Normen, waarden en walging

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukjes zijn die we (uiteraard met toestemming) overnemen van andere weblogs, zoals deze van Peter, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog.

Canadese onderzoekers menen een verband gevonden te hebben tussen walging en moraliteit. Ze ontdekten dat we niet alleen een vies gezicht trekken bij eten dat we niet lusten, maar ook als we ergens verontwaardigd over zijn. In beide gevallen is het één en dezelfde gezichtspier die een expressie van walging op ons gelaat veroorzaakt. Het zou dus best eens kunnen, zoals we kunnen lezen op VPRO’s Noorderlicht, dat “onze normen en waarden niet alleen worden gestuurd door complexe gedachten, maar ook door primitieve instincten die te maken hebben met het vermijden van mogelijk schadelijke stoffen”.

Wat de boer niet kent, lust hij niet. Is dat de reden waarom de boer een muur van normen en waarden optrekt, om zich tegen het onbekende, tegen zijn angst te beschermen? Is dat de reden waarom mensen walgen van zaken die hen vreemd zijn? Of worden we misselijk van het idee dat ons bestaan in de kern zinloos is en bouwen we daarom stelsels van normen en waarden om betekenis te geven aan het leven?

De filosoof Sartre schreef in 1938 zijn eerste boekje, getiteld “De Walging”. Daarin mijmert de hoofdpersoon over de zin van zijn bestaan en komt er gaandeweg achter dat die zin er eigenlijk niet is, maar dat we die zelf construeren. In de woorden van Sartre: “Wanneer je leeft gebeurt er niets. Maar als je je leven vertelt, verandert alles.”

Sartre meende wel te weten hoe je de walging, veroorzaakt door de ontdekking van de zinloosheid, te boven kan komen. Kiezen voor je eigen manier van bestaan, waarin je jezelf vormt. Niet door je existentie te ontlenen aan door god en gezag opgelegde normen en waarden. Sartre leefde er lustig op los en werd een van de symbolen van de roerige 60-er en 70-er jaren.

Had de goede man nu nog geleeft, dan zou hij ongetwijfeld zijn walging hebben uitgesproken over de nieuwe burgerlijkheid die restrictieve normen en waarden herformuleert. Hij zou zeker een heel vies gezocht getrokken hebben, als hij zag hoe er bewegingen groeien die het hele bestaan tot een paar zelfverzonnen fundamenten beperken. Of die nou van een god of gebod komen.

 1. 1

  Mijn computer geeft wel eens een “Blue Screen of Death”. Dat kan zowel een hardwarematige fout als een softwarematige zijn.

  Kortom, er hoeft geen causaal verband te zijn tussen de primitiviteit van de reflex en (de primitiviteit van) de aard van de prikkel.

  Ten tweede zou ik willen argumenteren tegen de simplistisch liberale notie dat elke beperking per definitie “slecht” is. We hoeven maar te kijken naar de vrije markt en de door socialistisch normbesef opgelegde berperkingen daarop.

 2. 3

  @1: sorry hoor, maar een bsod is altijd een softwarefout, ook al probeert windows je dan wijs te maken, dat het ook een hardwarefout kan zijn. Die softwarefout kan wel door een hardware probleem veroorzaakt worden.

 3. 4

  @3

  Dus als ik mijn vingers kwijt ben, ligt de oorzaak van het probleem bij mijn geringe manipulatieve vaardigheden met de neus, als ik mijn veters niet meer zo snel kan strikken?

 4. 5

  @4: nee, en dat staat er ook helemaal niet.

  Als je een bsod krijgt, is dat, omdat je windows software een probleem constateert en niet goed meer kan functioneren.
  Als dat alleen een hardwarefout is, meld je systeem je, dat er een probleem met je hardware is en geeft je geen bsod.
  Als het een hardwarefout is, waar je software geen oplossing voor heeft, krijg je een bsod.
  Als het een hardwarefout is, die je software verhindert te functioneren, krijg je geen bsod, maar een zwart scherm.

 5. 6

  Dit is wel heel academisch zo. Een geheugenfout is een hardwarefout waardoor er een softwarefout optreedt die niet kan worden afgevangen, doordat de software zelf corrupt raakt (in het geheugen). De oorzaak van de BSOD is dus de hardwarefout, de softwarefout is er een gevolg van.

 6. 7

  @Joost: klopt, en dat schreef ik dus de eerste keer al: die softwarefout kan wel door een hardware probleem veroorzaakt worden.

 7. 9

  @7

  Technisch gesproken is een bsod zelf ook helemaal geen fout, dus waar heb je het eigenlijk ook over?

  ’t Is maar goed dat je geen helpdeskmedewerker bent.

  “Pardon meneer, mijn RAM-geheugen is kapot.”

  “Dan raad ik Linux aan, meneer.”

  Jahaaa, knap staaltje probleemoplossend denken.