Nederland op Kroes control?

Europees Commissaris Neelie Kroes sluit niet uit dat ze premier wil worden als de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste partij eindigt (NU.nl).

Daar is ie dan: de langverwachte maar toch nog redelijk vroeg gekomen ‘deur op een kier’ bij VVD coryfee Neelie Kroes. Professionele peilers zeggen het al langer: “als Neelie zich beschikbaar stelt voor het premierschap wint de VVD gegarandeerd de verkiezingen”. Nu geeft Kroes het zelf aan en dat zal hoogstwaarschijnlijk haar effect op de peilingen hebben.

Maar moet Nederland wel blij zijn met een VVD-premier, ook al zal het de eerste vrouwelijke premier van ons land zijn? Natuurlijk heeft Neelie Kroes een bovengemiddeld goede Europese track record en heeft ze ooit bewezen met PvdA-ers te kunnen samenleven. Maar het economische beleid van de VVD is keihard en volgens hoogleraar Rick van der Ploeg praktisch niet uitvoerbaar en soms zelfs in strijd met de grondwet. Bovendien schiet de VVD hopeloos tekort op het groene en sociale vlak. U mag het zeggen moet/mag Nederland in deze zware economische tijden op Kroes control?

 1. 5

  Ik zou ervoor stemmen. Echt. Omdat ik eindelijk eens iemand met rimpels wil op de post van de MP. En omdat ik Cohen wel mag, maar de rest van de PvdA niet. Maar het zou ook nog D66 kunnen worden. Als ik me waardeloos voel die dag.

 2. 6

  @2

  Nederland kan wel even een Thatcher gebruiken die schoon schip maakt en de boel weer op de rails zet. Een stuk beter dan een premier die zichzelf amateur noemt en wiens ambitie niet verder komt dan de boel een beetje bij mekaar te houden, of een premier die de afgelopen 4 kabinetten in de soep heeft laten lopen.

 3. 7

  De VVD die met haar huidige koers de grootste partij dreigt te worden van dit land is het teken van de morele en geestelijke armoede van dit land. Elk land krijgt de bestuurders die het verdient. In dit geval zijn ‘wij’ dus onbeschofte graaiers die blind zijn voor langetermijndenken.

 4. 8

  Originele (voor PvdA druk en joopspin ) conclusie was:
  “De VVD heeft het beste verkiezingsprogramma om de economische crisis aan te pakken. Dit vinden, opmerkelijk genoeg, de PvdA-coryfeeën Rick van der Ploeg en Willem Vermeend.

  De oud-staatssecretaris en oud-minister, beiden van huis uit economen, ontwikkelden samen met econoom Jan Willem Timmer een rekenmodel om te bepalen welk verkiezingsprogramma het land economisch gezien het beste op weg helpt.

  “De VVD geeft op de middellange termijn (2011 – 2019) de beste resultaten voor economische groei, werkgelegenheid en het terugdringen van het begrotingstekort(..) Het D66-programma scoort vooral op de korte termijn (2011 – 2015) goed en komt volgens Van der Ploeg en Vermeend op de tweede plaats. De programma’s van de PvdA en CDA geven onvoldoende cijfers voor een volledige doorrekening, wel wordt duidelijk dat de economie bij deze twee partijen weinig wordt gestimuleerd.” meer http://www.nu.nl/nieuws/2248770/vvd-heeft-beste-programma.html

 5. 9

  Hahaha, dat zou wat zijn. De vvd zal NL zeker dat laatste zetje wel even geven. Oh het is zeker goed voor grote bedrijven, verzekeraars etc. Wees daar niet bang voor. Maar de rest van NL kan het wel vergeten.
  Ook grappig om te denken dat een regering wat invloed heeft op de (wereld)economie.

  Maar de discussie moet niet gaan over alleen maar economische groei. Dat is wel belangrijk, maar dat is niet boven alles verheven.
  Het is aan de andere partijen om die discussie dus te verleggen.

  ps: de JSF zou ook heeeeeeel veel banen en groei opleveren ;-)

 6. 10

  Breek je nou eens los uit dat ivoren torentje! Het is toch inmiddels wel duidelijk dat we het huidige systeem niet langer kunnen bekostigen. De enige manier om uit de rotzooi te komen is flink snijden in de overheid en daarnaast een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven scheppen. De creativiteit moet terug in ons landje en dat doe je nu eenmaal niet door mensen eindeloos in de watten te leggen. Tijd voor een frisse wind. Neelie, kom er maar in!

