Moordbeesten

COLUMN - Vanmorgen was het weer raak. Ik trek mijn laars aan en stuit op een vogellijkje. En bedankt. Half aangevreten merel, een vrouwtje ook nog, dus er zitten nog ergens wat weesjes in een nest, vermoed ik. Haar poten staken fier overeind. Haar kop miste volledig. Ik keek de katers beschuldigend aan. Zij keken vol trots mijn kant op. Zelf gevangen, helemaal voor jou! Ik mompelde nog ‘Foei’, maar kreeg een dikke liefdevolle katerkop langs mijn kuiten. 

Het is weer in volle gang. De moordpartijen in de tuin. Niet alleen onze katers, alle buurtkatten gaan los. Ik vind dit een vreselijke tijd van het jaar. Al die nesten waar wel iets uit kukelt, al die jonge vogels die je halfaangevroten terugvindt. Katten zijn allemaal volledig vetgemest, maar dat jagen, dat zit er nog steeds in. Dat levert vaak levende muizen op hier in huis. Nou ja levend is wat overdreven, ze zijn meer half dood dan levend, maar de kill wordt niet gemaakt.

Minder voeren heeft geen zin. Je zou denken dat ze de vogels door de honger dan direct doodbijten en opeten, dan is het lijden in ieder geval minder, maar ik krijg van de buren terug dat ze de bakken van de buurtpoezen leegvreten. Hier loopt ook allerlei harigs rond dat niet van ons is. Vreet wat van het voer en gaat weer verder. Al die kattenluikjes zijn eigenlijk voordeuren van exotische restaurants. Overal valt wat anders te vreten. Ik heb ooit belletjes om de nek geprobeerd, maar toen hingen ze zichzelf op aan de eerste de beste struik, dus dat werkt ook niet echt. Ja, het werkt natuurlijk perfect tegen de vogelmoord, maar kattenmoord vond ik toch echt te radicaal.

De katten wegdoen is ook een optie. Maar ik kan het niet. Elf jaar heb ik de oudste al en ik wil hem niet kwijt. De jongste is twee, hij is een enorme sukkel en vangt bijna niets. Vind ik. Allerlei excuses natuurlijk. Het is de natuur, recht van de sterkste, goed voor de soort, alleen de sterkste vogels kunnen zich voortplanten, maar als ik weer eens zo’n ontplofte merelverentoestand aantref in de gang weet ik gewoon dat er twee moordmachines door mijn huis lopen. En ze zijn er nog trots op ook. Toen ik laatst met mijn blote voeten in een stuk duivendarm stapte zei mijn jongste zoon: “Ze zijn dankbaar mam, dat heb ik van de tv geleerd. Omdat jij altijd eten geeft, krijg je nu wat terug.” Hij aaide de kater die fier naast het overige deel van de duif zat. Heel even had ik een enorme pesthekel aan die haarbal, maar toen hij ’s middags een dikke spin van de vloer hapte, aaide ik hem toch even.

 

 

 1. 3

  Deze zie je dan toevallig. Maar de gemiddelde kat vermoord 18 dieren per jaar. Er zijn er ook bij die vele tientallen dieren vermoorden. En dan durf je gewoon doodleuk toe te geven dat je zo’n beest hebt en hem ook nog buiten rond laat lopen. Is dat nou lef of gewoon dommigheid?

  Het is de natuur, recht van de sterkste, goed voor de soort, alleen de sterkste vogels kunnen zich voortplanten, maar als ik weer eens zo’n ontplofte merelverentweeroestand aantref in de gang weet ik gewoon dat er twee moordmachines door mijn huis lopen.

  Dit heeft niks met natuur te maken. Je biedt die kat onderdak en voedsel, het is een huisdier. Niks recht van de sterkste, recht van de aaibaarste. In de natuur zou de huidige hoeveelheid katten de voedselvoorraad in no-time volkomen uitputten en zou het gros het loodje leggen, waarna de vogeltjesbalans zich kan herstellen. En heel misschien dat de inheemse predatoren dan weer een kansje zouden maken, want ook die zijn bijkans verdrongen door al die stomme katten. Dit heeft net zoveel met natuur te maken als de hypothetische buurman die je kat doodslaat en vol trots aanbelt, breed grijnzend “recht van de sterkste!” zegt en je je onschadelijk gemaakte kat overhandigt. Of is dat dan ineens een strafbaar feit?

