Naïef links trutje

Foto: Vrouwe Justitia. Bron: pixabay.com

COLUMN, OPINIE - Het Financieel Dagblad (FD) heeft de banden verbroken met freelance-journalist en voormalig Turkijecorrespondent Ans Boersma. Niet omdat er iets mis is met haar journalistieke werk, omdat ze onjuiste dingen heeft opgeschreven of anderszins (bewezen) niet integer heeft gehandeld. Nee, omdat ze een relatie heeft verzwegen.

Uitzetting

Mocht je onder een steen hebben gelegen de afgelopen tijd: Ans Boersma is Turkije uitgezet. In eerste instantie kreeg ze veel steun, omdat iedereen dacht dat het een ouderwets Turks staaltje inperking van de persvrijheid was. Van links tot rechts was iedereen het erover eens dat de Turkse ambassadeur een stevig standje verdiende. Altijd leuk. Tot het OM even later in het nieuws bracht dat ze person of interest is in een lopend onderzoek over “een verdenking ter zake van terrorisme tegen andere verdachten.” Die informatie hadden ze met Turkije gedeeld, waarna mevrouw zonder pardon het land werd uitgezet.

OM in de bocht

Boersma had hier zelf geen idee van, maar meldde na deze berichtgeving dat ze in het verleden een relatie heeft gehad met een Syrische vluchteling. Daar zou het volgens haar dan wel mee te maken hebben, en daar had ze gelijk in.

Let wel; er liep geen uitleveringsverzoek, ze is niet aangehouden en ook niet verhoord. Maar het OM vond het toch even nodig om een journalist aan te geven bij de Turkse autoriteiten, als iemand die banden heeft met een terroristische organisatie. Ik vind dat op zijn minst dubieus, maar gelukkig liep het goed voor haar af en is ze alleen maar op het vliegtuig naar Nederland gezet. En het gaat nu even niet over het OM, al kun je vast ook een heel artikel wijden aan de schandelijke wijze waarop zij soms Nederlanders in het buitenland in problemen brengt.

Verdenking van fraude

Enfin, nog wat later (waarom niet meteen een volledig persbericht? Ook al zo dubieus) komt het bericht naar buiten dat het OM Boersma verdenkt van fraude, namelijk het leveren van een vals paspoort aan haar geliefde (ik vond niet terug hoe dit bericht verspreid is, maar de Volkskrant heeft een reconstructie gemaakt van het hele verhaal). Ze kreeg eind 2013 een relatie met Syriër Aziz, die in 2014 met een vals paspoort Nederland binnenkwam. De relatie eindigde halverwege 2015. Hij is inmiddels gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten en zit vast.

Rebellen of terroristen

Turkse vlag. Bron: pixabay.com

Het bizarre aan dat verhaal is dat hij blijkbaar banden had met Jabhat al-Nusra, een rebellengroep in Syrië die strijdt tegen het regime van Assad. Zij zijn als terroristische organisatie aangemerkt door de VN, maar Turkije heeft deze groep zelf nota bene van wapens voorzien.

Het is ook nogal een schimmige toestand daar met al die groeperingen. IS, Al Qaïda, Al Nusra, Al-Sham, allemaal fanatiekelingen die elkaar zo nu en dan naar het leven staan en dan weer banden onderhouden. En laten we de hypocriete rol van andere landen in dit soort zaken niet uit het oog verliezen. Al naar gelang het uitkomt worden ze gesteund en/of voor het karretje gespannen, dan wel op de zwarte lijst gezet. Boersma verwoordt het zelf treffend: “De term terrorist zegt me gewoon inmiddels helemaal niks meer. En het kwaad al evenmin, want beide worden selectief toegepast.”

Maar welke gruwelijkheden heeft deze Aziz begaan, behalve dan Nederland binnenkomen met valse papieren? Iets wat weliswaar illegaal is, maar ook wel begrijpelijk als hij in zijn land van herkomst op de vlucht moest voor de autoriteiten. En waarom denkt het OM dat Boersma in staat was zo’n vals paspoort te leveren? Vragen, vragen. Waarvan ik hoop dat ze een keer beantwoord worden.

