Nederlanders meest eigenwijze immigranten?

Nederlanders meest eigenwijze immigranten?

[qvdd]

Toch proberen de Nederlandse families zoveel mogelijk vast te houden aan hun tradities. Dat vasthouden lukt aardig, en nieuwkomers kijken vreemd op als ze zien hoe Hollands de Nederlanders nog zijn. ‘Ik had nog nooit zo veel mensen op klompen gezien’, zegt Erwin Erkel, die drie jaar geleden vanuit Geldermalsen met vrouw en drie kinderen emigreerde naar Carambeí.

Ook al is de 5e generatie op komst, Nederlanders in Brazilië houden hardnekkig hun Hollandse tradities in stand. Ze houden vast aan hun Nederlandse paspoort, aan hun taal en halen huwelijkspartners uit Nederland of uit de eigen immigrantengemeenschap.

Uit heimwee? Nee, het vasthouden aan oude tradities betekent niet dat de emigranten Nederland vreselijk missen. Ook al is hij nog maar kort in Brazilië, Erkel weet inmiddels zeker: ‘Ik vind het hier heerlijk, ik wil niet terug’.
Zou hij het Braziliaanse volkslied wel uit zijn hoofd kennen?

 1. 1

  Zouden die Nederlanders daar ook oververtegenwoordigd zijn in de werkeloosheidstatistieken en criminaliteit? Zo ja, dan is vast de schuld van de Brazilianen!

 2. 4

  Verder lezen, Wout. “Het verlies van het Nederlanderschap kunt u voorkomen door: tijdig, dus vóór de termijn van 10 jaar afloopt, een Nederlands paspoort of verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap verstrekt te krijgen. Op de dag dat het paspoort of de verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap is afgegeven, begint een nieuwe termijn van 10 jaar te lopen”.

  Wie weet houden die Braziliaanse Nederlanders dat wel goed bij.

 3. 6

  @4
  ai, ik en mijn korte aandachtsspanne ook.

  Slechte zaak, Brazilianen met een dubbel paspoort die elk moment hier kunnen komen om aanspraak te maken op zaken waar hun opa nog niet eens aan heeft meegewerkt. Afschaffen die regel, in elk geval voor 2e generatie emigranten en verder.

  Verder staat het de Braziliaanse overheid vrij om te eisen dat mensen met dubbele nationaliteit er één opgeven, zoals de Nederlandse ook doet (met dan één of andere suffe uitzonderingsregel).

 4. 7

  Mij nog steeds niet duidelijk welk punt de schrijver van dit artikel nu precies wil maken. Of gaat het sec om een reactie los te weken?