John McCain’s wonderbaarlijk wederopstanding

Amerikaanse vlag 2008, Foto: Arnoud BoerAls John McCain de Republikeinse voorverkiezing in Florida zou verliezen, dan was de race voorbij. Het beloofde een spannende strijd te worden tussen hem en Mitt Romney. De senator uit Arizona heeft met zijn overwinningeen grote stap gezet richting Republikeinse winst. Zelfs Rudy Giuliani zei het: ´Wie in de Sunshine State wint, wint de nominatie.´ Het is de wonderbaarlijke wederopstanding van een man die nog geen jaar geleden uitgeteld leek.

John McCain, de nieuwe comeback kid?

 1. 1

  Hij zei na New Hampshire al zoiets als “ik ben te oud om aangeduid te worden met het voorvoegsel “kid”, maar dit is een mooie comeback”.

  Ik ga zo langzamerhand inzetten op McCain vs Clinton, maar dinsdag weten we meer.

 2. 2

  @Astro

  Las trouwens dit artikel over mogelijke financiele problemen van McCain. Ben te weinig op de hoogte van de regels rond campagnenefinaciering, maar kan jij inschatten of dit een beetje hout snijdt. Denk niet dat ie dan met een overwinning in Florida al uit de problemen is….

  Hier te vinden.

 3. 4

  Ik hoorde gisteren op CNN dat McCain nu het ‘slachtoffer’ kan worden van een wet op campagnefondsen die hij nota bene zelf heeft ontworpen… Romney is zelf stinkend rijk en kan zoveel van z’n eigen geld bijleggen als hij wil.

 4. 5

  @ 2: mijn inschatting is dat met deze winst McCain er heel veel vrienden bij krijgt, zodat hij niet afhankelijk is van overheidsgeld voor zijn campagne. Zoals ik het begrijp: Aangezien hij deze nog niet ontvangen c.q. geaccepteerd heeft, kan hij daarvan afzien als hij elders voldoende geld denkt te kunnen werven.

  De interessante vraag voor de Democraten wordt dan vervolgens: van welke private financiers krijgt John McCain zijn geld. En zijn dat foutere lobbyisten dan die van de Democratische genomineerde, voorzover deze geld accepteerd van lobbyisten (grosso modo: Obama niet, Clinton wel).

  @ 4: dat zou kunnen blijken tijdens de komende voorverkiezingen. Alleen gaf Romney totnutoe wel gemiddeld drie keer zoveel uit als andere kandidaten en heeft hij slechts Michigan gewonnen, waar zijn vader gouverneur was.

 5. 6

  @5
  Het is inderdaad niet altijd zo dat geld je de overwinning schenkt. Huckabee schijnt ook bijna blut te zijn, maar doet het veel beter dan verwacht.

 6. 7

  Ik dacht dat Huckabee nauwlijks geld uitgeeft, minder dan alle andere kandidaten. En als Slogan hoor je hem vaak roepen dat het om de boodschap gaat en niet om de persoon en het geld.