IUU fishing = Illegal Unreported and Unregulated fishing
It is one of the most unregulated, uncontrolled business that is going on (Claude Martin, WWF director-general)
Belize, Honduras en Panama behoren tot de belangrijkste landen die illegale visserij faciliteren. Maar ook Bolivia en Mongolië dragen bij aan het illegaal leegscheppen van de zeeën. Hoe is het mogelijk dat landen zonder zeehaven bijdragen aan illegale visserij ?! Dat kan doordat deze landen Flags of Convenience (gemaksvlaggen) verkopen aan vissersboten, hierdoor worden bijvoorbeeld Spaanse schepen in een handomdraai Panamees of Boliviaans. Regels voor quota en vismethoden vallen dan onder de wetten van een dergelijk land en die geven hier verder weinig om. IUU fishing is corrupt, crimineel en destructief.
Het Wereld Natuur Fonds bracht gisteren een rapport (pdf) uit waarin de mondiale opbrengst van illegale visserij wordt geschat op ten minste 1,2 miljard dollar, maar het werkelijke bedrag is waarschijnlijk nog velen malen hoger. Flags of convenience kunnen via het internet voor een paar honderd dollar worden gekocht en binnen een paar uur switcht een schip zo van nationaliteit. De grootste profiteurs van de Axis of IUU Fishing zijn met name visserijbedrijven uit EU landen en Taiwan, aldus het WWF rapport. Many vessels, particularly those pursuing high value fish such as swordfish and tuna, transfer their catch to other boats to “launder” their illegally-caught fish (BBCNews).
Reacties (7)
Oplossing: Montesano betaalt een bedrag aan de Verenigde Naties (orde grote: het geld dat nodig is om malaria en landmijnen de wereld uit te helpen) In ruil daarvoor krijgen ze alle vis in de zee. Voordelen: Montesano heeft er nu belang bij overbevissing tegen te gaan, malaria is de wereld uit, landmijnen de wereld uit. Een win-win-win situatie.
Ja klinkt goed *kuch*… ;-)
Maar het risico zit erin dat Monsanto dan alle vis opvist, verkoopt en de winst investeert in soja.
Maar Carlos, wat is nou het verschil tussen dit en de Kyoto-koehandel in mileueffecten ?
Maar beste Mescaline, wat is nu je punt ?
Versimpeld door mij: er is een wereldwijd reservoir aan (toelaatbare quota milieuvervuilers, visquota), de quota per land. En daar wordt door landen in gehandeld. De ene handel wordt goed genoemd en de andere niet. Maar misschien mis ik iets.
Het systeem van visquota in de Noordzee heeft niet gewerkt, ondermaatse vis wordt overboord gekieperd en de vislobby krijgt het iedere keer voor mekaar de quota hoger te laten uitvallen dan visserijbiologen adviseren.
Maar helemaal geen quota is helemaal slecht.
Een Spaans schip onder Mongoolse vlag is vrij om te vangen wat het schip maar aankan. Ieder controle hierop ontbreekt.
Dus de fraude zit hier, Regels voor quota en vismethoden vallen dan onder de wetten van een dergelijk land en die geven hier verder weinig om. Had ik niet zo begrepen. OK.