 2. 5

  Het ligt wat genuanceerder. Huiskatten vangen tot wel 10x minder vaak een prooi dan een wilde kat en in veel gebieden in Nederland zijn huiskatten zo’n beetje de enige overgebleven vijand van de meeste vogelsoorten (kleine populaties wilde katten en ratten die kuikens eten zijn er ook nog, roofvogels, marters en vossen komen voor maar zijn zeer zeldzaam in veel gebieden). Enkele vogelsoorten in Nederland hebben zich uitstekend aangepast aan bebouwde gebieden en vinden daar zelfs meer voedsel dan ze in de natuur zouden vinden, dus die zouden zonder katten al snel een plaag vormen (merels planten zich 2-4x per jaar voort, wat, @0, betekent dat ze gewend zijn aan zware verliezen door roofdieren, net als bij veel andere vogelsoorten hebben mannetje en vrouwtje trouwens identieke rollen bij de opvoeding.)

  Wie bezorgd is dat er toch teveel katten in nederland zijn zou er goed aan doen niet meer dan 1 kat in huis te halen in het geval van buitenkatten, maakt ook niet uit voor de katten want zij worden niet snel eenzaam (het zijn solitaire dieren) en een buitenkat is sowieso bijna nooit de enige buitenkat in de buurt.

 3. 6

  @Derpjan Maar wilde katten zijn zeer zeldzaam, eten vogeltjes om te overleven en horen bij cq dragen bij aan de natuurlijke balans. Het probleem is niet dat vogeltjes doodgaan, het probleem is dat vogeltjes doodgaan omdat mensen domme dingen doen.

  Maar wat betreft aan bebouwde gebieden aangepaste vogeltjes heb je een punt…:) Het is alleen jammer dat ik diezelfde katten ook voortdurend tegenkom in natuurgebieden, waar ze o.a. de vos, de lynx en de wilde kat verdringen.

 4. 7

  Veel vegetariërs eten om principiële redenen geen vlees, bijvoorbeeld omdat ze tegen de bio-industrie zijn of omdat ze het doden van dieren überhaupt principieel afkeuren, maar er zijn veel vegetariërs die wel katten hebben.

  Katten dragen echter op twee fronten bij aan het doden van dieren, enerzijds in de bio-industrie (want waar komen die blikjes voer anders vandaan), anderzijds door de door @0 benoemde slachting van tuinvogels.

  Er moeten op Sargasso toch wel kattenhoudende vegetariërs te vinden zijn die mij deze paradox kunnen uitleggen?

 5. 8

  @7: Mensen zijn nu eenmaal niet altijd consequent. Ik vraag me af hoe de wereld eruit zou zijn als het wel het geval was. Beter? Slechter? Ik vrees het laatste want tegenover elke wijze staan tien gekken.

  Een vriendin van me neemt wel eens de hond van vrienden een weekje in huis als het paar de grens over is. Het paar is vegetarisch en de hond wordt consequent vegetarisch gevoed.

  Ergens ook triest. Het gehaktballetje dat ik hem toespeelde was in een mum van tijd verdwenen. Overigens met toestemming achteraf van mijn vriendin die ook vegetarier is.

 6. 9

  @7

  In principe is er geen bio-industrie nodig voor kattenvoer. Katten hebben zulke kleine maagjes dat ze kunnen leven van slachtafval van menselijke vleesconsumptie. Als alle mensen vegetarisch zouden zijn zou je met een kleine beetje duurzame visvangst al alle huiskatten in de wereld kunnen voeren, overigens kunnen katten vast ook wel leven van de betere vleesvervangers (zolang er maar veel eiwitten en vitaminen in zitten en het makkelijk verteerbaar is). Niet principiele vegetariers hebben nog steeds een kleinere CO2 en kunstmest afdruk, zelfs als ze 10 katten hebben.

 7. 10

  Het halsbandje met belletje werkt prima bij de meeste katten. Je hebt ze met veiligheidssluiting, elastiek schijnt minder veilig te zijn. Heb je wel een voorraadje nodig, maar die paar euro per bandje..

 8. 12

  @9:
  Als het aan de kat lag neemt ze whiskas pens; honden zijn er ook gek op.
  Bij ons thuis (heel lang geleden) kregen hond en kat ook pens.
  De proef tussen pens en kattenvoer heb ik persoonlijk bij de buren uitgeprobeerd.