Nieuw 21minuten.nl onderzoek plus bonus

Reacties (9)

#1 Steeph

Je kan hier natuurlijk wel op mijn column daar reageren :-)

http://www.denationaledialoog.nl/news/29/experimenten-zijn-essentieel-voor-vooruitgang.aspx

 • Volgende discussie
#2 Sytz

Gelukkig ben ik nog steeds een postmaterialist.

Dat mentality onderzoekje is veel leuker: “Zojuist hebt u deelgenomen aan de Mentality-waardentest. Aan de hand van uw antwoorden hebben we bepaald welk waardenprofiel het best bij u aansluit. Uw profiel vertoont de meeste overeenkomsten met dat van de postmaterialist.”

Helaas geen vrij veld meer om te klagen over grrristenrepressie. Dat was er de vorige keer volgens mij wel. Ze zullen in Den Haag wel geschrokken zijn van zoveel vrije meningsuiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 anderS

@ Steeph:

Goede column, en respect voor je volharding in dit soort activiteit.
Grootste probleem is wel dat inderdaad alle vernieuwing, burgerpetities etc. worden weggestemd. In je eigen woorden:
“…zo hebben nu de politieke partijen moeite om hun macht te delen met actieve, niet-gebonden burgers. Er zit dus momenteel weinig schot in de zaak”

Mede daardoor heb ik weinig behoefte om veel energie hierin te steken. De partijen zijn niet geneigd de status quo te veranderen, daar hebben ze veel bij te verliezen en niets te winnen.

Ik ben dan ook meer voor een nieuwe partij die middels een digitaal platform al haar standpunten laat bepalen.

Edit:
niet a la verdonk natuurlijk, maar opgezet als een sluitend systeem waarin alle leden van de partij 1-2 keer per maand op een aantal punten stemmen.
Met techniek van vandaag moet dit kunnen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 anderS

Volgens cijfers van 2007 zijn er ongeveer 310.000 mensen lid van een partij. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Politieke_partijen_in_Nederland)

Dat betekent dat 2% van Nederland via complexe vereninigingsbijeenkomsten de partijstandpunten beinvloedt, officieel bepaalt.
Op grond daarvan kiezen we die 150, die 0,001% van ons land zijn.
Dat moet beter kunnen..

CDA 69200
PVDA 59327
SP 50238
VVD 36832
PVV 0
GL 21901
CU 27683
D66 10370
SGP 26906
PvdD 6972
309429

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Steeph

@anderS: In 1960 was het aantal leden ruim 700.000 en de bevolking minder.
Het schijnt dat landen om ons heen op 7% zitten qua representatie.
We hebben dus een groot manco.
Al helemaal als je bedenkt dat in iedere vrijwilligers organisatie ongeveer 10% van de leden het actieve kader uitmaakt.

Als je bedenkt dat alle politieke functies en alle interne bestuursfuncties van die partijen samen nu ongeveer 28.000 zijn, zie je in dat iedereen die maar actief wil zijn gelijk ook iets te zeggen heeft. Zonder dat kwaliteit of selectie nog een rol speelt.

En qua verandering of gebrek daaraan: Ik denk in jaren, niet dagen :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 McKing

Lees vele discussies op de Nationale Dialoog die het draagvlak van de politiek in twijfel trekken. Waar gaat het heen met Burgerparticipatie? Wij zijn alvast begonnen om via De Nationale Dialoog te inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Er zijn al wat interessante ideeën.

In mijn volgende reactie zie http://www.denationaledialoog.nl/8295/idea/9193/ik-ga-absoluut-niet-in-de-politiek.aspx#reaction_9209 vraag ik dan ook of Politieke Partijen en/of de overheid niet via het Internet het volk als volksvertegenwoordiging kan inzetten. Even de temperatuur van het volk meten…

Ben benieuwd naar jullie reactie. Iedereen is uitgenodigd om op De Nationale Dialoog mee te discussiëren.

Gr Derick

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Esti

Waar kan ik een overzicht vinden van de Mentality Waardentest. Ikmhetb deze test zelf gedaan, maar ben benieuwd naar de voornaamste kenmerken van alle lifestyles die deze test onderkent om na te denken over doelgroepen voor een door vrijwilligers gerunde lokale omroep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rene

@8: Ten eerste zou ik me concentreren op die grote groep van consumenten die beter weet dan verplicht een bereikbaar email adres achter laten (“Wij mailen u meteen na het invullen van de vragenlijst uw persoonlijke Mentality-profiel.”) bij een marketing organisatie.

Dan heb je de ergste sukkels in ieder geval wel weg gefilterd en de rest is wellicht een wel interessante doelgroep.

 • Vorige discussie