Misbruik van mijn Nee stem

Twee krantenkoppen over crisis in Europa
Als nee-stemmer tijdens het afgelopen referendum over de Europese Grondwet voel ik me misbruikt. Misbruikt door een kabinet die met de nee-stem aan de haal is gegaan om zoveel mogelijk korting te krijgen op de Nederlandse bijdrage aan Europa.
Dit is ten eerste beschamend korte termijn denken in termen van geldelijk gewin. Ten tweede veroorzaakt het nou precies iets waar we niet op zitten te wachten, een crisis. En ten derde is dit een verdraaiing van een democratische uitspraak van een volk dat tegen een grondwet heeft gestemd, niet een begroting (ook al geven veel mensen het wel als reden voor de nee-stem aan).

En nu is Nederland, of eigenlijk beter gezegd het Nederlandse kabinet, mede verantwoordelijk voor het veroorzaken van de huidige crisis. En ik moet hier, terwijl het stoom me uit de oren komt, lijdzaam lezen hoe een incompetente, naive premier de volgende beschamende zinnen uitkraamt: “Crisis is niet het goede woord.” en “Het was zeker geen kwestie van Nederland alleen.
Hoe ver kan je gaan in het je onttrekken aan je verantwoordelijkheid?

Hoezo geen “crisis” als zelfs de meest trouwe partner van Nederland, De Bondsrepubliek Duitsland, bij monde van Gerhard Schroder de volgende uitspraak doet: “Het feit dat er geen akkoord gekomen is, is volledig te wijten aan de onbuigzame opstelling van de Britten en de Nederlanders.
We kregen op een gegeven moment zelfs een korting van 600 miljoen aangeboden! En meneer Balkenende durft glashard te stellen dat het niet genoeg is, daarbij refererend aan de uitslag van het referendum.
En om deze hele soap nog wat erger te maken boden de tien nieuwe lidstaten zelfs een korting aan op hun inkomsten. Dat werd ook door Nederland van de hand gewezen. De arrogantie!

Nu begrijp ik beter waarom meneer Balkenende tijdens de campagne over het referendum de uitspraak heeft gedaan dat hij voor gek zou staan bij een Nee. Niet vanwege het “Nee”, maar vanwege de verkeerde dingen die hij er vervolgens mee doet.

Nu treffen in deze kwestie ook Frankrijk en Engeland heel veel blaam. Beide houden krampachtig vast aan in het verleden behaalde voordelen (de Fransen krijgen heel veel landbouwsubsidie (niet meer van deze tijd) en de Engelsen heel veel korting op hun bijdrage). Maar dat zijn we van die landen wel gewend. En die zijn nu alleen maar blij dat een deel van de schuld voor deze crisis bij Nederland is komen te liggen. Kunnen zij ook een keer wijzen.

Beste kabinet en tweede kamer, als jullie nog eens misbruik willen maken van mijn democratische inbreng, zeg dat dan van te voren. Dan steek ik wat minder energie in het oprecht nadenken over de vraag.

Last but not least, het referendum heeft volgens de Maatschappelijke Barometer (doc) van Motivaction een heel positief effect gehad op het vertrouwen van burgers in de democratie. Vraag me af hoe lang dat nog blijft.
Ja, burgers wilde graag een lagere bijdrage, maar nee, de burgers wilde niet een crisis in Europa. Sterker nog, het geloof in het belang van Europa is na het referendum alleen maar toegenomen.

 1. 3

  Hans Hillen: Bij een referendum krijg je antwoord op een vraag die je niet heb gesteld.

  Blijkbaar wil jij wat anders dan Wilders en de LPF. Bij een referendum blijven de motieven verborgen. Hoewel voor de stemming bij hoog en bij laag werd volgehouden dat het nee tegen de grondwet was gericht, blijkt het toch genuanceerder te zijn. Ik wijs ook nog op Agnes Kant die een politieke unie wil, om de euro te redden. Harry van Bommel vertelt een ander verhaal, hij wil juist de macht van de EU beperken.

  En juist als je nee hebt gestemd, moet je niet raar opkijken van een crisis.

