Nieuwsbrief Globalisering September 2009

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

globalisering
Beste lezers en lezeressen,
In deze dikke nieuwsbrief heel diverse onderwerpen zoals: een lofzang op Al Jazeera, Naomi Klein en Michael Moore over de wereld van het grote geld, internetcensuur en een website vol met klokkenluiders, de noodzaak om Vergeten Verhalen te blijven vertellen, en nog meer.

De moeder van alle klokkenluider-websites
Niet alleen China is hard bezig om internet onder de invloedssfeer te krijgen van het regime, met een filterprogramma dat ze, cynisch genoeg, de “Groene Dam”noemen. Het is een mondiale trend waarbij landen de kunst van elkaar afkijken en de westerse softwarefabrikanten aan hun kant weten te krijgen.

Crisis maakt zwakke staten nog zwakker
Het jaarlijkse overzicht van de Failed States Index, samengesteld door de redactie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy, en het Fund for Peace, zet Somalië opnieuw op de eerste plaats.

Condooms redden, zeg maar, de wereld
De beste manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En iemand die er niet is kan ook niks uitstoten. Dus moeten we aan bevolkingsbeperking doen.

De mondiale schuldenlast
Geen voer voor sombere mensen: The Economist heeft een geweldige website gemaakt waarop per land is te zien hoe groot de staatsschuld is, in totale cijfers, per hoofd van de bevolking en als deel van het bruto binnenlands product, zeg maar het totale bedrag dat een heel land per jaar verdient aan productie.

Naomi Klein interviewt Michael Moore
Een fijn duo: schrijfster/journalist Naomi Klein (Van NoLogo en De Shock Doctrine) praat met documentairemaker Michael Moore (van Stupid White Men, Bowling for Columbine), die net een nieuwe docu heeft gemaakt over de financiële crisis en de oorzaken daarvan onder de titel “Capitalism, a love story”. Onderhoudend en opruiend, maar goed onderbouwd, zoals we van hen beiden gewend zijn.

I love Al-Jazeera !
Waarom is de Arabische nieuwszender zo goed? De Amerikaanse econoom en schrijver Robert Kaplan legt uit hoe deze CNN-kloon inmiddels veel beter is geworden dat zijn voorbeeld, ondanks het feit dat ook Al-Jazeera zijn eigen ‘no-go’-onderwerpen heeft. Het is ook een antwoord op al die pessimisten die steeds maar klagen over de teloorgang van de buitenlands nieuwsvoorziening.

Vergeten Verhalen: editie 2009 van start
Elk jaar dringen een ontelbaar aantal interessante, belangwekkende en leuke nieuwsverhalen uit het verre buitenland niet door tot de vaderlandse media omdat…, ja waarom eigenlijk? Hoe jammer dat is, laat het Vergeten Verhalen-project zien van de Dick Scherpenzeel Stichting, die zich inzet voor meer aandacht voor media voor de niet-westerse wereld.

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties zijn uitgeschakeld