Het valt me zelf ook zwaar te moeten constateren dat ik Berlusconi neigingen heb. Maar het zit diep. Nederland heeft een zeer bloeiende agrarische sector. Een van de exponenten is onze zadenindustrie. Vier van de tien grootste zadenbedrijven ter wereld zitten in Nederland.
En nu lees ik in de Volkskrant vandaag dat nummer tien, De Ruiter Zaden, overgenomen wordt door Monsanto. En dan schrik ik. Monsanto, dat is toch dat bedrijf uit de VS met een uitermate dubieuze reputatie? Dat bedrijf dat hun genetisch gemanipuleerde zaden de markt in drukt omdat ze dan ook hun bestrijdingsmiddel, Roundup, nog wat meer kunnen verkopen?
Maar nog los even van die reputatie. Ergens vind ik het gewoon niet slim dat we niet in staat zijn deze sector gewoon in Nederlandse handen te houden. Nu lekt waarschijnlijk alle kennis en het marktaandeel snel transatlantisch weg. Waar is Verdonk als je haar nodig hebt?
Reacties (19)
En Nunhems Zaden is ook al onderdeel van Bayer.
Daarnaast is het volstrekt krankzinnig om de basis van leven en levende dingen te kunnen patenteren. Het is alsof ik geld moet betalen aan een bedrijf om te mogen neuken.
Nee, jij moet geld betalen aan het bedrijf dat supersperma aan je levert omdat dat 10x beter is dan jouw normale zaad. Dat je daarnaast dan wel voorgoed vastzit aan een onderhoudscontract voor de koter die je ermee produceert, dat is slechts een klein detail.
Als ik zo op die site kijk, zie ik onder products alleen maar zaden voor: aubergine, entloten (?), tomaat, komkommer, meloen en peper. Klinkt niet echt als enorm schokkend, of wel? Aubergines lust ik niet (denk ik), Nederlandse tomaten zijn nou niet echt iets om trots op te zijn, meloenen eet je gewoon uit eigen tuin uit de pitjes van vorig jaar en peper idem dito.
Of heb ik nou een verkeerd beeld van het marktaandeel van De Ruiter Zaden?
“Het is alsof ik geld moet betalen aan een bedrijf om te mogen neuken.”
Zulke bedrijven bestaan trouwens echt.
Leuke documentaires op Google video over Monsanto.
Bekijk het vanaf de corrupte amerikaanse zijde: waar zou jij shoppen? Het wachten is op een cynikritische amerikaan, die zoiets gaat opmerken als: “we’re sowing what we seeded in the netherlands -anyway”. En dat behoeft dan verder geen Marshallplanneske uitleg.
Enfin, terug naar het onderwerp..
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/exposed-the-great-gm-crops-myth-812179.html
Ouch….
@zmc: entloten zijn te gebruiken voor het ongeslachtelijk vermeerderen van planten. Bomen of stuikjes klonen, zeg maar.
Even wat cijfers:
http://www.hbagbloemen.nl/downloadables/kengetallen2007.pdf
Kijk onder ‘uitgangsmateriaal’ en je krijgt een idee van de omvang van deze branche in nederland.
220 mln. omzet over 2007 met een groei van 4,4% tegen 2006.
Verdonk?
Is die zelf niet uit genetisch gemanipuleerd zaad voortgekomen?
@9, TacoZip: Weet ik, het vraagteken was vooral omdat ik me afvroeg of ik het goed had vertaald (rootstock->entloot). Die twijfel kwam mede omdat ik om mijzelf nog onduidelijke redenen in de veronderstelling was entloten opkweken uit zaad wellicht niet bepaald de meest efficiente methode is. Maar blijkbaar is dat wel het geval:)
Volgens mij gaat je link trouwens over pot- en tuinplanten en snijbloemen; De Ruiter houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met groenten en fruit. Aldus hun website dan;)
Nederland heeft een zeer bloeiende agrarische sector.
HAD: het is nu had.
De agrarische sector komt voort uit de actieve boeren die sinds de middeleeuwen als bezig waren om hun productie te verhogen met mest en verdelingsonderzoeken.
Wageningen was het resultaat.
Maar wat is er nu? 2% van de bevolking is boer. Dat zijn om te beginnen nog een deel veetelers en die landbouwers worden afgeknepen door banken en belastingen. Die denken echt niet meer na over productieverbetering. De basis is weg in NL. En dat zie je trouwens ook aan Wageningen. Het is veel, maar weinig landbouw tegenwoordig. En dan nog voor buitenlanders.
Het is echt niet gek dat landbouwbedrijven verdwijnen uit Nederland: bankiers en ambtenaren.
Als je wilt kruisbestuiven moet je niet in NL zijn!
Schokkend nieuws dat dit zeer dubieuze bedrijf een nog grotere internationale positie begeerd. Zij zijn niet bezig met voedsel voorziening, maar willen het kortzichtige bedrijfsdenken vastklinken aan boeren. Zie “future of food” voor een beeld van hun manier van werken. De plannen voor de toekost zijn nog gekker; http://www.freesource-it.net/blog/2007/10/google-frankenfood.html
Kom je uit het Westland?
Zo nee,
reageer dan alsjeblieft niet.
Goeie faust, stuurlui stadsmurfen wal schip kade plons enzo.
jammer steeph dat je niet wat positief nieuws uit het vakblad had gepeurd:
Opvallend is hoe groot het verschil is tussen de Nederlandse en de wereldwijde veehouderij wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. In Nederland is 9 procent van die uitstoot direct toe te schrijven aan de veehouderij, wereldwijd is dat 18 procent. Nederland slaagt er dus aantoonbaar in de milieubelasting door innovaties te beperken.
Een boer mag niet boeren noch scheten, potverdomme hoe moeten we dan vreten.
@Faust: Dus mogen we ook niet spreken over het buitenland? Rare opmerking dit.
@hemaworstje: Dat is inderdaad iets beter nieuws.
En over dat vreten, gewoon maar twee keer per week vlees ipv iedere dag. Scheelt veel meer.
Het zaad van The Horse kleeft ook al jaren aan de andere kant van de atlantische oceaan – daar hoor je hier dan nooit wat over op Sargasso.
Monsanto is gewoon een saaie multinational als alle andere multinationals, dat om de een of andere reden de reputatie heeft verworven onder milieactivisten dat het de bron van alle kwaad is.
Royal Sluis en Bruinsma Zaden zijn eerder al door Monsanto opgekocht, dus de ontwikkeling is niet nieuw. Als ik het goed heb, zijn alleen Rijk Zwaan en Enza nog geheel zelfstandige Nederlandse bedrijven van betekenis. Ehm, ja, tuinderskind.