 2. 4

  Balkenende moet gewoon groffer geschut inzetten, dingen zeggen als; “als je stilstaat bij al die massagraven in Europa dan is het beter te begrijpen dat onze bijdrage naar beneden moet”, “als onze bijdrage niet naar beneden gaat, gaat het licht uit in Europa”, “als onze bijdrage niet naar beneden gaat, sta ik voor gek in Nederland”, meer van dat soort dingen dus.

 3. 5

  Ik heb een idee voor een compromis: als dat ENE Europa nou ook eens een keer voor EEN hoofdvergaderstad kiest, in plaats van die zesmaandelijkse volksverhuizing van straatsburg naar brussel en terug, dan scheelt dat minstens 600 miljard. Dan krijgen wij een miljard wisselgeld en dan is GODDANK DIE CRISIS OPGELOST!

 4. 8

  Nou ja het is een begin. Maar goed, als GERHARD SCHRODER, onze meest trouwe partner, al zegt dat het schandalig is dat we niet meer drie keer zoveel willen betalen als de moffen per hoofd van de bevolking, kunnen we maar beter onze mond houden en lunchgeld dokken, anders slaan ze ons straks in elkaar.

 5. 10

  Oeh nog een compromistip: Zet in plaats van de EU de hele wereld op die kutmuntjes, dat scheelt weer 600 miljard als we die kutmuntjes weer moeten aanpassen omdat ze niet meer kloppen. Dan krijgen wij de 200 miljoen van de Straatsburg-brussel fusie, PLUS een miljard kutmuntjes wisselgeld, hebben we alsnog de crisis overwonnen.

 6. 11

  @ALO: Af en toe wil ik graag geloven dat zaken zijn zoals ze bedoeld zijn. Bewust naief zeg maar. Maar dat geeft me in ieder geval het recht om oprecht kwaad te worden op iedereen die er iets anders mee doet.
  En ik zie geen direct verband tussen mijn Nee en een crisis. Het is heel goed mogelijk om met mijn Nee de juiste dingen te doen. Ik accepteer dus geen verantwoordelijkheid voor de crisis.

  @Kippfest #5: Helemaal mee eens. Dat is pure verspilling, ongeacht het bedrag.

  @Kippfest #8: Dat soort kort door de bocht redeneringen helpen niet echt. Het is heel moeilijk te bepalen hoeveel we nou betalen en hoeveel we nou ontvangen. Om nog maar niet te spreken van alle indirecte inkomsten vanwege de Unie (denk aan de NL vervoerssector die heel veel profiteert van het vrije verkeer van goederen).

  En ik snap niet wat ik hier nog achter het scherm doe en me loop op te winden. Ik ga lekker in de zon liggen luieren. Ik heb de crisis niet veroorzaakt. Laat iemand anders het dan ook maar oplossen.

 7. 13

  Een groot deel van de nee-stemmers staat te applaudiseren bij wat er nu gebeurt. Nu deden ze dat ook al toen Tatcher met haar handtasje zwaaide en daar hebben we nu goed last van.

  En dat je een crisis niet zag aankomen vind ik inderdaad naief. Het kabinet heeft op zijn onhandige wijze al voor gewaarschuwd en zo erg dat het licht uitgaat of dat er oorlog komt zal het wel niet komen. Maar iets kon je wel verwachten. De euro daalt al sterk in waarde en dat kost meer dan dat we nu denken binnen te slepen.

  Volgens mij, maar ik weet het niet zeker, is die 600 miljoen korting het totaal op de 7-jaren begroting. Als dat zo is dan is het minder dan 100 miljoen per jaar. Alleen de zon schijnt voor minder.

 8. 14

  Mag ik de redactie voorstellen in de functionalia een klein live weerberichtje in de lay te verwerken?
  met tekeningetjes van crachat of zo?

 9. 16

  Het blijft de schuld van het Ja-kamp, als ze eerder waren begonnen met hun campagne, het ons beter hadden uitgelegd, geen referendum hadden gehouden, de staatsmedia beter hadden bespeeld, internet hadden platgegooid, DAN HADDEN WE DEZE CRISIS NU NIET GEHAD !

 10. 17

  Had eigenlijk een post over Jeb Bush en zijn aanklacht richting de echtgenoot van Terry Schiavo verwacht. Niemand verontwaardigd genoeg ?

