Neanderthaler werd eruit geluld

had je nog wat..?!!De snelheid waarmee de Homo Sapiens de Neanderthaler destijds uit Europa verdrong blijft onderwerp van onderzoek. De Britse paleoantropoloog Paul Mellars zette alle factoren nog eens op een rij en kwam tot de conclusie dat taal misschien wel de cruciale factor is geweest die de moderne mens het doorslaggevende voordeel gaf.

Duidelijk is dat de nieuwkomers veel meer culturele bagage meedroegen dan de Neanderthaler. Mellars denkt dat de nieuwkomers en de Neanderthalers

 1. 1

  Zwaar k*t is dit, ben met een boekje bezig een stukje:

  beeld. Een graf vinden voor of na 40.000 jaar b.c. betekent dat bij v

 2. 2

  (specialisten alert)

  Organisch materiaal op 40.000 BC (Voor Chr.?, men gebruikt ook vaak BP, Voor heden) dateren is erg moeilijk. Het meest direct, en veelal het makkelijst toe te passen, is dateren met de 14-C methode. Die is redelijk te gecalibreerd tot ongeveer 20,000 kalenderjaar terug (18,000 14C jaar BP is ongeveer 21,000 kalender jaar BP). Maar ouderdommen als 30,000 of 40,000 14C jaar BP zijn:
  a) sowieso minder nauwkeurig te meten (omdat het om kleiner aandelen koolstof-14 op totaal koolstof gaat) waar het de ouderdom in 14C jaren betreft.
  b) (nog) niet te calibreren: het is niet duidelijk hoe de aanmaak van 14C in de hoog in atomosfeer heeft gevarieerd zo lang geleden. Het is duidelijk dat er grote schommelingen zijn geweest, omdat het aardmagnetisch veld rond die tijd wat onrustig was.

  Het kan best zijn dat dateringen van een lange periode (zeg 70.000-40.000 jaar geleden) al het organische materiaal een 14C-datering van ‘40.000 jaar BC’ opleverd, zodat ‘Alles voor’ en ‘alles na’ maar schijn is – dan ben jij van je probleem af.

 3. 3

  Of de dateringen zijn te onnauwkeurig – veelal met 14C methode.. een 40,000 14C-jaar BP uitslag kan alles tussen 70,000 en 35,000 kalender jaar BP zijn. Het duidelijke verschil ‘voor’ en ‘na’ is dan opeens schijn.

 4. 4

  Daar ben ik het volledig mee eens, wat je hierboven zie is een schets uit een groter geheel waar ik mee bezig ben/was. het ging mij echter om het vermogen tot gebruik van taal waar de topic over gaat. De reactie was wat heftig van mijn kant die ik ook kan verklaren doordat ik wat laks ben met die dingen en mijzelf bestraffend moet toespreken. Heb ooit eens als tigste auteur in Nature gestaan ( interferon en ontwerp vaccin tegen HepaB) en bij het noemen van Nature sta ik gelijk op scherp. Bot in dit geval.

 5. 6

  @Jacobine
  Ik snap de link niet. Reageerde op een bericht in Nature over een onderwerp waar ik ooit wel eens wat mee had. Ik had op een dag schedels voor me liggen en merkte de verschillende spieraanhechtingen en zo begon ik wat te filosoferen. Probeerde dat toen te verwoorden maar begon weer met wat anders wat een zwak punt van mij is. De reaktie van mij was “zwaar k*t” en iets later vond ik dit niet passend en alweer te impulsief. Wat is de link met Caprio dan, het lijkt me overigens iemand waar je aan de tap aardig mee kan bomen. Dus je hebt het niet over taalvaardigheidsvermogens toch?
  Please explain, na a komt b

 6. 7

  @larie
  J leest regelmatig werk van C,
  J vond C een Neanderthaler,
  J put hoop uit deze post,
  dat ooit C eruit geluld wordt.
  J reageerde denk ik niet op jouw reactie.

 7. 11

  Beste Mensen,

  In deze context is het klimaat ook van belang.
  Wat ik namelijk nogal frapant vind is dat de “moderne mens” zich vanuit een relatief warm afrika in een koud Europa vestigde, dit alles vond plaats zo’n 40.000 jaar geleden. Ten tijde van de laatste ijstijd. De reden hiervoor is mij enigszins onduidelijk (larie iedeetje misschien).
  Men zou mogelijkerwijs verwachten dat men het zichzelf zo makkelijk mogelijk zou maken en een daarbij passend klimaat vindt.

 8. 12

  Och, Dreknek. Een goedkoop grapje is zo gebrouwd.

  Bak 1: CDA, Bush, Christendom, LPF
  Bak 2: Dom, leugen,

  Zie het als een soort bezigheidstherapie met giechelende mannen. Niet gehinderd door enige herkenning van herhaling.

 9. 18

  Zonder het lullig of wat dan ook te bedoelen ofzo, maar ik vond/vind aboriginals er nogal neanderig uit zien en ik heb me altijd afgevraagd of zij niet misschien een overblijvsel zijn op dat afgelegen en ge