‘Nederlands kiesstelsel verdwijnt voor 2020’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Tegel Hond (Foto: Flickr/Koffiemetkoek)Maurice ‘klusjesman’ de Hond doet in de deze week te verschijnen biografie van Wilders ([color=white]heeft ie al wat bereikt dan?[/color]) een opvallende uitspraak. Volgens hem verdwijnt ons huidige kiesstelsel, want het is niet meer van deze tijd. Het politieke landschap is zo versnipperd geraakt dat het steeds moeilijker zal worden stabiele coalities te vormen en daar is het huidige systeem niet tegen opgewassen.

En wat komt er volgens de Hond voor in de plaats?

“Misschien krijgen we wel een soort revolutie, wie zal het zeggen? Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het voor 2020 volledig op de schop zal gaan.”

Helaas, geen antwoorden van hem, maar misschien wel van jullie. Zal hij gelijk krijgen, en zo ja, wat komt ervoor in de plaats?

Reacties (11)

#1 David Rietveld

Ik kan me een in zijn kraag weggedoken man herinneren, wandelend over de amsterdamse grachten, die ook woorden van die strekking dacht en sprak. Wanneer was dat ook al weer? O ja, in 1966!

  • Volgende discussie
#2 Albert Schwein

Sinds zijn milleniumbug angstzaaierij geen hoge pet op van de voorspellende gaven van De Hond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arnoud

Er komt niet iets anders voor in de plaats. Zijn voorspellingen zijn namelijk nog minder waard dan zijn peilingen. Voor die peilingen gebruikt hij in elk geval nog meningen van anderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Teun

LOL@3

@1 Ik denk dat van Mierlo wel een beetje zijn zin gehad heeft, alleen heeft de media de rol van “de mondige burger” op zich genomen, en nu leven we in een mediacratie ipv een democratie.

Ik denk dat of de Hond gelijk krijgt, vooral afhangt van de kiezer: krijgt het populisme echt voet aan de grond en gaan Geert en Jan M. serieus doorbreken (als in: niet meer om hen heen kunnen bij formaties) of wil de Nederland als hij in het stemhokje staat liever toch stiekem gewoon de vader-figuur als premier en stemt hij voor de leider van een grote gematigde partij?

En in het doen van die voorspelling heeft Maurice vaak genoeg gefaald.

Als de populisten verder winnen, dan zie ik nog wel wat scheuringen en hergroeperingen bij de andere partijen (een beetje a la Rutte vs Verdonk bij de VVD), maar echt een ander stelsel: nee. Een Randstad-provincie en de gekozen burgermeester kwamen er al niet doorheen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Christian

Laatst zag ik in de reactiekolommen van de Telegraaf al iemand beweren dat een dictatuur onder Wilders beter was dan de huidige democratie, dus revolutie, wie zal het zeggen? Het alternatief, vermoed ik, is dat er helemaal niets gebeurt. Dat komt in Nederland ook wel eens voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn ter Haar

Versnippering door de jaren heen. Behoorlijk gelijk gebleven, volgens mij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Teun

@6 excel even op je tabelletje losgelaten: je hebt gelijk: zowel qua het aantal partijen als de standaard deviatie in het aantal zetels (maat voor de spreiding van de macht over de partijen) zitten we duidelijk niet op een piek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 RB

Ik denk dat het veilig is om m.b.t. de nabije toekomst vrij grondstoffelijke veranderingen te mogen verwachten op politiek en sociaal-maatschappelijk terrein. We leven in een tijd van verandering.

De vraag is: Where do you wanna go?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Abhorsen

Volgens mij waren er vroeger veel meer kleine partijtjes, gekken (Boer Koekoek), etc. dan nu. Of tenminste evenveel. Tja… De klusjesman he.. die heeft het gedaan.

Waarom wordt deze man nog serieus genomen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 JeCuS

Het zal er wel niet van komen, maar van mij mogen de coalitie regeringen meteen geschrapt worden. Niet de tweede kamer moet een regering samenstellen, maar een gekozen premier. Deze premier hoeft op zijn beurt geen enkele binding te hebben met welke politieke partij.

Dan hebben niet aan een politieke partij gebonden mensen ook een kans om premier te worden of in de regering te komen. Kan de tweede kamer zijn werk normaal doen (het volk vertegenwoordigen) en kunnen capabele mensen het land besturen.

Maar ja het zal er wel niet van komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Caoran

En wie moet dat dan initieren?
GW en Rita? Een model van eenmansfracties?

prut, allemaal. Politici doen t voor het brood. Kiezers manipuleer zodat ze voor je kiezen. Doelen bereik je door met concullegas’s te bekonkelen in achterkamers. Zolang het eigenbelang regeert zullen politici zich in achterkamers organiseren en het rad voor de ogen van de keizer draaien. De enige die openlijk voor zijn (wan)daden uit zal durven komen is de dictator want die is niet (erg) afhankelijk van opinie. Maar dat zie ik er ook niet van komen.

Dus ja, misschien komt er wel een revolutionaire partij die een nieuwe officiele structuur afdwingt maar de aard vh beestje zal ervoor zorgen dat we min-of-meer weer op hetzelfde van nu belanden.

  • Vorige discussie