Moddermeter stand week 18

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Moddermeter is opgetelde subjectiviteit, in principe worden alle
comments meegenomen, opgeteld en afgetrokken. Ben je het er niet mee eens, becijfer anders en we nemen het gemiddelde. Dus, ReinoutS, don’t shoot the messenger!

Redactionele inmenging was er wel deze week, over de waardering van hetdebat tussen Jasper van Dijk en Tofik Dibi. Bij het nalezen van reacties en tegenreacties bleef onduidelijk wat als modder bestempeld werd. Het ging eigenlijk vooral over het onderwerp – je zou het zomaar een inhoudelijk debat kunnen noemen. De plussen en minnen probeerden elkaar ongedaan te maken en dat hebben wij daarom maar voor hen gedaan door ze uit de telling te laten. Tenzij iemand nog even duidelijk maakt wat er nou precies niet door de beugel kon? Daarbuiten hebben we alleen de -8 van het CDA gevierendeeld om het een beetje proportioneel te houden.

Verder leek ’t of de kater van Koninginnedag en de schreeuw op de Dam al het politieke debat smoorde. Voor een campagne die nog maar vijf weken duurde was het uitermate stil. Meegenomen comments: #7,9,11,12,17.

Tot slot nog even een opsomming over hoe deze moddermeter werkt. Politieke vergezichten, oprechte complimenten en alles wat u verder wel aanstaat wordt gewaardeerd tussen de 0-10 (groen). Niet onderbouwde stemmingmakerij, misleidende of feitelijk onjuiste uitspraken, het op de man of vrouw spelen, of drogredeneringen, we rekenen het tot modder. Tussen de -10 en de 0. Bij meerdere cijfers nemen we het gemiddelde. De redactie rekent en geeft weer. Heel af en toe mengt ze zich in de becijfering, maar altijd met uitleg.
Stand op zondag 9 mei om 19.00 uur.

Graag met links naar de campagnefeiten, cijfer (-10 tot 10) en uitleg over wat wel of niet deugt – de verzamelbak hieronder is weer voor u.

Reacties (17)

#1 ReinoutS

Had niet helemaal begrepen dat er verder geen redactionele toetsing van de juistheid van de min- en pluspunten plaatsvond. Ik zal de messenger met rust laten deze keer. :-)

 • Volgende discussie
#2 AntonB

-2 voor de aandacht van Joop op de kwestie Brinkman. Waarvan -3 voor alle aandacht. +2 omdat het de PVV is. -1 omdat Wilders en zijn achterban strategisch en democratisch onderschat worden.

De SP en de PSP/CPN/GL werden ooit ook uitgelachen, over 10 jaar moeten we waarschijnlijk net zo goed rekening houden met een centrum/conservatieve groep kiezers. Jammer maar helaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Het anti-Cohen spotje van de PVV zuivere modder: -10

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 seven

Leuk dat de zembla modder en mijn initiële -10 daarvoor door een aparte discussie is afgezwakt (dat was ook kennelijk het doel van het topic;) naar -3. Gemiddelde score per incident telt dus, echter 2 aparte incidenten worden wel opgeteld en zo komt bv de VVD (die extra aandacht krijgt) na een paar grappige tweets @-1 op -8.
Paar ideetjes, gemiddelde score van zembla scheiden qua + en – en meter aan beide kanten kleuren. Dan is zichtbaar dat sommige blij zijn met de zembla mud en andere negatiever. Totaalsom is te beperkt en meter geeft juist die weergave-optie.
Verder is een andere meting (naast de gevierendeelde -8 onjuist labelen als nsb-er mag natuurlijk bij de pvv ook al klopt het hele verhaal totaal niet..maar zet Cohen als gaper neer en het is al -10 @3;)) van -2 voor joop https://sargasso.nl/archief/2010/04/26/moddermeter-stand-week-16/#comment-425620over het hoofd gezien. Totaal komt dan ipv -2 nu op -4..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 seven

Femke (GL) bashed Maxime Verhagen http://twitter.com/FemkeHalsema/status/13810968707 -1
Femke(GL) bashed de PvdA / Cohen http://twitter.com/FemkeHalsema/status/13805306409 -1
Femke http://twitter.com/FemkeHalsema/status/13727428255 +1
*Zo is ook de VVD gedaald…*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 P

Ik ben niet zo’n alle media alle tijd volger. Graag wil ik even van de gelegenheid gebruik maken om modder te gooien. Op iedereen, en vooral Kees Vendrik omdat hij vorige week in DWDD toonde dat hij zijn ziel verkocht heeft, dat hij GL in de positie gemanoeuvreerd heeft om in vak K te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Steeph

@seven #5: Met die tweede van Femke ben ik het niet eens. Die gaat over een daadwerkelijke gebeurtenis waarbij ze aangeeft dat Cohen boter bij de vis moet doen. Beargumenteerd in mijn ogen dus.
(Geen plus waard, maar ook geen modder)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 seven

@7 Eigenlijk verdient Femke een plus omdat ze de PvdA en Cohen aanpakt;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 de Redactie

@2: is het mogelijk de link naar het stuk toe te voegen? Dan kan iedereen, inclusief de redactie, meelezen waar het over gaat.

