Nieuw slagveld voor politici

Verkiezingen zijn marketing. Dat was me al duidelijk. En de marketingslag vindt plaats op TV, in de kranten en tegenwoordig ook op internet. En met alleen een weblog komt een politicus er ook niet meer. Zeker om de jeugd te bereiken moet je ook op Hyves aanwezig zijn. Tot zover was ik nog bij.
Maar na het lezen van dit artikel op MarketingFacts constateerde ik dat ik alweer achter liep. Een echt modern politicus gaat straks volledig onder in een virtuele wereld of MMORPG.
Plaatje uit world of warcraftHoe kan je anders die mensen bereiken die geheel autistisch urenlang in een schijnwereld ondergedompeld zijn. Zij lezen geen nieuws meer, zij kijken geen TV meer, laat staan dat ze naar de radio luisteren. Zelfs de kerk heeft dat in de gaten.

De echte marketing vraag is dan natuurlijk, waar hangt jouw doelgroep uit?


Ik kan me voorstellen dat de VVD’ers het zoeken in World of Warcraft. Daar zitten immers de meeste jongeren uit die niet vies zijn van een gevecht meer of minder.
D66 zal wel naar Second Life gaan, al was het maar vanwege de naam. Maar misschien ook vanwege de duidelijke laisser faire houding aldaar.
Wellicht vinden we Wilders en de zijnen in Virtual Ibiza. Het hedonistische en het kleurtje zijn passend.
En zou Femke uithangen in Gaia? Ze heeft het immers zo goed voor met het welzijn van moeder aarde.

Wat denkt u, waar zijn straks de lijsttrekkers te vinden?

 1. 5

  Ik was al op zoek naar iets passends voor Rouvoet of t.b.v. JP,.. met autootjes,…of een religious virtual world of daar de helpdesk van,….maar klaarblijkelijk hebben Christenen hun handen al méér dan vol aan real- life of zo….…want ik kan niks vinden….

 2. 6

  Maar Styeeph “autistische onderdompeling in schijnwereld” dat is toch het platform van de oude ‘one way’ media?

  Maar om je vernieuwende vraag te beantwoorden jij loopt sneller dan den haag, politici van nu zijn te vinden achter hun buro of als r camera’s te scoren zijn, ergens in den lande “om de kiezer dichterbij de politiek te brengen” kots..

 3. 8

  Anderzijds : “la politique, il faut s’en occuper n’avant qu’elle s’occupe de vous” (weet niet of die n’ erbij hoort).

  En dan denk ik best : moeilijk iedereen te vertrouwen vandaag de dag, ook politici, zeker voor idealisten … En al even best : ieder zijn talent, en als iedereen daarmee zijn deel al doet … Maar anderzijds denk ik ook vaak : er staat wel veel heel volk aan de zijlijn, soms. En wat zouden die allemaal doen of bedenken als we hen al ’s vroegen, “stel dat u de politiek in moest, vandaag, wat zou ù doen” ? Of misschien ook : stel dat u geen andere keuze meer had dan “de politiek” terug uw vertrouwen te schenken, in today’s day and age, welke scepses zou u laten varen als betrof het luxe ?

  Voilà, een vrijdagse vraag cadeau. Kolfje of kluifje ?

 4. 9

  @Steeph,

  Er is een forum dat heet “Chatterbox”. Wordt alleen maar geblaat over niets om alleen maar aan Gold te komen. En de discussies in Extended Discussion wáren vroeger nog interessant toen er wat ouderen tussenzitten, maar het is allemaal 13 of 14 tegenwoordig. Bah.

  @Carlos,

  *kuch* Rob Oudkerk *kuch*