Stel je bent het zat om zelf thuis schoon te maken. Dan ga je op zoek naar iemand die het schoonmaakwerk voor je kan doen. Je hebt dan grofweg twee opties: iemand inhuren die je niet kent via een bedrijf of iemand die je via-via aangereikt wordt in je vriendenkring. De meest mensen zullen iemand in huis willen halen die een beetje vertrouwd én te vertrouwen is. Als dan blijkt dat deze ook veel goedkoper is – zo ongeveer vier euro per uur – dan een schoonmaakster via een bedrijf, dan is de keuze snel gemaakt.
Je bent niet de enige: Nederlanders kiezen massaal voor een werkster die het werk zwart doet. Daarnaast kiezen werksters zelf ook massaal voor werk waarbij ze geen belasting hoeven af te dragen, maar het geld handje contantje krijgen. Het is dan ook makkelijk te voorspellen hoe de nieuwste poging uit politiek Den Haag om zwart werk te witten zal aflopen: in de gootsteen.
Witte werkster revisited?
Het is niet de eerste keer dat Den Haag het probeert. Al tijdens de Paarse kabinetten werden pogingen gedaan om via de weg van subsidie particulieren zover te krijgen om zogenaamde witte werksters in dienst te nemen. Deze Witte Werksterregeling werd uiteindelijk beëindigd in 2007 na lang soebatten. Het doel van de regeling was tweeledig: de zwarte markt van schoonmaken bij particulieren wit maken én (langdurige) werkloosheid bestrijden. Dit faalde jammerlijk.
Het voorstel van het CDA-kamerlid Van Hijum gaat om dezelfde redenen stranden als die van de witte werkster: het verschil tussen de prijs van een reguliere werkster en een zwarte werkster blijft te groot voor de klant én het gedoe met de btw, contracten en belastingen maakt het voor de werkster oninteressant om het werk wit te doen. Het risico van niet uitbetalen bij ziekte, vakantie of andere voorvallen neem je dan op de koop toe, blijkt uit de Nederlandse praktijk.
Kortom
Nederland gaat pas aan de witte schoonmaak als het even duur is als zwarte. En dit kan pas als er heel veel geld bijgaat vanuit de overheidskant (zoals in België met een dienstencheque) of als Nederland accepteert dat een schoonmaakster veel minder gaat verdienen dan in de huidige schoonmaak-CAO. Dat laatste zie ik nooit gebeuren en dat is maar goed ook: de werkster krijgt al een kromme rug van het schoonmaken, zonder dat ze vrijwillig wit zou gaan werken onder het minimumloon.
Reacties (1)
. . . iemand inhuren . . . Was het maar zo makkelijk. Werksters zijn schaars. Als iemand een goeie weet in Den Bosch . . .