1. 1

  Nou dan mag de ganse Sargasso-redactie maar bidden voor een regime change in Washington want na al die postjes over Bush komen we dat land natuurlijk niet meer in. Das logies…

 2. 2

  Ofwel de VS schaft een rits aan bestaande rechten af.

  The NPRM would replace a requirement for ex post facto notice to the CBP of information about who is on each vessel (ship or plane) with an unconstitutional system of prior restraint of international travel, entirely unauthorized by statute and inconsistent with the U.S. obligations embodied in the International Covenant on Civil and Political Rights.

  Vooral dat geheime siert ze. Ergens eens gelezen dat 3/4 van de gevangenen in Guantanamo ook volstrekt onschuldig is en de martelpraktijken blijkbaar zo illegaal dat ze het nooit willen toegeven. Kortom reizen voor de doodgewone vakantieganger wordt weer een avontuur, leuk!

 3. 3

  Ja lijkt mij volstrekt normaal voor een volwassen democratie…beter maar je mond houden over buitenland politiek. Het zou mij niets verbazen dat er een exodus van wetenschappers zal gaan plaatsvinden over niet al te lange tijd .

  teken aan de wand: in Dan. 5 verschijnt tijdens een feestmaal van de koning plotseling een hand die een paar woorden op de wand schrijft: MENE, MENE, TEKEL, PARSIN. Niet veel later is de koning dood.
  Betekenis: een waarschuwing dat er iets gaat gebeuren.

  And this is the writing that was inscribed: MENE, MENE, TEKEL, and PARSIN. This is the interpretation of the matter: MENE, God has numbered the days of your kingdom and brought it to an end; TEKEL, you have been weighed on the scales and found wanting; PARSIN, your kingdom is divided and given to the Medes and Persians. (NRSV)

 4. 4

  Ik moest meteen denken aan Tsjechië onder het socialisme. Je moest eerst een aanvraag indienen om het buitenland te kunnen bezoeken, inclusief bestemming, tijdsplanning etc. Werd deze gehonoreerd, dan kon je weg.

  Maar niet voordat je door de strook voor de grens reed, waar je over 5km maximaal 20km/u mocht rijden, met mensen aan de kant van de weg die je auto bekeken met verrekijkers. Waarnaar je auto sowieso nog compleet werd doorzocht.

  En ik vind het eng, heel eng.

 5. 5

  Ik begrijp de ophef niet goed. Net zoals aan de grens in Nederland mag je aan de grens van de VS gecontroleerd worden. En dan bedoel ik op EVERYTHING. Ook je laptop. Het kan ook een paar dagen/weken duren voordat ze hebben vastgesteld dat er geen childporn op staat.

  Recent verhaal. Een Ubuntu-gebruiker had al eens meegemaakt dat zijn opstartscherm verdacht werd gevonden. Hij heeft nu een beveiligde USB-opstartstick voor zijn werk en data, met een verse ongebruikte Windows XP op de harddisk.

 6. 9

  @mescaline, verschil zit in dat je dus geweigert mag worden of zelfs op doorreis aangehouden zonder wettelijke grond, reden etc.

  Daarnaast gaat het ook om mensen die uit VS zelf komen, die worden dus gewoon volgens het zelfde mechanisme gescreend en in hun vrijheid op voorhand beperkt. Daarnaast je draagt je paspoort op reis ten behoeve van identificatie voor het buitenland dat je bezoekt, niet om door je eigen overheid tegengehouden te worden. Die verdachtmakingen sporen gewoon niet en zijn eng, al dan niet tegen je rechten in.

 7. 10

  mensen die uit VS zelf komen = us burgers.

  ps. voor buitenlandsers heb je VISA verhaal, dus dat verbaasd mij idd niet zo. Maar ook dan, even reden graag.

 8. 11

  @BINGONERO Je kunt met een felony aan je broek (zelfs onveroordeeld) al geen VS paspoort meer krijgen. En dus ook niet stemmen. En als je geluk hebt ben je niet armlastig, want het ding kost een paar centen. Maar goed, de VS wil ook die allerbraafsten onder de braven onder reiscontrole hebben. Het oude liedje van controlfreaks. Ik heb zo een vermoeden dat er een tussendoorgangetje is ingebouwd via de werkgever. Werkt die mee, dan gaat het reizen opeens heel veel beter. En allemaal legaal, HOOR JE !

 9. 12

  Dus ja, ik zie in de VS een behoorlijk coherente structuur opgebouwd als het gaat om effectieve sociale controles met behoud van gekke dingen als het eigen wapenbezit. Het heeft denk ik weinig zin om dit item te zien in het licht van burgerrechten. Het wordt echter heel goed verklaarbaar als je veronderstelt dat het bedrijfsleven meer ‘mee’ moet gaan werken met de overheid zonder dat die overheid in conflict met de wet komt.

 10. 14

  @12:

  Het heeft denk ik weinig zin om dit item te zien in het licht van burgerrechten.

  Deze kan ik helemaal niet volgen? Voor mij klinkt dit bericht als je overheid mag je naar wens zonder opgaaf van reden in je eigen land opsluiten (of buitensluiten).

 11. 16

  Laat de brain drain maar beginnen. Dat de talenten naar Canada of Europa trekken, en hun stars ‘n’ stripes inruilen voor een maple leaf – dat z’m alleszins niet op de rugzak stikken maar ginder laten.