Enige weken geleden gaf ik U, als zelfbenoemde informateur, in overweging niet door te gaan met de coalitievoorkeur van Marc Rutte. Helaas zagen uw benoemde adviseurs niet wat ik zag. U hoef ik niets uit te leggen, maar voor uw adviseurs vat ik mijn beeld nog even samen.
De beoogde coalitie had een te kleine meerderheid voor een stevig hervormingsbeleid. De aarzelingen binnen het CDA waren al heel duidelijk. Het CDA zou bovendien een congres houden, alvorens in de coalitie te stappen. De PVV is geen normale partij, maar valt samen met de herrie die zij veroorzaakt. De meerderheid in de Tweede Kamer bestaat niet in de Eerste Kamer.
De conclusie moet dan ook zijn: een stabiele vruchtbare samenwerking met de Staten Generaal zit er niet in.
En dat was toch uw opdracht aan de heer Opstelten, die U vandaag een hoop komt uitleggen. Het CDA heeft inmiddels een congres gehad en uw volk keek toe. Ik houd daar wel van: onder het licht van televisielampen worden dingen op een mooie manier onloochenbaar.
- De tegenzin bij het CDA was zo groot dat een formule moest worden verzonnen.
- Die formule kwam: de hele fractie bewaakt de beginselen van het CDA.
Dat is een mooie politieke vondst. Naar het zich laat aanzien nemen de VVD en de PVV daarmee genoegen: niet twee, maar eenentwintig potentiële uitstappers. De VVD kan niet meer terug, dus heeft geen speelruimte voor iets anders. De PVV heeft alle ruimte. Iedereen met een beetje benul zou zeggen: in deze combinatie heb ik geen vertrouwen.
Maar de leidsman van de PVV heeft het even druk met de rechters in Amsterdam. Dat is voor hem niet erg, want de PVV kan, met de wind van de kiezersgunst in de rug, zelf bepalen hoe lang de regering Rutte-Verhagen mag zitten. Maar het risico bestaat ook dat de PVV op heel korte termijn beslist dat het CDA toch niet te vertrouwen is. De rol van verongelijkte voorman van 1.5. miljoen kiezers speelt Wilders met graagte en als geen ander: “schande dat het CDA gekonkel hen weg houdt van de macht; schande dat zo’n geweldig programma niet kan worden aangevat”.
- Ook van dat programma is veel te zeggen:
- Een goede ouderenparagraaf;
- Een zwakke tekst over arbeidsmarkt en woningmarkt;
- Een goede richting, maar vage praat over bestuurlijke reorganisatie;
- Veel symbolische tekst over immigratie en integratie, naast veel dubieuze voornemens.
Hoe nu verder, Majesteit? De heer Opstelten komt U knollen aanbieden, terwijl U om citroenen had gevraagd. Uw positie is niet te benijden.
Reacties (6)
PVV doet toch mee aan de volgende Statenverkiezingen in 2011 ?
Dat wel, maar van een partij die samenvalt met de herrie die zij veroorzaakt, is de score niet zeker of duidelijk.
Dat wel, maar bij Verkiezingen is de score vooraf sowieso niet zeker of duidelijk. Dat weten inmiddels zelfs geruisloze fatsoenrakkers bij het CDA.
De CDA en VVD hameren er steeds op dat zij voor ‘de vrijheid’ staan. Waarom doen ze dat? Die vrijheid zou toch evident moeten zijn?
moet je niet met je vrindjes van de pvda gaan brainstormen van doormaal? daar kom je beter tot je recht denk ik
Geen idee war vrijheid is, bij de VVD en het CDA. Ik hoop daar binnenkort een stuk aan te besteden.
Sikbock heeft geen naam en geen argument en ziet standpunten waar ze niet zijn, dus tja. Misschien dat hij nog eens wil nadenken.