 11. 18

  @J #17: Ik wel. Maar sprakeloos tevens. Wat kan je daar nou nog van zeggen? Hopelijk ziet iedere Amerikaan dat die Jeb gewoon een klein kind is dat zijn zin niet heeft gekregen en nu met blokken aan het gooien is.

 12. 20

  @14 dr Banner,

  Mag ik dan in een poging tot schaamteloze zelfpromotie http://weather.technetium.be aanbevelen. Na het referendum is ook mijn bezoekersaantal ingestort (Niet zo erg als bij Steeph), dus ik dan wel weer wat extra bezoekers gebruiken.

  Een speciale Sargasso versie met tekeningen van Crachat kan ik eventueel ook wel maken.

 13. 24

  @23 Persoonlijk denk ik dat deze discussie over de betalingen losstaat van de grondwet. Het feit dat Balkenende de Nee stem hier bij sleept toont (voor de zoveelste keer) aan dat het een arrogante autistische lul is maar de “crisis” is op zich onschadelijk en staat nogmaals los van de grondwet.

  Wat er aan de hand is dat in de laatste termijn dit kabinet het kabinet kadootjes wil uitdelen onder het mom van “zie je wel dat deze impopulaire maatregelen nodig waren, maar je kan nu de vruchten ervan plukken”, daarvoor hebben ze dus zelf een korting op de bijdrage nodig.

  Dan kunnen ze namelijk iets leuks doen aan belastingverlaging of iets ludieks voor de ouderen die in verzorgingscentra liggen te rotten en zo.

  Dus wat Nee-stemmers hiermee te maken hebben zie ik niet.

 14. 25

  @24
  Naar mijn mening heeft de nee-stem hier heel veel mee te maken. En ik denk dat de meeste nee-stemmers het helemaal eens zijn met die korting. Dus om dit balkie aan te rekenen vindt ik een beetje flauw.
  Bovendien vind ik het erg naief om te verwachten dat een nee-stem geen crisis zou veroorzaken in europa..

 15. 32

  Als we nu eens gaan bezuinigen door het gevangenis-systeem af te schaffen. Weet je hoeveel bejaarden je van dat geld niet kan wassen?

 16. 34

  @Steeph
  Die 3 miljard is per jaar (160 euro per inwoner, inclusief de voor de EU geheven douanerechten) en die 600 miljoen is voor 7 jaar. Die korting is voor de buhne. de EU is helemaal niet zo duur en dit gaat over peanuts.

 17. 35

  Ik constateerde al op voorhand dat de reden waarom ik “nee” zou willen stemmen niet de reden was die de nee-politiek aandroeg. Ik was daarom ook bang munitie te verschaffen voor doelen die ik niet ondersteunde.

  Maar ik vind er niks mis mee dat NL dit gebruikt om onze bijdrage naar beneden te krijgen. Dat is (helaas?) politiek.

 18. 37

  Debiteuren/Crediteuren. Oftewel onze heikneuterige boekhoudersmentaliteit word zelfs Europees. En da’s pas een echte crisis. En autoverkoper Sjakie uit Parijs zit er maar mee, want hij ziet z’n landbouwsubsidies als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zodat Tony Boy uit Downingstreet kan zeggen: zie nou wel ik heb altijd al gelijk gehad. Gerrit (met geverfd haar) uit Berlijn roept er schande van. Je zal toch maar voorzitter zijn van de EU. Ik ben blij dat ik NEE heb gestemd.

 19. 40

  Jullie mij voor gek zetten met dat nee, ik zal jullie krijgen! Balkenende heeft als een rancuneus tegendraads ventje Nederland voor schut gezet. Een groot Zeeuws meisje Ons bin Zunig en willen korting koste wat het kost.
  En om dat godverdomme uit mijn naam te doen, alsof ik daarom nee heb gezegd. Alsof je die bespaarde contributie op je eigen girorekening terug ziet. Wat een kleinburgelijk gebeuren. Is er ergens een instantie waar je een klacht kan indienen over zulk walgelijk gedrag? Kan die man en de rest van het kabinet alsjeblieft weg?
  Als ie zo graag vriendjes wil zijn met Blair en fijn saampjes ontbijten met Bush moet ie dat maar in z’n eigen tijd doen. De ^$#&% bijzonder onfatsoenlijke woorden gecombineerd met strafbare gedachten.