@4: zoals in de toelichting van week 17 vermeld: Meldingen langer dan een week na de gebeurtenis zijn niet meegenomen, anders kunnen we blijven vissen naar oude koeien. Daarom is dat stuk van Joop.nl niet meegenomen.

Wat betreft idee om + en – score te scheiden. Dat kan eigenlijk alleen als je van elk ‘campagnefeit’ een metertje maakt, maar de meters zelf zijn al optellingen van verschillende kwalificaties. Dus het geeft niet veel extra duidelijkheid. Bovendien betekent een + in het postje over de Zembla uitzending dat de uitzending niet slecht gevonden wordt, wat weer wat anders is dan complimenteus of visionair.

Overigens, hoewel we niet alles overnemen, suggesties blijven welkom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 AvdS

Maxime Verhagen lijkt z’n oude rol te hervinden bij Pauw en Witteman: “Als je kijkt naar wat dit land nu nodig heeft, dan is dat niet de problemen voor je uitschuiven, als je ziet dat de partij van de arbeid eigenlijk geen enkele maatregel wil treffen nu, omdat ze alle keuzes die gemaakt moeten worden voor zich uitschuiven, in wezen niet die overheidsfinancien op orde willen brengen, dan kom je in een Griekse situatie, dat lijkt allemaal heel leuk, maar ik vind dat een vrij grote Griekse nachtmerrie.”

“Cohen is een aardige en redelijke man, maar je krijgt de hele PvdA erbij.”

Met deze moddergooierij verdient hij een (-2)

Ondertussen blijkt dat deze CDA-er niet kan rekenen. Hij zegt: “Als je het programma van de Partij van de Arbeid op een rij zet, dat in 2020 […] dat iedere Nederlander dan 150.000 euro meer schuld heeft dan […] het geval is als je het programma van het CDA volgt.”

Even uitrekenen. Ca. 16.000.000 miljoen mensen x 150.000 euro = 2.400.000.000.000, oftewel 2400 miljard euro. Onze staatsschuld was afgelopen jaar 347 miljard. Dus Verhagen beweert dus dat de staatsschuld onder de PvdA in tien jaar tijd 2400 miljard meer oploopt dan onder het CDA. ‘Ja echt waar Nederland, onder de PvdA verzevenvoudigd de staatsschuld in de komende 10 jaar!’

Verhagen zegt dat hij deze aantijging baseert op de partijprogramma’s, maar zit er zeker een paar nulletjes naast. Minister van Financiën moet hij maar nooit worden.

Mede dankzij het grote publiek dat hij bij Pauw en Witteman bereikt, krijgt hij voor deze aantijging een (-4).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 AvdS

@5: waarom die tweede tweet? Is wat mij betreft ok…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 DJ

@10, verhagen zegt in wezen: als je onze wc-eend kiest dan gebeurt dat niet … en dat is maar zeer de vraag … modder met een luchtje idd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

Doe ook maar even een -3 voor Rutte (VVD) die de PvdA wegzet als tekentafelsocialisten, liegt dat de PvdA DE HRA wil afschaffen en de rekening neer wil leggen bij de middenklasse (waar we inmiddels toch weten dat de rijkste 20% de helft van de HRA binnenharkt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 AvdS

Dat verkiezingsfilmpje van Verdonk, daar moet nog iets over gezegd worden. De stompzinnigheid en het amateurisme ervan laten zien dat niet iedereen campagne kan voeren. Daarmee is het filmpje niets anders dan een verkapt compliment van Rita Verdonk aan alle andere partijen die beter weten hoe dat moet. (+1)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 AvdS

@Carlos: eigenlijk vind ik dat filmpje van Wilders reuze meevallen. Had veel zwaarder geschut van hem verwacht. Al is het natuurlijk allemaal erg suggestief en zitter er ook feitelijke onjuistheden in. Volgens mij bepaalt de EU niet wie we wel of niet binnen laten. Dat we moslims moeten accepteren die hun vrouw discrimineren, is geloof ik niet helemaal de opvatting van Cohen.

Toch heeft het filmpje ook weinig exposure gekregen, ca. 10% van het filmpje van Verdonk, so far. Vindt het niet meer dan een (-4).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 AvdS

..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 AvdS

Rutte op dagelijksestandaard.nl: “als ik kijk naar het programma dat Wouter Bos voor Job Cohen heeft gemaakt, dan zie ik dat als een hele lange uitsluitbrief. Het doet denken aan ‘De langste zelfmoordbrief in de geschiedenis’, het ultralinkse verkiezingsprogramma van de Engelse Labourparty in 1983, dat leidde tot een grote overwinning van de Conservatieven.”

Ferme praat van Rutte en de term uitsluitbrief is leuke campagneretoriek die op 10 juni wel verdampen zal, maar op het moment dat hij het koppelt zelfmoord wordt ’t toch van een bedenkelijk kaliber. Dat kom je in de smakeloze regionen van het knieschot en de kopvoddetax, waar je je als zogenaamde kandidaat premier niet zou moeten willen ophouden. (-1)

 • Vorige discussie