1. 1

  Een afweging tussen wel of niet kappen.
  Oei, moeilijk.

  Een intrinsieke economische waarde die nog toeneemt ook door nietsdoen. Dat zal de vrije marktdenkers tegenstaan want de directe winst door exploitatie is dan niet meer de heilige graal.

  Vrije jongens aller landen verenigt u!
  Verzet!

  Roept u maar :)

 2. 2

  Wel jammer dat meneer Anielski eerst roept dat de waarde onmogelijk te berekenen valt en dan toch met een bedrag komt. Daarmee maak je dat bedrag (en misschien ook jezelf) niet erg geloofwaardig.

 3. 3

  Wel jammer dat die bossen in Canada mede gekapt worden omdat de teerzanden er onder liggen. Je zult dus wel een enorme waarde moeten opschrijven voor die bossen, want die teerzanden zijn (worden) ook veel waard. Het zal kortom een lobby spelletje worden helaas.

 4. 4

  @Bismarck
  Niet helemaal duidelijk wat Anielski bedoelt. Hij zegt de waarde van al die diensten. Kan zijn dat hij niet alle diensten kent – of niet de waarde van alle diensten – en ze daarom niet kan berekenen. Zijn bedrag houdt dan geen rekening met alle diensten.

  @Imgikke
  De financiele waarde berekenen van een bos op basis van grootheden anders dan de directe economische producten gebeurt al erg lang. Of althans: wordt al erg lang geprobeerd. In Europa leidt dat o.a. tot beschermende maatregelen en waardering in toeristische grootheden. Het kan best zijn, dat de ecologische en toeristische waarde van de bossen uiteindelijk zo hoog gewaardeerd gaat worden dat de waarde van eventuele onderliggende mineralen etc… het gaat verliezen.

  Als dat lobby is, kun je je afvragen of economie uberhaupt iets anders is dan waardebepaling door lobby. Waarde wordt dan politiek. Is er dan nog wel zoiets als vrije economie?

 5. 5

  @HansR: Vrije economie heeft nooit bestaan. De waarde van zaken is van het begin van ruilhandel af cultureel en/of politiek bepaald. Voor tussenhandelaren is dat ook maar gelukkig, anders was hun bestaan onnodig.

 6. 6

  @Bismarck
  Vrije economie heeft nooit bestaan.

  Ik denk dat ik het met je eens ben maar als ik hier goed lees zijn een hele hoop mensen dat niet. Ik wacht op reacties ;)

 7. 7

  @6 De enige die gereageerd hebben zijn jij, Bismarck en ik. En ik bet het er ook meer eens. Vrije economie heeft nooit bestaan.