 20. 41

  Gaan we nu klagen over het feit dat we niet persoonlijk gevraagd zijn om de problemen op te lossen?

  Net als een aantal van jullie weet ik het natuurlijk allemaal beter.. Ik zou op dit moment echter niet willen ruilen met onze regeringsleiders..

  Met hun mogelijkheden moeten ze het er het beste van zien te maken..

  Hoop wel dat ze de ballen zullen hebben – afgezien van de inhoud – om Nederland op de apenrots te zetten

 21. 42

  Cool, de meeste oorlogen worden vooraf gegaan door een crisis, tijd voor oorlog, kunnen we de mannen weer eens van de jongetjes onderscheiden.
  (uiteraard gaan alle Nee-stemmers als eerste voorwaarts om die arrogante Duitsers eens een lesje te leren.)

 22. 45

  ‘terwijl het stoom me uit de oren komt’

  Emotioneel worden lijkt me niet zo verstandig, is ook niet goed voor het helder verstand, dat blijkt wel uit deze post.

  Dat Nederland eindelijk eens een beetje begint te onderhandelen en het spel gaat meespelen, in plaats van braaf de zakken te legen, lijkt mij zeker een keurig antwoord op de uitslag van het referendum.

  Dat jij, Steeph, de enige bent die zo gek is geweest die hele grondwet te gaan lezen en naar aanleiding daarvan een zgn. onderbouwde mening hebt gevormd waar een ‘nee’ uitkwam, is leuk.

  Dat het Nederlandsche volk daar geen enkele boodschap aan heeft en gewoon nee heeft gestemd vanwege het feit dat men het onder andere zat is dat er bakken met geld verdwijnen en dan ook nog eens meer bakken met geld dan bij onze europese vriendjes, leer daar mee leven.

  Hoe de hoernalisten het nu weer voor elkaar krijgen om Balkenende alsnog in een kwaad daglicht te stellen, terwijl hij nota bene gewoon midden in een onderhandelingsspel zit, ten faveure van Nederland, vind ik reuze knap en ook schandalig.

  ‘Crisis door Balkenende’: grote, grote onzin.

  Het blijkt maar weer dat weinigen van u ooit rondgewandeld hebt in de zakenwereld: ik zie niets anders dan een NL regering die gewoon op haar strepen staat.

  ‘De arrogantie!’

  Ja, wat wil je dan, een land van verliezers en zwakkelingen? Een land van huilebalken en emotionele mannen?

  Weg met die zwakke mentaliteit en we betalen geen cent meer dan nodig is!

 23. 47

  Steeph

  Echt waar, deze wint echt de prijs voor meest naieve post ooit. Dit bevestigt mijn indruk dat weblogs over het algemeen de anti opinie uitdragen, welke dan ook.

  Had je nou werkelijk verwacht dat Balkenende zich door jouw nee-stem gesteund zou voelen om maar weer een paar jaar de koeien van Jacques of de eurodiscount van Tony te sponsoren?

  Wat mij betreft zijn zowel de Nederlandse als de Franse nee-stemmers in grote mate medeverantwoordelijk voor het debacle rondom de begroting en posts zoals deze proberen deze verantwoordelijkheid met de gebruikelijke poeha weg te lullen.

  We hebben nee gezegd tegen dat grondwettelijk verdrag, en die neestem is terecht geïnterpreteerd als neestem tegen Europa. Alle neestemmers zullen de komende jaren de vruchten plukken hiervan.

  Dank jullie wel!

  Sukkels.

 24. 49

  Integendeel. Dat laatste is een bijzonder terechte kwalificatie, tenminste van die groep mensen die nee stemden en nu zich geroepen voelen te zeuren over de Brusselse verrichtingen van Jan Peter.

 25. 50

  Het gekissebis achteraf geeft al aan hoe zwak de EU is en derhalve geen basis heeft voor een Grondwet. Een Grondwet is er niet voor om europese landen aan elkaar te plakken, maar als beginsel voor een souvereine staat. En dan een Grondwet in elkaar knutselen voor/door alleen multinationals heb ik zeker geen behoefte.
  Dus wie is hier de sukkel?

