Nieuwe generatie 17 November staat op

,

17 NovemberHet leek dat de voornaamste leden van het terreurnetwerk 17 November enkele jaren geleden allemaal waren opgepakt en dat zo een einde kwam aan de lijst van slachtoffers van de organisatie. Gister is echter de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Athene opgeëist door de organisatie ‘Revolutionaire Strijd’ (louter een andere naam voor 17 November).

Hiermee zit de schrik er weer goed in bij veel Grieken die de terreur sinds 1975 maar al te goed kunnen herinneren (echter, veel Grieken vinden de symboliek van de daad alles behalve om te rouwen, ze zijn eerder verheugd dat de Amerikanen eens op hun nummer gezet worden). Echter, de groepering is niet altijd impopulair geweest, pas vanaf eind jaren ’80 nam hun populariteit af nadat ze ook Grieken gingen doden. Daarvoor waren de voornaamste slachtoffers Amerikaanse en andere buitenlandse diplomaten. Nog steeds is het anti-Amerikanisme goed voelbaar in Griekenland en veel mensen verafschuwen het pro-Amerikaanse beleid van de huidige regering.

Het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen is eerder een goede uitkomst voor de terreurorganisatie dan een slechte. Dit hebben ze ook duidelijk gemaakt in een vroege verklaring; ze zijn niet uit op doden maar veeleer op symbolische acties. Of dit geheel de waarheid is betwijfel ik, maar gezien het tijdstip van de aanslag zou het best kunnen. Nu is het nog wachten op een proclamatie van de organisatie waarmee ze hun doelen wereldkundig maken. Zou het een nieuwe 17 November kunnen zijn? Ze dragen immers de naam welke 17 November ook heeft gehandhaafd en hun manier van werken lijkt veel op de vroegere organisatie.

Reacties (3)

#1 Peter

Zulke groeperingen zeggen geen slachtoffers te willen maken en meer voor symbolische akties te zijn.
Waarom men dan de symboliek overneemt van de partijen die men bestrijdt, is mij altijd onduidelijk gebleven.
Waarom zijn veel actievoerders toch niet in staat een actie uit te voeren die wereldwijd een schaterlach veroorzaakt en meteen scherp duidelijk maakt hoe belachelijk sommige regeringen bezig zijn?

  • Volgende discussie
#2 Mark

“De Amerikaanse ambassadeur in Athene, Charles Ries, sprak voor de Griekse televisie van een ernstige terroristische aanslag.”

Ben steeds meer benieuwd naar de definitie van terroristisch en aanslag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Definitie terrorist (gelezen op Sargasso): Iedereen die geweld gebruikt en geen staat is.

Als het een staat is dan is het uiteraard terrorismebestrijding.

  • Vorige discussie