Nieuws missen doet pijn, al is het fatsoenlijk

COLUMN - Is de woonplaats van Benno L. nieuws? Volgens NRC van afgelopen zaterdag wel. Toen kopte de krant ‘Ontuchtpleger Benno L. vindt onderdak in Leidse seniorenflat’. Nee, zegt de Volkskrant vandaag in een ‘reconstructie’ die uitlegt waarom zij dat nieuws niet van twee freelancers hebben overgenomen. 

Hoofdredacteur Philippe Remarque:

‘Wij vinden het recht van ex-delinquenten op een normaal leven belangrijk en wilden geen heksenjacht ontketenen.’

Het eerste is bijzonder fatsoenlijk, het tweede natuurlijk wijsheid achteraf dat ook nog eens niet bleek te kloppen. Het duurde tot zondag voordat Leidenaren (hoewel onzeker is hoeveel er echt uit de buurt kwamen) verhaal kwamen halen, maar van een heksenjacht was absoluut geen sprake.

Bovendien kan je journalistieke vraagtekens zetten achter Remarques ‘fatsoen’. Een ontuchtpleger die nergens terecht kan en domicilie vindt in een gemeente van een burgemeester die zijn politieke lot aan de situatie verbindt, is natuurlijk gewoon nieuws. En zo’n bekende ontuchtpleger als Benno L. is landelijk nieuws.

De vraag is met welke invalshoek. Het adres? Nee. Een oproep aan alle andere burgemeesters om Lenferink te veroordelen? Nee. De vraag waarom Lenferink het wel aandurfde Benno L. te huisvesten terwijl veel van zijn collega’s die beslissing niet aandurfden? Jazeker.

Journalistieke afweging: de onthulling van de woonplaats van een ex-zedendelinquent tegen de manier waarop lokaal bestuurlijk Nederland met hen omgaat (hij mag overal wonen, maar niet hier). Mogelijke uitkomst: sterk verhaal over medemenselijkheid, laffe bestuurders en angstige wijkbewoners. Een complex verhaal, kortom: nieuws. Nieuws dat Remarque gewoon heeft gemist.

Rest de vraag of NRC de woonplaats (de plek waar Benno woont) heeft onthuld. Het stuk van Theresia Schouten en Elif Isitman rept over een seniorenflat. Daarvan staan er heel wat in Leiden. Dat is wel erg mager om NRC te verwijten Benno L.’s leven onmogelijk te maken. Overigens werd het precieze adres bekend door de gemeente/ burgemeester Lenferink die omwonenden had geïnformeerd over hun nieuwe buurtgenoot. Dat is  NRC dus niet te verwijten.

Nieuws missen doet pijn; rationaliseren door te wijzen op je eigen fatsoen, is eervol. Maar dan lees ik vanaf nu met deze doctrine nog beter de Volkskrant. Rest ons een mooi doorkijkje in de afwegingen van de redactie om iets wel of niet mee te nemen. Een fraai staaltje meta-journalistiek.

Reacties (24)

#1 Joost

En vervolgens linkt de VK gewoon wel naar het artikel dat ze eerst niet wilden plaatsen…

 • Volgende discussie
#2 qwerty

Ja, meta is altijd makkelijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Olav

Ik begrijp niet zo goed wat de Volkskrant, volgens meneer Van der Lubben, nu precies verkeerd heeft gedaan. Dat ze niet hijgerig bovenop het non-nieuws is gesprongen?

Wat mij betreft hadden àlle media dit geval compleet doodgezwegen.

Dat er een heksenjacht gaande is lijkt me juist wel te kloppen, nu blijkt dat de man in kwestie ook hier weer verjaagd wordt. Het is wel waar dat er geen lynching heeft plaatsgevonden. Maar dat is ook het enige positieve dat je ervan kan zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 frankw

Sebastiaan, ik vind dat je er naast zit voor wat betreft “geen heksenjacht”. En om nog even in herinnering te roepen wat eigenrichting aanricht met het leven van een verdachte pedosexueel dit instructieve voorval:

http://www.theguardian.com/uk-news/2013/oct/29/vigilante-murder-paedophile-bristol-bijan-ebrahimi

Neemt niet weg dat de recidive cijfers die ik lees voor pedosexuele delinquenten zo hoog zijn dat een politieke discussie of het TBS systeem niet te weinig wordt ingezet aan de orde zou moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 L.Brusselman

Doorgaans heb ik niet zo veel op met waarderingsscores ,in dit geval echter doet de lage waardering voor dit artikel me goed.En ik sluit me aan bij de reacties @3 en @4

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Daan van der Keur

Wat mij iedere keer weer opvalt is dat er totaal geen aandacht is voor de slachtoffertjes van Benno L. Alle moralistische betweters hier vinden zichzelf weer helemaal geweldig door erop te wijzen dat Benno L. toch echt recht heeft op een woonplaats. Deze mensen hebben geen van allen ook maar enig idee wat Benno L. aangericht heeft. Hij heeft de levens van heel veel kinderen – en ook ouders niet te vergeten (veel huwelijken gaan hierdoor kapot)! – voorgoed verwoest. Mijn eigen vader was ooit slachtoffer van iets dergelijks, en het heeft zijn leven voor altijd compleet verwoest. Als kind wist ik dat niet, maar ik had wel jong door dat er iets met mijn vader was. Uiteindelijk is hij dood gereden door een vrachtwagen, en dat had ook daar mee te maken. Niet alleen mijn vader had levenslang ook ik heb nu levenslang want nadat ik wel alles wist moest ik ermee leren leven, en dat valt verdomd niet mee want ik denk er iedere dag aan, en soms komt het zomaar ineens weer keihard op me af. Van mij mag er veel meer aandacht voor de slachtoffertjes komen, en die pedosexuelen mogen ze van mij allemaal stuk voor stuk levenslang opsluiten in een soort open gevangenis met een hele hoge muur er omheen. Die mensen veranderen niet, nu niet en nooit niet en zullen altijd weer de fout ingaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Daan van der Keur

