Nieuwe opsteker voor Brown

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Premier Gordon Brown (Foto: Flickr/davepatten)

Het zijn gelukkige weken voor Gordon Brown. Waar zijn reputatie al verbeterde door zijn ingrijpen in de economie, daar raken nu zijn uitdagers, de jonge dandy’s van de Conservative Party, in de problemen. Al eerder hadden diverse vertegenwoordigers van de partij toegegeven cocaine gebruikt te hebben, waaronder de leider van de partij David Cameron, en zijn rechterhand, George Osborne. Het Verenigd Koninkrijk is nochtans betrekkelijk modern, en al te ernstige gevolgen heeft dit zodoende niet gehad.

Maar nu komen er ernstiger onthullingen. Dezelfde George Osborne, naast parlementslid ook de ‘Shadow Chancellor’, d.w.z. woordvoerder van de oppositie op het gebied van de begroting, nog geen 40 en een groot politiek talent, zou gesprekken hebben gevoerd met de Russische zakenman Oleg Deripaska, over een grote donatie aan het campagne-fonds van de Conservatieven. Een zo omvangrijke donatie van een buitenlander is illegaal, maar dat is bij lange na niet het ergste. De heer Deripaska is een miljardair met zeer goede banden met het Kremlin. Van alle Europese landen heeft het Verenigd Koninkrijk misschien wel de moeilijkste banden met Rusland, want naast de Georgische kwestie spelen er ook nog andere zaken, en dan vooral de moord, in Londen, op de dissident Alexander Litvinenko. Een Britse regering die de verkiezingen wint met indirecte steun van de Russische regering is ernstig gecompromitteerd. Brown mag langzaam aan weer hoop gaan koesteren.

Reacties (4)

#1 Koos

De bevolking wil na een tijd een andere leider, met een andere kleur. Dat is altijd al zo geweest. Cameron is iemand die bij de kiezer positiever overkomt dan Brown. Alleen door de recente crisis zal in Engeland hetzelfde gebeuren als bij onze Wouter Bos: ze worden juist populairder, als leiders in crisistijd.

  • Volgende discussie
#2 Koos

Ken trouwens iemand die met hem op 1 of ander college heeft gezeten. Hij typeerde Brown als een saaie, humorloze man maar goed in debateren, toendertijd al en probeert eerlijk te zijn. Hij komt dan ook uit een presbytarian (gereformeerd) Schots milieu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bougeluk

Ik begrijp het probleem niet. De relatie tussen Verenigd Koninkrijk en Rusland is slecht en meneer Oleg Deripaska probeert de relatie te verbeteren door te investeren in een gezonde partij. een donatie voor het campagne-fonds van de Conservatieven lijkt me heel goed op dit moment, gezien de wereldwijde financiële crisis. Het schijnt dat Rusland IJsland gaat opkopen, een aandeel in een partij is eigenlijk heel marginaal

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuit Elf

Ik heb juist gelezen dat de omstreden Labour-man Peter Mandelson, die zojuist door Gordon Brown met veel bombarie naar Engeland terug is gehaald, in compromitterende betrekkingen met Deripaska verwikkeld was tijdens zijn functie als EU-handelsminister.

Zo te zien doet hij het met iedereen.

  • Vorige discussie