1. 6

  Ja, maar, het gaat om het gevóél van onveiligheid … Zelfs al wordt er niemand meer vermoord of doodgeslagen dan nog is er het gevóél van onveiligheid dat de grove aantasting van de privacy en andere bizarre maatregelen rechtvaardigt. Triest.

 2. 12

  @Bismarck: Nou ik denk dat de afname van het aantal jongeren (<25 jaar) veel verklaringskracht heeft. Negentig procent van alle misdaden vinden plaats onder de 25. :P

 3. 13

  Niet op de voorpagina van uw Sargasso:

  Olieprijs sluit vierde dag op rij lager.

  AMSTERDAM (Dow Jones)–De olieprijs in New York is vrijdag voor de vierde opeenvolgende dag gedaald. Eerder op de dag zat de olieprijs nog in de lift. De prijs voor een vat ruwe Texaanse olie voor levering in augustus nam uiteindelijk af met 0,3%, ofwel $0,41, tot $128,88. Daarmee komt de prijsdaling over de gehele week uit op meer dan 11%. De terugval is ‘enorm’, aldus een handelaar. Hij wijt de daling aan de aanhoudende economische problemen in de Verenigde Staten. Deze raken de huidige en toekomstig verwachte vraag naar olie.

 4. 15

  @Marynus: Zucht. Je kan of wil niet begrijpen wat we hier duidelijk proberen te maken. Dat de olieprijs omhoog beweegt en dat er ergens een stevige klap komt. NIET dat de $140 dollar al de klap is.
  En dat je je blindstaart op een korte termijn fluctuatie in de olieprijs zegt iets over jouw vermogen om relevante lange termijn ontwikkelingen waar te nemen.
  Als we vorig jaar geroepen hadden dat de prijs nu $130 zou zijn, had je ons ook hard uitgelachen.
  En voor alle duidelijkheid, in voorspelling gaat de prijs pas volgend jaar echt rare dingen doen. Tot die tijd schommelt hij tussen 100 en 150.
  Veel plezier met je kleine overwinning voor je eigen gelijk.

  Kunnen we het nu weer hebben over het onderwerp van dit draadje?

  Ben je het er wel of niet mee eens dat de dalende trend in moord en doodslag nieuwswaardig is. En ben je het er wel of niet mee eens dat die dalende trend in stevig contrast staat met de indruk die gewekt wordt op de voorpagina’s van de kranten dat het toch vooral de verkeerde kant op gaat met dit land qua moord en doodslag.
  En ben je het er vervolgens dan wel of niet mee eens dat er dan veel mensen zijn die op basis van de verkeerde indruk roepen om maatregelen waarvan je op z’n zachts gezegd kan twijfelen of die de maatschappij gaan helpen (denk “privacy”).

 5. 16

  met de indruk die gewekt wordt op de voorpagina’s van de kranten dat het toch vooral de verkeerde kant op gaat met dit land qua moord en doodslag.

  Welke kranten? Niet NRC of Volkskrant geloof ik.

 6. 17

  Hey! Wat lees ik op de voorpagina van het NRC van vandaag (18 juli):

  Kans op moord op agent is gedaald

  Sorry Steeph, vind je het erg dat je in mijn ogen nu even door de mand valt?

 7. 18

  @JSK: Zucht, wat kan jij vermoeiend zijn. Ik snap je masochistische levensovertuiging ook niet trouwens.

  Afijn, koppig als ik ben. Ik heb zowel de Volkskrant als het NRC. Moord en doodslag haalt met enige regelmaat de voorpagina. Ook de moord op de agente deze week is uitgebreid aan de orde gekomen.
  Geen flauw idee hoeveel centimeters kolommen er aan moord en doodslag worden besteed. Maar ik denk dat er nog geen 0.1% van dat aantal centimeters wordt besteedt (op de voorpagina) aan het in context plaatsen van die berichtgeving.
  Dat het NRC toevallig vandaag, alleen over het onderdeel moord op agenten, een stukje had, is mooi meegenomen, maar puur gekoppeld aan de recente gebeurtenissen.

  Waarom staan er geen koppen in de krant (groot) als: Moord en doodslag voor tiende jaar op rij gedaald!

  Welke indruk denk je dat mensen hebben van de toestand in dit land op basis van de voorpagina’s? Doe voor de gein eens een steekproef.

 8. 19

  Mag ik eventjes zo tussendoor opmerken dat veel van jullie zo aangebrand reageren op elkaar. Korte lontjes heren. Is het de hardnekkige regenbui, dreinende kindjes of een tekort aan lucht zonder fijnstof?

  ;)

 9. 20

  Dreinend kind (enkelvoud) helpt in ieder geval niet. Slecht voor de concentratie.
  Fijnstof heb ik net zelf voor gezorgd bij het schuren :-)
  Ik neem een borrel.

 10. 21

  @Steeph: Argumenten als ‘iedereen weet toch dat…’ zijn gewoon flauw, en dat weet je zelf ook wel. Er is geen rechts mediacomplot, net zoals er geen links mediacomplot is.