 26. 51

  Die grondwet had voor meer stabiliteit en vooral duidelijkheid kunnen zorgen en dit hijgerige gedrag van Balkenende was gewoon te verwachten. Het enige pan-europese initiatief dat wel vaart bij de huidige chaos is de samenwerking tussen het Vlaams Blok en de partij Nawijn… (wie staat er al zijn bruine hemd te strijken?)

 27. 52

  Hoelang hebben we het verdrag van Schengen? Word er al op grote schaal samengewerkt? Één telefoontje (voor de tv notabene) over het drugsbeleid toendertijd van Maarten van Traa en dat is geloof ik al tien jaar geleden. Verder geeft iedere ondertekenaar er zijn eigen interpretatie aan. Daarom een Grondwet op één A4-tje voor de burgers van Europa dan krijg je stabiliteit.

 28. 54

  Ik geloof dat de nee-stemmers (waarvan sommige heus wel aardige onderbouwde meningen hadden) volledig onderschat hebben wat voor een cruciaal moment ze hebben verprutst. Maar de tijd zal het leren, vooralsnog zie ik alleen maar bevestiging van mijn overtuigde ja-stem.

 29. 55

  Carlos: volgens mij is deze crisis alleen maar het bewijs dat de ja-stem zelfs voor de regeringsleiders een stap te ver was. Gut, wat hadden ze toch een vertrouwen in de Europese samenwerking. Maar ooit verworven rechten weer afstaan, nee sorry, dat kan echt niet….

 30. 56

  Daar zijn u juist verdragen voor. Wat in elkaar geknutseld is, is een samenvoeging van alle losse verdragen. En dat is nu net het verschil met een echte grondwet, citoyen Carlos.

 31. 59

  ‘Verdrag tot vastelling’zodat naar een mening van de burgers word gevraagd en we passen de hele boel dan wel later aan.

 32. 60

  Ach, na een vrolijk en naief Ja zoals JPB bedoeld had was deze crisis voor mij pas echte pis geweest.

  Tony Blair legt nu heel vals de koppeling tussen inleveren van Engelse tijdelijke korting en algehele hervorming. De gedwongen rigide positie van Frankrijk (Nee) tegen hervorming landbouw moet nu namelijk van achterban.

  De NL achterban (boos over euro en EU-bijdrage) dwingt JPB nu ook tot rare sprongen.

  Er wordt ons door politici en media een EU-crisis voorgespiegeld. Ik geloof er niets van. Er wordt een EU-politiek spel gespeeld. De nieuwe leden zullen de dupe zijn.

 33. 61

  Als jullie meer willen weten over de huidige 4e wereldoorlog en het verziekte politieke klimaat kunnen dan jullie terecht op http://www.niburu.nl
  Hier ben ik op 10-6 gestart met het artikel “de bestanddelen van chemtrails’ In de navolgende artikelen, vind je nog veel meer informatie aangaande de politiek, koningshuis en vrijmetselaarij. Dit gaat om info die door de reguliere pers uit angst niet of nauwelijks word gebracht. Deels te begrijpen, want inmiddels worden zowel mijn gezin als ikzelf met de dood bedreigd.

  N.B. weet dat op ieder forum inlichtingendiensten aanwezig zijn die iedere relevante boodschap onderuit halen. Negeer deze volksverraders, maar breng wel je boodschap!

 34. 62

  De zon was aantrekkelijker dan de discussie alhier, voor de verandering. Daarom wat laat reacties.

  @Koen #23: Dat er een discussie op gang zou komen over wat voor een soort grondwet (of uberhaupt) er nou zou moeten komen.

  @ALO #34: grrr, mijn krant maar eens bellen voor het niet goed verwoorden van dit punt. Was ik toch op het verkeerde been gezet. Maar wel reden temeer om juist hiervoor niet de hele Europese samenwerking te laten klappen.

  @Blokje #36: Ja, dat begreep ik. Maar ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik niet strategisch heb gestemd maar oprecht antwoord wilde geven op de vraag die mij gesteld werd. En als op voorhand vaststond dat daar een crisis uit voort zou komen, hadden ze die vraag niet moeten stellen. Die verantwoordelijkheid ligt in ieder geval niet bij mij.

