Een nieuwe lijmstof die is afgekeken van mosselen kan misschien het kankerverwekkende formaldehyde in triplex vervangen. Professor Kaichang Li van het College of Forestry in Oregon kwam op het idee toen hij zich afvroeg hoe mosselen op de rotsen het voor elkaar kregen dag-in-dag-uit de beukende golven te weerstaan. De mossel houdt zich vast met draden (foto) van een ongewoon soort proteïne met een hoog gehalte aan een phenolic hydroxyl groep en aminozuren dat het zelfs onder water stevig en kleverig blijft.
Door proteïne uit sojabonen te mengen met aminozuren ontstaat een vergelijkbare lijmstof die ook waterresistent is. Deze stof is een goed alternatief voor het schadelijke formaldehyde als lijmstof in tri- of multiplex, het is namelijk goedkoper, schoner en sterker! De uitvinding kan tevens een uitkomst zijn voor de overgesubsidieerde (op sterven na dood zijnde) amerikaanse sojasector.
This is an important step in creating formaldehyde free homes at reason able cost, while increasing demand for soybeans and helping farmers. (Treehugger) [ extralinks: EurekAlert en SoyDaily]
Reacties (16)
Waanzin. Goedkoper, schoner, sterker? My ass! Formaldehyde is strontgoedkoop en het productieproces is niet meer milieubelastend dan het op industriële schaal opwerken van soja-eiwit uit sojabonen. En Carlos, hou eens op met die ‘proteïne’ als eiwit wordt bedoelt. Je klinkt als de Nutella reclame…
Wat een krachttermen phonkee. U klinkt als een mosselfundamentalist.
het is in ieder geval: “One of these patented adhesives is currently cost-competitive” (EurekAlert)
I beg your pardon, maar proteïne is toch eiwit?
Die soja is inderdaad een contradictie in terminus, ik wilde de laatste zin dan ook beeindigen met “zegt men…”. Maar opmaaktechnisch kwam dat niet zo lekker uit.
Wat vast staat is dat formaldehyde kankerverwekkend is en dat je van mosselen hooguit een beetje misselijk kan worden.
ik wist wel dat u (phonkee) hierop zou reageren maar ik had eerder gerekend op een verbetering in de engelstalige term phenolic hydroxyl.
Een aromatische ring met een hydroxylgroep is de phenolgroep. tweedubbelslaandeportdebrisedeuren dus, ik ga nu even optelefoneren ;-)
polypeptides!
Kleine nuancering, wellicht carcinogeen, i call it a draw:
http://cis.nci.nih.gov/fact/3_8.htm
Ober, hangt u mij maar boven een bak formaldehyde!
Zeg u bent de paus niet!
@4: Het aminozuur tyrosine heeft inderdaad een fenolische (zure) hydroxylgroep.
@7: Je staat elke dag bloot aan formaldehyde. Een voorbeeld: Appelsap bevat methanol (tgv. demethylerende enzymen). In je lever wordt methanol omgezet in formaldehyde, mierenzuur en vervolgens gemetaboliseerd. Lage concentraties formaldehyde kunnen kennelijk geen kwaad. Zeker als je er een goede single malt whisky bij drinkt (Lagavulin).
@3: Ooit van paralytic shell fish poisoning gehoord?
@3: Of van diarrheic shellfish poisoning? De boosdoener is okadaic acid (toxine), een verdacht carcinogeen. Je krijgt kanker van mosselen!
Ja ook mosselen zijn niet te vertrouwen.
mosselterrorisme
Ik ben in Chili ooit geveld na het eten van rauwe schaaldieren. Bij nader inzien was dit een terroristische actie.
Heeft die Damien Hirst geen tentoonstelling gemaakt met mosselen op formaldehyde?