Nederlanders verdacht van Franse grafschennis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, ditmaal voor semi-GC’er Olivier van Beemen, correspondent van het GPD in Parijs. Onderstaand bericht verscheen ook op zijn site parijsblog.nl

Het ossuarium van het kerkhof van Saint-Hilaire de Marville. (Foto: Flickr/incredible.lobster)

Een groep Nederlandse gothics wordt ervan verdacht grafschennis gepleegd te hebben in het Franse dorp Saint-Hilaire de Marville.

Op het afgelegen kerkhof in het kleine plaatsje nabij de Belgisch-Franse grens zou een groep van zeven à twaalf (getuigenissen verschillen) een dertigtal graven beschadigd hebben. Kruisen werden omgedraaid en bloemen uit de grond gerukt.

Verscheidene dorpsbewoners zeggen het groepje gezien te hebben op of nabij het kerkhof, waar ze foto’s en filmpjes maakten. Volgens burgemeester Claude Biwer, die ik vandaag telefonisch sprak, stond er een soort Renault Espace-achtige auto bij met Nederlands kenteken, dat genoteerd is. Politie en justitie doen onderzoek.

Hij waarschuwde evenwel voor overhaaste conclusies: de auto zou gestolen kunnen zijn, waardoor het wellicht niet om Nederlanders zou gaan. Zijn dorp kent niet bepaald gothic tradities, verzekerde de burgemeester, die in ons telefoongesprek geen reden zag te stoppen met het luidruchtig verorberen van voedsel waarvan de aard onbekend is gebleven.

De gendarmerie in het grotere plaatsje Montmédy, die de zaak onderzoekt, was onbereikbaar voor commentaar. De lokale journalist van L’Est Républicain Walérian Koscinski nam wel even de tijd voor me en vertelde dat hij ter plekke was geweest en had geconstateerd hoe mooi het kerkhof was. Hij vermoedt dat de gothics om mystieke redenen ter plekke waren. Vooral het ossuarium, een ruimte waar de schedels en beenderen van zo?n 40.000 anonieme doden opgeslagen liggen, maakt grote indruk.

Reacties zijn uitgeschakeld