  @Jacobine #45: Emotioneel stoom afblazen is juist heel verstandig. Zeker vlak voor zo’n warm weekend. Ben ik dat tenminste kwijt en kan ik lekker in de schaduw in mijn tuin genieten zonder stress.
  Onderhandelen is een kunst. En als je dat doet, moet je wel streven naar een gezamenlijk gewin anders gaat het nooit goed (Getting to Yes, Negotiating agreement without giving in, R. Fischer …)
  De impliciete aantijging dat ik niet in het zakenleven heb rondgelopen zal ik je maar even niet aanrekenen. Meer dan 20 jaar ervaring in zeer diverse organisaties geeft me genoeg inzicht ook op dat vlak. En om nou zomaar te beweren dat het “zakenleven” een goed voorbeeld zet hierin vind ik nou weer naief.

  @Koen #46: Dat was niet de reden van mijn Nee. En omgekeerd zou de redenering eigenlijk moeten zijn, wilden de Ja stemmers dan meer betalen?
  @Koen #47: Zucht. Koen, heb jij de hele grondwet gelezen? Heb jij een goed doordacht beeld bij wat er zou komen als de grondwet goedgekeurd zou zijn? Jouw kwalificatie is erg makkelijk. Te makkelijk.

  @Ruud #50: Hear hear.

  @666 #61: De beste optie voor jou is dan waarschijnlijk emigreren. Vast wel ergens een land waar ze niet genoeg geld hebben voor een geheime dienst en het inefficient uitstrooien van chemicalen over het land.

 35. 63

  Ach ja: je kunt ook net zo goed redeneren dat Balkenende de ‘ja’ stemmers beschaamd. Immers: in de campagne werd gezegd dat het geen zin had ‘nee’ te stemmen met het idee dat het kabinet een ‘nee’ kon gebruiken om opnieuw over van alles te gaan onderhandelen in Europa. Dat blijkt nu opeens toch wel te kunnen. Mensen die dus ‘nee’ wilden stemmen om de bijdrage omlaag te krijgen maar dat niet deden omdat het volgens de ‘ja’ campagne geen zin had, zullen zich nu dus bekocht en misleid kunnen voelen.

  Persoonlijk vind ik het allemaal tamelijk naief. Natuurlijk gebruikt het kabinet welke uitslag dan ook van het referendum voor haar eigen doeleinden. Hoe kunnen ze ook anders? Een referendum geeft immers geen uitleg over de motivatie van de stemmer. Misschien had je naast je stem ook een opstel van 10 regels moeten schrijven om te toe te lichten waarom je een bepaalde stem uitbracht :-)

 36. 65

  Ik vind het niet zo heel erg dat men er niet is uitgekomen. Er is al zovaak geen resultaat bereikt op een EU top, dus een keertje extra kan geen kwaad.

  Dat Balkenende harder onderhandelt over bijdragen vind ik niet zo heel erg eerlijk gezegd want het toont wél aan dat er een aantal zaken niet eerlijk en grondig is geregeld in Europa.. Ik kan niet inschatten waar hij op had moeten inzetten of wat realistisch is, dus ik kan hem niet verwijten dat hij zijn werk niet goed doet.

  Ok zeg: regel dit soort zaken nou eerst maar eens en kom dan terug met een betere grondwet. Want wat mij betreft toont de huidige situatie wel aan dat het ideaal van samen alles doen nog lang niet bewaarheid is en dat elk land er voor het eigen gewin in de EU zit. Als het gemeenschappelijk belang echt zo groot zou zijn dan hadden de grote landen wel water bij de wijn gedaan.

 37. 66

  @Steeph “En ik zie geen direct verband tussen mijn Nee en een crisis.
  Ik snap dat je de verantwoordelijkheid daarvoor afwijst (daar heb je ook gelijk in) maar met zeggen dat je geen verband ziet val je me toch wel tegen.

 38. 67

  @Frans: Het is niet dat ik niet begrijp dat een nee (en dus ook het mijne) misbruikt kan worden voor een crisis. Het is gewoon dat ik niet zie dat mijn nee grond (reden) is voor een crisis. Ik heb niet geroepen “weg met europa” of “I wunt mei moni back”.
  Dat is de redenering.
  Subtiel doch significant verschil.