1. 1

  Wat een armoede. Niet op Kalimantan, maar in het hoofd van onze staatssecretaris. Zou hij in de gaten hebben gehad dat het niet opdagen van de Gouverneur en het bedrijfsleven een enorme belediging is, klaarblijkelijk zijn ze in Indonesië al wel in staat dit soort hol geblaat op waarde te schatten. Ontwikkelingshulp waar het ooit voor bedoeld was, om onze eigen kas nog meer te spekken. De stumperd.

 2. 2

  Er is een verschil tussen ‘eigen belang’ en ‘gerechtvaardigd eigen belang’. Als ik belang heb in je portemonnee, het volgt daaruit niet dat het een gerechtvaardigd eigen belang is. Echter, als jij mijn portemonnee steelt en ik stap naar de rechter, dan heb ik een gerechtvaardigd eigen belang om de portemonnee te krijgen. De drogreden is dat mensen er van uit gaan dat in de buitenlandse politiek, geen verschil is tussen die twee. Men denkt dat er de wet van de jungle heerst en alle middelen toegestaan om alles te bemachtigen waar men zijn oog op heeft laten vallen.

 3. 3

  Geld wordt de drijfveer van het nieuwe beleid. Nederland geeft nog wel hulp, maar verwacht daar in de toekomst ook wat voor terug. Opdrachten voor het bedrijfsleven bijvoorbeeld.
  Huh? Is dat ooit anders geweest, dan?

  Die &eur;4 mil zijn trouwens een schamele fooi gezien de schaal van dat kustproject. Zijn Knapen cs niet in staat te begrijpen dat Indonesische buurlanden als Maleisië en Singapore groot belang hebben om mee te helpen (en dus mee te beslissen) aan zo’n project en zij daar veel meer geld voor over hebben? Bovendien kunnen zij, in tegenstelling tot Nederland, wél grote aantallen competente bouwkundige ingenieurs leveren.

  /Facepalm pro