1. 2

  “Net als onze hygiëne, de verzorging van baby’s en tandenpoetsen.[…] het zijn wel belangrijke verworvenheden.’

  Tandenpoetsen? Een belangrijke verworvenheid?

 2. 4

  …en is enthousiast over het enorme aantal mensen dat zich hier inzet voor het algemeen belang zonder dat ze er voor worden betaald.

  Aanvulling:

  Zodat de mensen, die zich met een grote egoïstische bek een weg door de samenleving slaan, schade aanrichten en zich verrijken vrijelijk hun gang kunnen gaan zonder dat de excessen duidelijk toonbaar worden omdat al die vrijwilligers de schijn mooi ophouden.

  Blahhhh…. *kost in een zakje*

  Wat wordt ik misselijk van dit soort politieke blijheidsverhalen. Niet omdat het positieve verhalen zijn – ik wordt hier toch al teveel van cynisme beschuldigd, hoe kan dat toch? – maar omdat het politieke positieve verhalen zijn. Het creëren van de illusie.

  Natuurlijk moet je een samenhang in de samenleving hebben – zit in het woord zou ik bijna zeggen. Maar die nadruk op dat vrijwilligerswerk is fout. Erg fout. Omdat de opportunistische kanten van de samenleving – die het woord samen niet zo nauw nemen – er mee aan de haal gaan.

  En inderdaad: tandenpoetsen!
  Wat een geweldig land is dit toch.

 3. 5

  “Hij is net terug uit het Midden-Oosten en is enthousiast over het enorme aantal mensen dat zich hier inzet voor het algemeen belang zonder dat ze er voor worden betaald. ‘We denken dat het heel gewoon is, maar er zijn veel landen waar het helemaal niet voorkomt.’ ”

  Tja, vergeleken met het MO….

 4. 7

  In vergelijking met de 3-jarige sahel kindjes met opgezette buikjes en aids doen we het ook heel aardig met elkaar, toch?

 5. 8

  Ja, in vergelijking met het middenoosten zijn hier inderdaad meer mensen die (omdat ze zich niet meer bezig hoeven te houden met basis behoeften als eten en onderdak, of misschien alleen maar met niet doodgeschoten te worden) zich overal mee bemoeien.

 6. 9

  Uit het artikel:

  In tien jaar tijd is het aandeel van niet-westerse allochtone studenten in het hoger onderwijs meer dan verdubbeld, van 6% in 1995 tot ruim 12% in 2005.

  Slecht voorbeeld, omdat dezelfde ontwikkeling zich heeft plaats gevonden onder autochtonen (van 20 naar iets van 40% ofzo). Als in: de verschillen worden zeker niet kleiner.

 7. 11

  #9
  Volgens mij heeft het artikel het over het percentage studenten in het hoger onderwijs dat niet-westers allochtoon is. En dat aandeel is gestegen.
  De stijging onder de autochtonen die jij aandraagt, is het percentage van de autochtone Nederlanders die deelnemen aan het hoger onderwijs.

  #4, #5
  Ik ben het eens met het artikel dat er een hoop mensen zijn in Nederland die zich inzetten voor het algemeen belang. Wellicht dat de vergelijking met het MO ongelukkig gekozen is, maar je komt op dezelfde conclusie uit als je Nederland vergelijkt met bijvoorbeeld Portugal.