Nederland scoort prima

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1 Bismarck

Kan iemand me uitleggen hoe de inflatie kan verschillen binnen de eurozone (met vrij diensten- en goederenverkeer en 1 muntsoort)?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

En verder vraag ik me af hoe zinnig het is om een index samen te stellen uit een waarde (het % werklozen) en een afgeleide van een waarde (de verandering in waarde van een munteenheid).

Desondanks toch goed te weten dat we objectief gezien op de Japanners na het minst ellendig zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rene

Of de misery-index ook Nederlandse verkiezingen voorspelt is nooit serieus onderzocht.

Steeph? Leuk statistiek projectje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Dat artikel is wel een mooi voorbeeld van data zoeken bij je stelling. Je kan ook een ander voorbeeld geven:
Reagan die herkozen wordt bij een misery-index van boven de 11, terwijl zijn opvolger (Bush senior) met een punt minder niet wordt herkozen.

Je krijgt toch al snel de indruk dat economische conjunctuur hier een lekkere confounder is (dat nog even los van het feit dat de beste voorspeller voor het presidentschap is of er sprake is van een herverkiesbare zittende president).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steg95

Bismarck,

Jevroeg:
“Kan iemand me uitleggen hoe de inflatie kan verschillen binnen de eurozone (met vrij diensten- en goederenverkeer en 1 muntsoort)?”

Nou, dat kan ik wel: er is geen enkele reden waarom de inflatie in alle landen in de eurozone gelijk zou moeten zijn. Dat alle landen vrij met elkaar kunnen handelen en dezelfde muntsoort hebben, wil niet zeggen dat de prijsstijgingen (=inflatie) in alle landen gelijk zouden moeten zijn. Situaties verschillen, werkloosheid, import/export, ontwikkeling van de lonen (loonmatiging ja/nee), noem maar op: allemaal factoren die de inflatie beïnvloeden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Maar stel de uien kosten hier 1 euro en in Belgie 2 euro, dan gaan de Belgen toch hier inkopen (of een slimme Belg koopt een wagen vol en verkoopt ze in Belgie voor 1,20). Omdat er vrij goederen- (en diensten) verkeer is, is dat mogelijk, terwijl 1 muntsoort de prijsverschillen heel zichtbaar maakt (en verlies door valutawissel vermijdt). Op dezelfde wijze zullen verschillen in loonontwikkelingen ook gedempt worden, omdat een Poolse loodgieter hier twee keer zo veel verdient als in eigen land (Poolse loodgieters hierheen, tekort aan loodgieters in Polen, de lonen voor hen daar ook omhoog).

In dezelfde zin zit ik me te verbazen over de berichten van prijsverdubbelingen voor voedsel in Spanje (genoemd ivm de verkiezingen daar). Is nu alles in Spanje twee keer zo duur als in andere EU-landen, of zijn de prijzen daar gelijkgetrokken met de rest (en waren ze eerst twee keer zo goedkoop)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Wat ik wil zeggen, dat vrije verkeer van diensten en goederen zorgt ervoor dat al die verschillende situaties opgeheven worden (er is dus wel een reden): import/export verdeelt zich, werkeloosheid wordt gespreid, lonen conformeren zich. Bij gevolg zal de inflatie ook niet veel kunnen verschillen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

Diensten zijn niet vrij Bismarck. Wanneer heb jij je haar laten knippen door een Pool? En aangezien diensten (op de een of andere manier) 60 a 70 procent van onze economie uitmaken, zullen prijzen per land verschillen naarmate de vraag naar diensten per land verschilt. En in Spanje is die hoog (door een oververhittende economie) en in Duitsland is die laag (door een zwak consumentenvertrouwen).

  • Vorige discussie