@0: je hebt helemaal gelijk, bij de Volkskrant zijn ze moraalridders pur sang. Maar ach dat waren ze daar altijd al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 analist

@6: Nee he-le-maal geen aandacht voor de slachtoffers. Is destijds ook niet veelvuldig en vele weken lang in het nieuws geweest. Oh think of the children, the children!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 aynranddebiel

@6
Hoezo aandacht? Wat voor aandacht? Van mij? Van de media?

Ik kan me niet voorstellen dat ze daar op zitten te wachten. Hopelijk krijgen ze goede professionele hulp, maar dat staat volledig los van deze discussie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MrOoijer (Jan van Rongen)

@4: waar je die recidive cijfers vandaan haalt weet ik niet, maar de overweging van de rechtbank was nu juist dat de kans op recidive in dit geval heel klein zou zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@3: “Het is wel waar dat er geen lynching heeft plaatsgevonden.”

Daar mag het woordje “nog” wel tussen. Bij P&W deed een mij verder onbekende lafbek die meende 95% van de inwoners van Leiden te vertegenwoordigen een ultimatum aan zowel Benno als de burgemeester, waarin hij stelde dat als Benno niet voor aanstaande zaterdag vertrokken was, hij en zijn maten beiden diezelfde dag nog de stad uit zouden helpen “op onze manier”. Desgevraagd durfde hij “onze manier” niet te specificeren, maar je kunt wel op je vingers uittellen dat wat hij beloofde alleen met (dreiging van) zwaar geweld bewerkstelligd kan worden.

Verder @0: Dit is een typisch gevalletje van nieuws maken. De NRC heeft, door dit artikel te plaatsen, de hele hetze aangejaagd, waardoor dit nieuws is geworden, met alle smerige gevolgen van dien. Dat de tokkies pas een dag later voor Benno’s deur stonden is vooral te verklaren door het feit dat waarschijnlijk geen van hen het NRC leest en het nieuws dus eerst moest doorsijpelen, waarna iedereen elkaar nog even moest opjutten tot “het stellen van een daad”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gronk

@0 vergeet even dat, als je een artikel publiceert met als strekking ‘pedo woont in X’, de resultaten voorspelbaar zijn. Dat is geen nieuws; dat is nieuws maken. Wat volgt, c’est arrivez a prez de chez vous?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 MrOoijer (Jan van Rongen)

@11: die “verder onbekende lafbek” is ene Thomas Kok, een rellerige rechtenstudent en sinds vorig jaar duo-raadslid van Leefbaar Leiden. Op 27-02 is er een extra ingelaste raadsvergadering over het geval Benno L.. Groen Links heeft al een motie van afkeuring ingediend tegen Kok. Lenferink daarentegen heeft de brede steun van de rest van de raad.

http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/t/wij_steunen_onze_burgemeester_u_ook

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Nee, het was niet Tomas Kok, maar iemand uit het publiek, die zich niet bij naam voorstelde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 hansje ter horst

@11: Die viel mij ook op, en ik schrok daar hevig van.
Dat was niets meer of minder dan een dreigement, en het verbaasde me zeer dat de presentatoren en de andere mensen aan de discussietafel dat niet direct kortsloten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 hansje ter horst

@11: Die viel mij ook op, en ik schrok daar hevig van.
Dat was niets meer of minder dan een dreigement, en het verbaasde me zeer dat de presentatoren en de andere mensen aan de discussietafel dat niet direct kortsloten.
@14:Dus inderdaad, zoals gezegd, een lafbek die niet eens zijn naam dorst te zeggen.

edit: Sorry, op de een of andere manier wordt het eerste deel van mijn reactie twee keer gepost.
Was niet de bedoeling

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Olav

@12:

Wat volgt, c’est arrivez a prez de chez vous?

Dit kan echt niet hoor.

Het is: C’est arrivé près de chez vous.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 gronk

@17: Woops, dat zal me leren om niet de titel van die film te checken ;-).

(overigens is ‘natural born killers’ een soortgelijke film over participerende journalistiek, maar C’est arrivé is IMO beter..)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Johan A.N.

@9:
Inderdaad, het laatste waar slachtoffers en ouders van slachtoffertjes op zitten te wachten is WEER eens uitgebreid in de media te worden besproken.
Ik meen te weten dat ze deskundige hulp hebben, zowel de kinderen als de ouders, en ben met jou van mening dat wij, de media in dit geval, ze met rust moeten laten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Olav

@18:

(overigens is ‘natural born killers’ een soortgelijke film over participerende journalistiek, maar C’est arrivé is IMO beter..)

Toegevoegd aan de queue…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 MrOoijer (Jan van Rongen)

@14: die heet Marcel G. Geen frisse jongen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 hansje ter horst

@21: Oh, je bent een kenner van de geharde incrowd…
Welnu, mocht je ze tegenkomen, vertel ze maar dat ik en de meeste Nederlanders met mij geen flikker met ze te maken willen hebben.
Sorry, dat is niet persoonlijk of op jouw persoon bedoeld…
Ik ga er van uit dat jij dik OK bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 MrOoijer (Jan van Rongen)

@22: :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie