van de regeerperiode van Bill Clinton, werd een plan uitgewerkt voor een aanval op Tarnak Farms, een groot complex op een uitgestrekte zandvlakte ten zuiden van Kandahar, waar jihadisten training kregen en Bin Laden zich met zijn familie ophield. Het plan was om het complex ‘s nachts aan te vallen en Bin Laden gevangen te nemen. Omdat het echter niet duidelijk was in welke van de vele lemen hutten op het terrein Bin Laden sliep en er veel vrouwen en kinderen aanwezig waren, werd de kans op burgerslachtoffers door de betrokkenen te groot geacht. Uiteindelijk werd het hele plan niet eens officieel aan Clinton voorgelegd.

Later dat jaar kwamen honderden mensen om het leven bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Clinton gaf daarop als eerste Amerikaanse president opdracht tot de arrestatie of liquidatie van Bin Laden. De Saudiër had een ‘terroristische oorlog ontketend’, zei hij en de VS zouden terugslaan. In datzelfde jaar vuurden Amerikaanse oorlogsbodems 75 kruisraketten af op een trainingkamp in het oosten van Afghanistan. Zeker 21 Pakistaanse jihadisten kwamen om, maar Bin Laden was enkele uren voor de aanval vertrokken, ontdekte de CIA. Een jaar later trainden de VS Pakistaanse commando’s om Bin Laden in Afghanistan uit te schakelen. Dit plan kwam na een machtswisseling in Pakistan te vervallen.

De mislukte aanval in 1998 zou de Saudische terreurleider geen windeieren leggen. Hij was beschoten door een supermacht en de supermacht miste, schreef de Amerikaanse Pulitzer-winnaar Steve Coll in zijn boek Ghost Wars. De reputatie van Bin Laden in de islamitische wereld nam zienderogen toe. Voor president George Bush was het een waarschuwing. Als hij zou schieten, kon hij er maar beter voor zorgen dat het raak was.
In de maanden na de aanslagen van september 2001 in de Verenigde Staten en de oorlogsverklaring aan de Taliban en Al-Qaida door Bush togen Amerikaanse commando’s en plaatselijke Afghaanse milities het Tora Bora-gebergte in Afghanistan in. Gedacht werd dat Bin Laden zich in de grotten en gangenstelsels schuilhield, maar na hevige gevechten met jihadisten en strijders werd er geen teken vernomen van de Al-Qaida-leider. Volgens sommige bronnen zou hij per ezel de besneeuwde bergtoppen naar Pakistan zijn overgestoken. Tot veel meer wapenfeiten kwam het onder deze president niet, ook al was het tijdens zijn ambtstermijn dat Al-Qaida op Amerikaanse bodem toesloeg en maakte Bush het tot een persoonlijke missie om het terrorisme uit te roeien. De regering van Bush ging in 2005 zelfs over op het sluiten van de inlichtingeneenheid die tot taak had Bin Laden op te sporen. Opmerkelijk genoeg werd tijdens zijn ambtsperiode wel het spoor gevonden dat opnieuw naar Bin Laden en deze keer tot zijn dood leidde.

De pogingen van zijn voorgangers moeten president Barack Obama ertoe hebben gebracht uiterst zorgvuldig te werk te gaan. De tanende invloed van de terreurleider en de roep om vrijheid en democratie in het Midden-Oosten mochten niet worden geschaad door een eventueel mislukken van operatie Geronimo op 2 mei. Dat de liquidatie van Bin Laden en zijn zeemansgraf vooral van grote symbolische waarde zijn, bleek wel uit de eigenaardige vreugdetaferelen voor het Witte Huis en op Times Square en het stijgen van de aandelen en dalen van de olie-, goud- en zilverprijzen.

 1. 4

  De VS onder Bush wisten dus al vier jaar waar Public Enemy No. 1 zat maar deden niets.

  Waarom lieten ze hem zo lang lopen?

 2. 7

  Ik begrijp nu dat Bin Laden welgeteld op 1,3 km woonde van de Pakistaanse Militaire Academie.

  Nu weten we ook dat het Pakistaanse leger afhankelijk is van de miljardensteun van de Amerikanen.

  Is het dan vreemd om aan te nemen dat het Pakistaanse leger Bin Laden ‘gevangen’ hield in een gouden kooi?

 3. 8

  Bontenbal: “Is het dan vreemd om aan te nemen dat het Pakistaanse leger Bin Laden ‘gevangen’ hield in een gouden kooi?”

  Ja. Waarom zou Pakistan Bin Laden in leven houden, als ze hem gevangen hadden genomen? Want om geld te willen blijven vangen voor The War on Terror, had Pakistan hem gewoon spoorloos kunnen laten verdwijnen. En ook Amerika had Bin Laden niet, en heeft hem niet gehad.

  Amerika probeert de wereld wijs te maken dat Bin Laden nog in leven zou zijn geweest. Maar Bin Laden is al minstens 8 jaar kwijt, zoek, dood.

  “‘E’s kicked the bucket, ‘e’s shuffled off ‘is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin’ choir invisibile!!”

 4. 10

  lol complot theory’s.

  Ten eerste is er nooit bewezen dat men onder bush wist waar Osbi zat. De verwoording van deze auteur zal ik simpel verwoorden als amateur journalistiek.

  Om te beginnen Al Qaida heeft de oorlog verklaart aan de vs niet de vs aan Al Qaida of de taliban. Dit begon na de eerste golf oorlog Bin laden kon het niet verdragen dat de VS troopen had gestationeerd op zogenaamd volgens hem heilige grond.

  Al Qaida is een islamitische paramilitaire beweging die zware Guerilla tactieken toepasten op verschillende locaties, een soort van uitputtings oorlog aand de basis lag om angst te wekken in de westerlijke landen om zodoende de uitgave van de regering te zien stijgen om veiligheids maatregelen te nemen. Maar menig op korte tijd nadat Al Qaida ( Bin laden ) opdook verloor hij zijn geloofwaardigheid! Hij heeft na grondig nazicht maar een zeer korte popularitijd gekend onder de moslim gemeendschap.

  bin laden en de Al Qaida stond voor de zogezegde zaak de moslim wereld te vrij waren van de westelijke vergiftigde manier van leven en dat hij de moslim wereld wilde beschermen en sterker wil maken. Maar bij al die aanslagen heeft ie meer moslims gedood en dat heeft hem ergens de das om gedaan, er zijn nog jihad strijders ja maar het zijn splinter groepjes. Gezien de amateuristische handelingen van deze groeperingen denk ik dat ze hun slagkracht al lang kwijt zijn.

  Nu Bin laden en zijn Al Qaida ( taliban ) is er nooit in geslaagt om het westen uit elkaar te slagen, even min is hij er in geslaagt om de arabische wereld uit zijn as te krijgen. Hij had 2 agendas en nergens heeft hij ooit een slag gehaald buiten dan 9/11, dit was de start van een nieuw tijd perk. Ergens een jammerlijke zaak maar langs de andere kant was het ook het einde van Bin laden.

  Het geen wat Bin laden wilde berijken was dictators op de knieën krijgen, het westen financieel stuk krijgen en net zoals alle andere leidende figuren op deze god vergeten aardbol vat krijgen en macht kunnen beheersen. Hij is er nooit in geslaagt! Al denken een halve pond zolen die achter hem aanhuppelen dat ie het wel heeft gehaald.

  Het zijn die jongeren die nu de straat op komen die bewijzen dat zonder haat en geweld een regering omver kan geworpen! Die studenten ja die je in die wereld delen gelijk jemen regeringen op de knieën ziet vallen.

  Nu fabeltjes gelijk hier boven wil ik wel eens deftig onderbouwd zien journalistiek gelijk dit is gewoon een schande!

  prettige dag verder.

 5. 11

  @8. Wellicht volstaat een ander citaat:

  ‘Keep your friends close, but your enemies closer’

  Mike Mullen – hoogste militair – bracht naar buiten dat de Pakistaanse geheime dienst contacten onderhoudt met terroristen in dit artikel.

 6. 13

  het verhaal veranderd nog steeds. nu blijkt dat hij onbewapend was, toen hij is neergeschoten. Ook blijkt er bijzonder weinig tegenstand te zijn geweest.
  Dan deinst het tegen alle logica in om hem te vermoorden ipv levend naar Guantanamo te brengen voor ondervraging.
  En dan dat in zee gooien…
  het hele zaakje stinkt en dient een ander sinister doel, wat in de komende maanden wel duidelijk zal worden. Invasie van Pakistan of zo iets doms.

 7. 14

  @14 schrijft:”het hele zaakje stinkt en dient een ander sinister doel”

  Het zaakje stinkt enorm, alleen is het doel niet duidelijk. Het zou in theorie ook mogelijk zijn dat Obama een argument nodig heeft om die geldverslindende oorlog in Afghanistan werkelijk te beeindigen, zonder zijn herverkiezing in gevaar te brengen.

  Plus bijkomende voordelen: Wikileaks zou deze operatie in gevaar gebracht hebben, martelen blijkt wél nuttig en dus mag het nu, dat soort dingen.

  Niet dat een invasie van Pakistan niet tot de mogelijkheden zou behoren, want het is zeer wel mogelijk dat 911 niet in Afghanistan gepland werd, maar in Pakistan, met medewerking van de ISI. Alleen zie ik het nog niet zo gauw gebeuren, omdat die jongens atoomwapens hebben.