Netanyahu verbiedt vrijwel alle samenwerking met de Palestijnen

Dossier:

ACHTERGROND - Deze stap komt nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry suggereerde dat de vredesonderhandelingen dankzij Israëlische stappen stil zijn komen te liggen.

De Israëlische premier Netanyahu heeft alle Israëlische ministeries afgelopen woensdag opdracht gegeven hun eventuele samenwerking met Palestijnse instituties en instanties te beëindigen. Nadrukkelijk zullen ook geen ontmoetingen meer mogen plaatsvinden van Israëlische ministers met hun Palestijnse collega’s.

Netanyahu’s beslissing werd genomen in het kader van verdergaande ‘bestraffingen’ van de Palestijnse Autoriteit en de PLO, omdat zij zo brutaal waren geweest het lidmaatschap aan te vragen van vijftien internationale verdragsorganisaties en instituties.

Haaretz meldt op gezag van een hoge Israëlische functionaris dat de ministers telefonisch op de hoogte van Netanyahu’s beslissing werden gesteld door Avichai Mendelblit, de secretaris van het Israëlische kabinet. Alleen ‘in het veld’ wordt samenwerking op heel laag niveau nog toegestaan, aldus de bron van Haaretz.

De maatregel werd onmiddellijk scherp bekritiseerd door Isaac Herzog, de voorman van de bij de laatste verkiezingen flink geslonken oppositionele Arbeidspartij. Ook minister Amir Peretz (Hatnua) kwam met kritiek. Hij noemde made maatregel ‘zinloos’ en zei dat discussie hierover nodig was.

Netanyahu’s stap kwam enkele uren nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de blaam voor het mislukken van de vredesonderhandelingen grotendeels bij Israël had gelegd en de aanvraag van de PLO bij VN- en internationale organisaties het gevolg had genoemd van Israëls handelen. Weliswaar zei Kerry tijdens een hoorzitting van de Commissie van Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat dat ‘beide zijden’ posities hadden betrokken ‘waarbij dingen gebeurden die de zaken niet vooruit hielpen’, maar, zo vervolgde hij:

Unfortunately, the (Palestinian) prisoners weren’t released on the Saturday they were supposed to be released, and – and so day (one) went by, day two went by, day three went by, and then in the afternoon, when they were about to maybe get there, 700 settlement units were announced in Jerusalem, and poof, that was sort of the moment.

Kerry zei ook dat de VS weliswaar doorgaan met pogingen om de partijen bij elkaar te brengen, maar dat het uiteindelijk aan de partijen zelf is om beslissingen te nemen.

Sinds de onderhandelingen stil zijn gevallen, zijn twee bijeenkomsten geweest van Israëlische en Palestijnse onderhandelaars, maar dat heeft de zaak geen millimeter vooruit geholpen. Integendeel, Israël heeft laten weten dat de beloofde vrijlating van de laatste 26 gevangenen definitief van de baan is. En de PLO heeft duidelijk gemaakt dat overwogen wordt het lidmaatschap aan te vragen van nog eens 48 andere internationale organisaties.

Reacties (1)

#1 Niet+JeZus

Hopelijk krijgen Israëlieten en Palestijnen in plaats van die smerige oorlogshitsers nog eens leiders die echt vrede willen.