  @19: Nah, gewoon de aard van het beestje: wereldverbeteraars zijn geen fijne mensen.

 11. 24

  Anders gezegd: het idee dat de Nederlandse media geobsedeerd is met (on)veiligheid is wellicht ook een onderbuikgevoel, maar dan van een linkse onderbuik*. IK ben zelf ook een nieuwsjunkie maar ik herken helemaal niks van wat jij zegt over de (misdaad)verslaggeving.

  *linkse, rechtse, religieuse en atheïstische onderbuikgevoelens hebben voor mij dezelfde waarde, overigens.

 12. 26

  @JSk: Ik zou er bijna 100 uur vrije tijd voor opofferen om het met cijfers te onderbouwen. Maar dat is het me niet waard. Omgekeerd jou waarschijnlijk ook niet.

 13. 27

  @26: Meeste dingen die ik beweer wil ik wel onderbouwen met 100 uur vrije tijd. Maar ik werk natuurlijk niet, dus mijn vrije tijd is vrijwel waardeloos. :)

 14. 30

  Leuke link trouwens. De categorie prive ongevallen wordt gedomineerd door valpartijen en dat blijken dan weer allemaal 70-plussers te zijn.

 15. 32

  @Steeph

  Het gaat hier helemaal niet om “gelijk hebben”. Ik ben het met je eens dat er een grote kans is dat de olieprijs op de langere termijn verder omhoog zal bewegen. Waar het om gaat is dat prijsstijgingen desnoods dagelijks worden gemeld, maar dat spectaculaire dalingen onvermeld blijven. Die eenzijdigheid in berichtgeven sluit volgens mij goed aan bij het onderwerp van dit topic.

  De dalende trend is inderdaad nieuwswaardig en de kranten hadden dit kunnen aangrijpen om eens iets positiefs te schrijven. Ik ben het niet met je eens dat de indruk gewekt wordt dat er een stijgende tred is. Ik denk dat dat simpelweg veroorzaakt wordt door het feit dat er dagelijks bericht wordt van veel misdrijven. De klanten van de krant verwachten blijkbaar dat ze op de hoogte worden gehouden waar er “gevaar” dreigt. De mensen die die maatregelen nemen zullen waarschijnlijk zeggen dat het dankzij die maatregelen veiliger is geworden.

 16. 34

  P.S. Ik las in Freakonomics (grappig boekje trouwens) dat de daling in de criminaliteit te danken is door legalisering van abortus. Hierdoor worden minder kinderen in kansarme omstandigheden geboren, waardoor er minder criminaliteit plaatsvindt. Dit effect treedt ongeveer 18 jaar na intreding van de wet op.

  In de periode van het eerste kabinet van van Agt werd een wetsontwerp van Jacob de Ruiter (CDA) en Leendert Ginjaar (VVD) in de Tweede Kamer op 18 december 1980 met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd (76 stemmen voor, 74 stemmen tegen). In april 1981 werd het ook door de Eerste Kamer met een nipte meerderheid (38 voor, 37 tegen) aangenomen.

 17. 36

  Oke, of wat #34 zegt. Mis ik toch de grote krantenkop: Abortuswetgeving groot succes, maatregel leidt to 30% afname moord en doodslag
  (en dat lijkt me nou toch wel iets dat een grote krantenkop verdient).

 18. 37

  Met het huidige kabinet kun je je afvragen waarom het aantal zelfdodingen niet exponentieel is gestegen.
  Jammer ook dat er niet naar etnische achtergrond is gekeken en/of naar wel/niet-religieus.

 19. 38

  @35: Misschien moet je betere data nemen? Ik zei onder de 25 jaar, en die groep is weldegelijk flink geslonken de laatste decennia.

  http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbpyr.pl?cty=NL&yr=1989&maxp=679269&maxa=85&ymax=250&color=1

  -en-

  http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbpyr.pl?cty=NL&yr=2005&maxp=679269&maxa=85&ymax=250&color=1

  De bevolkingspiramide is smaller aan de onderkant en breder in het midden dan 20 jaar geleden.

  bron: http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbpyry.pl?cty=NL&maxp=679269&maxa=85&ymax=250&yr=1989&yr=2005&amp;.submit=Submit+Query

 20. 39

  @38: Zelfs als je jouw piramide (cijfers was makkelijker geweest!) gebruikt, kom je (bij lange na) niet tot een 33% daling van het aantal mensen onder de 25 jaar. Je verklaring blijft onvoldoende.

 21. 40

  @39: 3% daling in de bevolkingsgroep <25 kan best zorgen voor 30% daling in moord en doodslag. Zeker als die 3% bestaat uit nooit geboren kinderen in kansarme omstandigheden.

 22. 42

  @40: Maar dan heeft #34 toch een punt en is #38 volledig overbodig (tenzij JSK iets heel anders bedoelt dan Marynus).