Nier krijgt donorlichaam

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

“Een revolutie in de medische wetenschap, welke de ontdekking van penicilline naar de kroon steekt.” Aldus betitelen verschillende artsen en onderzoekers de eerste succesvolle lichaamstransplantatie die vorige week donderdag plaatsvond in het Westlandziekenhuis te Rotterdam. Gelukkige ontvanger is een volledig gezonde nier, wiens vorige lichaam door een zeer tragisch ongeval onherstelbaar beschadigd is geraakt. Ruim een week na de operatie is de nier in staat tot het geven van commentaar.

“Natuurlijk, niets dan roem voor de medische wetenschap,” aldus het orgaan, dat zijn gezonde rode kleur weer begint terug te krijgen. “Toch moeten we de factor geluk in deze niet onderschatten. De donor overleed precies op het juiste moment en op de juiste manier. Zo?n koolmonoxidevergiftiging laat een puntgaaf lichaam achter. Precies wat ik nodig had!” De nier verklaart zijn nieuwe lichaam te ervaren als een ‘thuiskomst’. “Mijn leven lang heb ik het gevoel gehad in het verkeerde lijf te zijn geboren. Daar heb ik nooit over kunnen spreken, ik kom uit een tijd waarin over zulke zaken niet gesproken werd. Mijn vorige lichaam, een teakhouten meubelverkoper uit Spijkenisse, deed voor de volle 100% zijn best om mij een nierwaardig bestaan te bieden. Toch ontbrak het aan iets wat ik niet kan omschrijven. Mijn nieuwe lijf, een veganistische directiesecretaresse, biedt me datgene wel.”

Uitvoerend chirurg David Krooskoper toont zich zeer verheugd over de geslaagde operatie, maar maant tevens aan niet te vroeg te juichen. “Als het lichaam na een week nog niet is afgestoten is er reden tot bijzonder optimisme. Toch is nog niet geheel uitgesloten dat afstoting alsnog plaatsvindt. Het bekende tragische geval van de Uruguayaanse lever in oktober 2004 is hiervan een sprekend voorbeeld.” Krooskoper roemt de wilskracht en de strijdvaardigheid van de nier. “Als je zo in het leven staat is de strijd eigenlijk al voor 90% gewonnen.”

Hoewel de nier de toekomst rooskleurig tegemoet ziet, is hij zich terdege bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid. “Sommige van mijn vrienden bezaten een perfect lichaam. Echter, doordat ze het nodig vonden om puberaal dwars te gaan liggen leiden ze nu een zieltogend dialysebestaan. Als je eenmaal een situatie als de mijne hebt doorgemaakt, leer je terdege beseffen dat je zuinig moet zijn op je lijf.”

De nier maakte bekend bezig te zijn aan zijn memoires die aan het eind van dit jaar in de winkels zullen liggen.

  1. 1

    Dit artikel slaat helemaal nergens op. Nieren transplaneteren is ontzettend moeilijk. Misschien moeilijker dan een hart. Je leven lang medicijnen en de angst dat die afgestoten kan worden blijft bestaan. Alsof een nier altijd zelf gezond is. Kunnen ze erin kijken of die aan alle eisen voldoet ? Het mag dan misschien op een nier lijken, maar dat wil niet zeggen dat die voor de nieuwe eigenaar hetzelfde werkt. Die nier kan al zo rot zijn dat elke transplantatie gedoemd is te mislukken. Garantie krijg in het ziekenhuis nooit. Of een operatie echt geslaagd is weet je pas na een paar jaar. En bij sommige operaties weet je het nooit.