 7. 13

  VVD vandaag de grootste partij is morgen weer anders. Emotionele achtbaan wel die peilingen: SP met Marijnissen 28+ (en nu?), 20+ zetels Verdonk (en nu?), PVV 30+ (gehalveerd), PvdA in de lift met Cohen (en nu, 3 weken later?), VVD gemangeld door Verdonk7wilders (nu 30+)…en de verkiezingsstrijd moest nog beginnen.

  Als Nederland nu maar niet in de war raakt…

 8. 14

  Ik vond Neelie altijd erg goed als euro commisaris, maar als premier aan het hoofd van een VVD regering, ik moet er niet aan denken. Wat ik nooit zo goed begrijp is dat mensen zo enorm korte termijn kunnen denken. Het is hetzelfde syndroom als met repblikeinen in de VS. Ze beloven gouden bergen voor de burger, meer vrijheid bla bla, het komt er niet. Voor de happy few wel en de mensen met bakken geld, zeker. Voor jan modaal, absoluut niet. Sterker nog de VVD is niet liberaal maar tegenwoordig naar mijn mening een neo-conservatieve partij. Wat mij betreft zou de VVD als grootste partij bijna net zo’n ramp zijn als de PVV. Helemaal als je kijkt naar de uitdagingen voor de toekomst, zoals energie voorziening, groene economie, global warming, ect, etc…

 9. 17

  Kroes? Nee, dank je. Liever ook niet in haar huidige functie, maar ja…alsof wij, simpele burgers, daar ook maar iets over te zeggen hebben.

  VVD = slecht voor NL. Geschiedenis heeft al te vaak uitgewezen dat dit een flut partij pur sang is.

  Verder is/ blijft het toch ‘same old, same old’. Zelfde geneuzel als al jaren gaande is.

 10. 18

  Alstublieft niet dit rare mens. Niet omdat ze als persoon geen kwaliteiten heeft, die heeft ze wel. Maar omdat ze totaal vastzit in het markt-als-ideologie denken dat ons juist in de crisis heeft doen belanden. Ze is ook nog eens veel te oud, boven de 65 moet iemand geen minister of premier (en ook geen eurocommissaris) meer worden. Vind ik echt hoor, de AOW in met haar.

 11. 19

  @gbh Duitsland zet de toon Nederland volgt. De Euro was de prijs de Kohl aan Mitterand heeft moeten betalen in ruil voor de eenwording. Als in Angela zo beluister voelt zij zich niet langer aan deze deal gebonden.

 12. 20

  @13: “Als Nederland nu maar niet in de war raakt
  Vrees niet, Nederland is al in de war. In ieder geval het handjevol paneldeelnemers dat de peilingen verzorgt.

 13. 22

  Anton, Angela maakt misschien wel wat lawaai. Maar of zij zich wel of niet gebonden voelt aan de Euro doet natuurlijk uiteindelijk niets ter zake. Het zijn niet de gevoelens van een toevallige Duitse bondskanselier die de toekomst van de Euro bepaalt. Duitsland zit er net als wij gewoon aan vast, klaar uit. Kan je maar beter het beste ervan maken.

  En hoe je aan het idee komt dat Neelie de Euro kwijt zou willen is me een raadsel. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat zij, de verschrikkelijke Eurocraat, zich ooit in die richting heeft uitgelaten. Verras me eens, en toon me een dergelijke uitspraak van haar.

 14. 23

  Ze wordt binnenkort 69. Laar haar lekker met pensioen gaan. Verder ben ik de granaria-affaire en de gebroeders Langenberg nog niet vergeten..

 15. 26

  Zowel Neelie Kroes als Angela Merkel zijn ongelovelijk pro-euro. Dat jij rechts bent en tegen de euro betekent niet dat alle rechtse politici dat ook zijn. De harde taal van Merkel is geen kritiek op de euro maar juist een argument van haar om de grote steunmaatregelen erdoor te krijgen en verdere europese integratie onder het mom van “toekomstige crisispreventie” te bevorderen.

 16. 28

  nee danku.. Kroes is ouwe polletiek.. markie mark fungeert waarschijnlijk veel beter in dat onvermijdelijke VVD/CDA/PVV kabinet

 17. 29

  Ik heb geen zin in een premier van een partij die opkomt voor de belangen v.h. blanke bedrijfsleven en het blanke groot kapitaal

 18. 32

  KB: het is tijd voor een nieuwe generatie

  Zeg dat wel. Als ze Kroes er nu weer bij halen, dan kunnen ze net zo goed Wim Kok ook weer een plaatsje geven. En dat wil toch niemand, hoop ik. Sommige dingen moeten toch echt een keer afgelopen zijn.

