DATA - Het gaat slecht met de huizenmarkt. Maar de grote klap moet misschien nog komen.
Het is bekend dat de huizenmarkt muurvast zit – no pun intended. Maar het wordt nog interessanter als we kijken naar de verleende bouwvergunningen. Die geven immers een hele duidelijke indicatie over de aankomende bouwactiviteiten. Het CBS heeft zojuist de cijfers tot maart van dit jaar bijgewerkt. De jaarcijfers zien er onheilspellend uit. Het aantal verleende bouwvergunningen voor koopwoningen daalde met bijna dertig procent. Zelfs huur – relatief stabiel – daalde met tien procent (tegen bijna twintig het jaar ervoor).
De jaarmutaties
De bouwsector zit er mooi mee in zijn maag. Van onze collega’s van ANP:
Voor de bouwsector is de ontwikkeling een probleem, zo zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland, de vereniging van bouwbedrijven. ,,De markt is de afgelopen jaren volledig ingezakt door de crisis. Vooral corporaties bouwden nog. Maar de problemen met en bij Vestia en het feit dat de huren niet verhoogd worden, zorgen ervoor dat ook zij de hand op de knip houden.’’
Bouwend Nederland verwacht dat het aantal aanvragen voor huurwoningen nog verder terugloopt. ,,Het is vaak zo dat de bouw van sociale huurwoningen deels ‘geholpen’ wordt door opbrengsten van duurdere nieuwbouwkoopwoningen in hetzelfde nieuwbouwplan. Als die laatste categorie voor driekwart of meer verdampt, zoals nu het geval is, wordt het ook lastig om sociale huur te bouwen.”
Bedrijven gaan door deze krimp over de kop. Voor de overige bouwbedrijven en aannemers betekent het instorten van de markt dat zij of moeten innoveren of mensen moeten ontslaan, om te overleven. ,,Er is nog geen wanhoop, maar bedrijven bereiden zich wel goed voor op een toekomst waarin de markt minder is. Sommigen innoveren, dat hoort bij de crisis en is niet slecht. Maar als bedrijven ook moeten verkleinen, vloeit personeel weg. Die starten eigen bedrijven of gaan iets anders doen. Maar ze moeten uiteindelijk ook weer terugkomen als de economie weer aantrekt.’’
Er zal namelijk een inhaalslag gemaakt moeten worden, zo verwacht Bouwend Nederland. In totaal werden er tussen april 2011 en maart 2012 een kleine 50.000 bouwvergunningen afgegeven. ,,Er zijn voor de markt 70.000 woningen nodig per jaar, omdat er meer vraag is en er oude woningen gesloopt worden. Er ontstaat een tekort aan woningen, dus dat is een markt die nog wel aantrekt uiteindelijk. Bovendien, bedrijven kunnen vaak even vooruit met een aanvraag. Men maakt nu eerst de oude aanvragen op, soms wordt er pas jaren later gebouwd.’’
Download hier de data
Foto Flickr cc Sluitertijd | Vanderlaan
Reacties (11)
bouwvergunningen bestaan toch echt niet meer. Al een paar jaar niet meer.
Maar de omgevingsvergunning wel. Je punt is?
Het lijkt me in elk geval verstandig om de sloop van woningen ook even uit te stellen dan. Maar ja… zo simpel ligt dat natuurlijk vast niet.
Homeworking is killing officebuilding.
Misschien is leegstaande kantoren tot woningen gaan verbouwen nog een optie:
‘8 miljoen m2 leegstand voor 12 miljard euro aan waarde’.
http://www.makelaar-gids.nl/leegstand-kantoren-nederland.html
Vraag niet hoe het kan. En de vergrijzing en de niet-bestaande massi-emigratie werkt ook al niet, om de druk op de markt te houden.
Het is nog wat erger dan de grafiekjes doen vermoeden. Een bouwvergunning is één ding, met die vergunning ook wat doen is iets anders. Sinds begin 2012 is de nieuwbouw zo goed als tot stilstand gekomen.
Het zal wel moeten. Door het decimeren van vaste contracten zijn mensen gewoon niet gebaat bij een huis als investering. Zeker met de nieuwe plannen zoals de forensentaks en de versoepeling van het ontslagrecht wordt het geheel onverantwoord om een grote investering te maken waar je voor lange tijd aan vast zal zitten. De vaste lasten stijgen enorm en je hypotheek niet kunnen aflossen door baanverlies is wel het laatste wat je wilt.
Onvoorstelbaar grote rijkdommen, maar die paar rottige centen voor wat stenen en een metselaar zijn er niet. Waarom toch wil iedereen een orde in stand houden die niet werkt?
Het monetaire tijdperk loopt ten einde, hoe je het ook wendt of keert ….
Liever vroeg dan laat graag. We zouden wel weer eens in de gelegenheid willen zijn om te verhuizen. Alleen die mogelijkheid is eigenlijk al genoeg, dat het weer kan.
D’r zijn veel te veel woningen (en kantoren) die niemand wil hebben. Die zou je eigenlijk moeten slopen, en in plaats daarvan zou ‘de markt’ woningen moeten bouwen die mensen wel willen kopen. Waarom moet je 250k neertellen voor een kippenhok in een spuuglelijke vinexwijk?
“Waarom moet je 250k neertellen voor een kippenhok in een spuuglelijke vinexwijk”?
Je mag blij zijn dat je met het grote piramidespel mee mag doen.