Nederland als beste jongetje van de klas

Scatterplot countries
De economische groei loopt achter, het poldermodel werkt niet meer, we zien Europa niet zitten, we zijn niet meer het meest tolerante volkje van de wereld, etc…
Je zou er een minderwaardigheidscomplex van krijgen als land.
Spelen we eigenlijk nog wel een beetje mee op international vlak?

Dank zij de wonderen der techniek is het mogelijk over van alles en nog wat lijstjes op te vragen.
Daarmee kunnen we laten zien waarin Nederland nog wel uitblinkt:

Voelt u het warme gevoel van trots voor het Vaderland alweer in uw borstkas?
Helaas scoren we op een aantal andere zaken weer heel beroerd.

Misschien moeten we speciaal voor Nederland een paar nieuwe categorieen ontwerpen. Wat te denken van Hoogste aantal nieuwe politieke partijen per jaar? Of Laagste aantal falende ministers die ook daadwerkelijk aftreden?

Disclaimer: Ik heb een lijstjes en statistieken fetish. De relevantie en het waarheidsgehalte van lijsten en statistieken wordt niet meegenomen in de afweging het te publiceren.

 1. 3

  Haal de paradoxen maar uit de kast. Het is mijn tijd voor een kalm rondje flowen. IJsje en glaasje wijn toe. Weltrusten.

 2. 4

  Hmm… Ik weet alleen dat ik niet in Moldavie in het bos ga wandelen: De kans dat daar iemand uit een boom op je kop valt is groter dan de kans om hier door een poema verschalkt te worden!

 3. 6

  Is meeste aantal auto’s per vierkante kilometer uitblinken? (Zeker als we “Hoogste aantal doden door ademhalingsaandoeningen (per 100.000 inwoners)” beschouwen…)

 4. 11

  Mooi Steeph, meten is weten, he. Wat wel aardig is aan die ISO certificatie, dat is echt wel zo, is procedures je weliswaar heel arbeidsproductief maken, maar dat het economische groei/flexibiliteit tegengaat. Als ik naar NYC kijk en mijn ervaringen is dat de meeste bedrijven dramatisch achterlopen qua ISO certificering, terwijl men in Nederland daar een anale fixatie op heeft die niet meer normaal is. Ik had zelfs een ISO genormaliseerde verwachting van mijn carriereverloop over de komende 20 jaar. Hier weet ik niet eens wat ik morgen of overmorgen doe. ISO moeten ze afschaffen.