 19. 34

  Met kroes kan ik best leven, Rutte is toch een beetje die rustige alleenstaande buurman van Balkenende die achteraf al jaren zijn moeder in de vriezer bleek te hebben liggen. Maar het is maar een ballonnetje waarvan er de komende weken nog veel van zullen worden opgelaten. Wat scherpte en onuitvoerbaarheid betreft; Nederland heeft coalities waarin de soep nog nooit zo heet is opgegeten als ze is opgediend. Bovendien is een grote VVD de beste garantie dat de pvv in de oppositie komt en de heersende cda-kliek eindelijk eens opgeschud wordt.

 20. 35

  …en opeens heeft ze het over toegestane vormen van overheidssteun mbt ‘snel internet’.
  Hmm dat vrijemarktgedoe werkt toch anders dan ik dacht ;)

 21. 36

  En op 7 juni meldt het CDA dat Balkenende toch liever wat meer tijd met zijn gezin doorbrengt en Gerd Leers naar voren schuift. Op 8 juni reanimeert Wilders Wiegel.

 22. 37

  @6
  Was ook wel iets makkelijker voor Thatcher uiteraard aangezien zij niet te maken had met een coalitieregering.

 23. 39

  @ saskia: rutte is de reden dat ik ooit mijn vvd lidmaatschap heb opgezegd.. maar ik denk dattie een stuk leniger en behendiger kan opereren dan ouwe dorre tak Neelie.. bovendien schijnt ie een AARDIG mens te zijn..

 24. 40

  Je ziet maar weer wat afhankelijkheid van subsidies kan doen: je gaat er zomaar rare titels van bedenken en halve leugens verkopen als het op partijprogramma’s aan komt.

 25. 42

  @41: Als serieuze vraag: waarom?

  Is het alleen omdat het leuk zou zijn een vrouwelijke premier te hebben? Om de fijne nationalistische gevoelens die haar power-positie in Europa opriep? Of heeft ze echt zelf iets wat ik maar steeds mis?

 26. 44

  een jaar geleden dacht ik vrij onverveerd dat mevrouw Kroes het goede zou brengen voor Nederland… Nu ben ik overtuigd tegen. Het is een farce… De complete media dit en dat zus en zo… Vrede is alleen te bereiken zonder geweld, zonder geweld, zonder geweld…

 27. 45

  Afgezien van het feit dat Kroes de verpersoonlijking is van het elitaire neo-liberalisme, vind ik het feit dat ze astrologen raadpleegt al voldoende reden om haar geen invloedrijke posities te geven (artikel).

 28. 46

  Snob (persoon)
  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

  Een cartoon van een snob.Een snob is in het algemeen iemand die denkt dat hij in wezen meer is dan anderen op grond van afkomst, kennis, intellect of rijkdom. Deze superioriteit uit zich over het algemeen in een (eventueel denkbeeldige) verfijnde smaak. De snob behoort meestal niet tot de elite, doch probeert zich toegang tot deze kringen te verschaffen door imitatie van hun gedrag en levensstijl. Het elitaire snobisme gaat echter eeuwen terug en de bovenlaag probeert daarom een dergelijk parvenu te weren door verdere verfijning van hun sociale codes ( zie voor dit laatste: Norbert Elias, The Court Society. Oxford, 1983). Vaak worden snobs ook geassocieerd met het dragen van merkkleding, hoewel dit niet altijd effectief het geval is.

  Sommigen beschouwen snobisme als een burgerlijke neurotische reactie op het als doelloos beschouwde alledaagse grauwe bestaan. Exotisme zou dan de niet-burgerlijke variant en xenofobie de paranoïde variant zijn.

  -Gelukkig schijnt de zon, ik ga het gras maaien

 29. 51

  Itt tot de andere (potentiele) kandidaten is Neelie top alfa, met de papieren en de ervaring en ook nog con cojones largo. Neelie is hip. Weg met domme poppetjes in de Kamer, tijd voor echte wijven.

 30. 52

  Omdat de VVD zo consistent succesvolle economische maatregelen heeft getroffen de afgelopen 20 jaar, met al die fijne privatiserings-moetjes. En omdat Rutte zelf nu commentaar geeft op de duurbetaalde consultants die dankzij zijn beleid tijdens zijn secretarisschap de staatskas leegroven (ten koste van kwaliteit), en omdat de HRA afschaffen electoraal niet zo lekker ligt.

  Stem vooral op de VVD, voor selectieve marktwerking voor degene die het niet nodig heeft, en een gebrek aan lange-termijn visie.

  Doet u maar D66.