Jihadhoer en links naïef trutje

Maar het gaat me hier vooral om de behandeling die Ans Boersma ten deel is gevallen. Die onmiddellijk na het nieuws over haar relatie met Aziz, door rechts roeptoeterend Nederland werd weggezet als jihadhoer. Want dat is ook altijd leuk, een vrouw slutshamen. Helemaal omdat ze het gewaagd heeft om een moslim te neuken. Ja, dat er geneukt is, is wel zeker. Daar is het zo’n kerel juist om te doen, want een brave moslima dient maagd te blijven en iedereen weet dat blanke wijven makkelijk zijn wat dat betreft. Sowieso vallen alle wijven op stoere, mannelijke types met wapens. Want elke vrouw wil stiekem gewoon overweldigd worden, dat weet toch iedereen? Toen bleek ook nog eens dat ze een tijdje vluchtelingen op Lesbos heeft geholpen, nou dan weet je het wel. Dat is een naïef links trutje. Sentimentele moslimhoer. Die verdient het nou eenmaal om keihard aan de schandpaal genageld te worden.

Had iemand nog wat te emmeren over #MeToo-beschuldigingen en lynchpartijen in de media? Flikker op. De hypocrisie van de voornamelijk rechtse twitteraars en media is hiermee weer overduidelijk aangetoond.

Ze wordt gelukkig wel gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Een schrale troost.

Screenshot Twitter

Reacties (12)

#1 Lethe

Ha, dankjewel.
Precies een preken voor eigen parochie stuk dat ik kon gebruiken. Veel vragen nog open, goed geschreven.

 • Volgende discussie
#2 analist

Ze wordt gelukkig wel gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Dezelfde NVJ die maximale publiciteit zocht zonder te weten hoe de vork in de steel zat.. van je vrienden moet je het hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

Niks mis met een beetje bomgordelsex, op naar een knallend hoogtepunt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

fanatiekelingen die elkaar zo nu en dan naar het leven staan en dan weer banden onderhouden. En laten we de hypocriete rol van andere landen in dit soort zaken niet uit het oog verliezen. Al naar gelang het uitkomt worden ze gesteund en/of voor het karretje gespannen

Inclusief dus de naïeve Nederlandse regering

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JANC

@3: Alleen staat dat niet vast. Nog niet eens dat ze sex had. En zo doe jij ook aan slutshaming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KJH

Tja, het is jammer wat er met mevrouw gebeurd is, maar ze had in ieder geval wel een klein stukje ervan zelf in de hand. Daarnaast is het FD gewoon een private organisatie die mag doen en laten wat ze wil binnen de grenzen van de wet. Tot slot toont deze hele sorry affair eigenlijk alleen maar aan dat het streepje licht dat er tussen politici / activisten en journalisten tegenwoordig nog zit, zo dun is, dat er waarschijnlijk sprake is van een tralie-effect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC

@6: ik zou niet graag werken voor het FD

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Analist

@7: Boersma wel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Karin van der Stoop

@6: Volgens mij was ze zich gewoon echt van geen kwaad bewust, maar dat is een inschatting. Het zóu natuurlijk kunnen dat ze wel degelijk wist hoe het zat met die gast, en/of dat ze hem inderdaad aan dat paspoort heeft geholpen. Dat zou dan zeker een reden zijn om haar op straat te zetten. Maar dat weten we niet, daarom vind ik de reactie van het FD overtrokken. Om over het rechtse riool maar te zwijgen, maar goed dat zijn we inmiddels gewend.
En het is natuurlijk niet vreemd dat een journalist die zich in gebieden begeeft waar veel ellende is, zich daar een mening over vormt en er ook enig activisme ontstaat. Aan de andere kant van het spectrum heb je die ook, denk aan Arnold Karskens bijvoorbeeld (leeft die trouwens nog?).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Co Stuifbergen

@5: Inderdaad.
Als ik mij niet vergis ging hij in Syrië om met de verkeerde mensen, en zegt hij dat hij dat alleen deed om het land uit te kunnen komen.
Ik wacht het oordeel van de rechter af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Co Stuifbergen

@6:
Ans Boersma is (was?) free-lancer. Wettelijk hoeft het FD geen nieuw contract aan te bieden natuurlijk.

Daarom willen werkgevers geen vaste contracten bieden: dan kunnen ze af een werknemer af als dat de werkgever uitkomt.

De acties van mev. Boersma lijken mij niet schadelijk voor haar werkgever.
Als de beschuldiging waar is, heeft ze getoond vaardigheden te bezitten die voor een journalist nuttig zijn (bijvoorbeeld uitzoeken waar een vals paspoort verkrijgbaar is).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JANC

@8: nog altijd? Mijn reactie is namelijk gebaseerd op hoe met vertrouwelijke zaken als sollicitatiegesprekken omgegaan wordt. Die komen op straat te liggen. De FD is met zo’n hoofdredacteur een krant die niet te vertrouwen is met gevoelige data.

 • Vorige discussie