Dossier:

COLUMN - Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, en er de pest in hebben dat de maatregelen om de stijgende verspreiding een halt toe te roepen weer worden verscherpt, is volkomen logisch. Voor veel mensen zijn die bovendien financieel een harde dobber, of zelfs de laatste druppel. (Juist om die reden was ik tegen het rappe tempo waarmee we vanaf juli uit de lockdown gingen – hadden we eerst de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek op poten gezet, en terdege bekeken hoe elke versoepeling uitpakte, dan waren ook wij nu waar Duitsland al lang is – amper nog besmettingen, en hoofdzakelijk klein, relatief beheersbare uitbraken.)

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, of denk je dat je zelf niet besmettelijk bent. Maar het duurt soms een week voor je doorkrijgt dat je drager bent geworden, en dan nog hoef je zelf geen symptomen te hebben om tussentijds volop anderen te kunnen aansteken. Een maskertje draag je niet alleen voor jezelf: je voorkomt ermee dat je per ongeluk, en zonder het te weten, een ander besmet. Je moeder. Je lief. Je kind. Die aardige collega, of je beste maat.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, en wil je geen mondmasker dragen. Maar aanvaard dan de consequenties: blijf weg uit het openbaar vervoer, en je boodschappen bestel je maar online. En doe niet alsof mensen die wel een maskertje dragen, zich laten muilkorven. Je bent geen haar beter dan zij.

Zeur evenmin dat je met zo’n frutsel op ‘haast niet kunt ademhalen’: de artsen en verpleegkundigen die je ouders, je buren en met pech straks ook jou moeten verzorgen, hebben maandenlang een aanzienlijk dikker en stugger mondkapje moeten dragen, soms hele diensten achter elkaar, met overuren erbij. Ze hadden daar nog handschoenen, een spatbril en haarnetje bij. Zij klaagden niet over benauwdheid, zelfs niet over de absurde werkdruk – ze zeiden alleen dat ze doodmoe waren, en bang.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona. Maar noem jezelf geen ‘vrijheidsstrijder’ als je expres te dicht bij een politicus gaat staan en die in het gezicht blaat of naar een van hen spuugt. Noem het geen ‘verzetsdaad’ als je een verpleegtehuis dat dicht moest vanwege een rondwarende uitbraak, opbelt om het personeel dood te wensen. En wie met een groepje gelijkgestemden bij een school gaat protesteren, uitgerust met borden met daarop ‘mondkap = kindermishandeling’, doet weinig meer dan zichzelf belachelijk maken, de kinderen schrik aanjagen, de docenten van slag brengen en kindermishandeling ernstig devalueren. Dan ben je gewoon een minkukel.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona. Maar intussen krijgt het er alle schijn van dat zulk ongeloof vooral hardop wordt geventileerd door mensen die zich god in eigen ego wanen, en wier vrijheid er hoofdzakelijk uit bestaat dat de rest mag stikken.

De coronamaatregelen in acht nemen, wordt zo welhaast een bewijs van beschaving, en het mondmasker een teken van weldenkendheid.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (16)

#1 JeroenT

En ga jezelf niet voortreffelijk zitten vinden wanneer je ineens het mondkapje omhelst.
Heb ook begrip voor mensen die met zo’n onding wat meer moeite hebben dan jij je kunt voorstellen.
Overigens -na alle ontkenningen van het nut van zo’n schaamlap- blijkt het maar een zeer beperkt effect te hebben (als je het hygiënisch gebruikt) en in landen in om ons heen die wél maanden kapjesplicht instelden is de besmettingsgraad echt niet veel beter.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, en wil je geen mondmasker dragen. Maar aanvaard dan de consequenties: blijf weg uit het openbaar vervoer, en je boodschappen bestel je maar online.

Corona is een medisch bewezen ziekte, het nut van mondkapjes is wetenschappelijk niet aangetoond en heeft mogelijk zelfs een negatief effect. Dat laatste merk ik ook in de praktijk want een groot deel van de mondkapjesdragers voelt zich opeens onaantastbaar en vindt de 1.5 meter en het niet met klachten naar buiten gaan opeens niet meer nodig.

Er zijn mensen die heilig geloven in de onbewezen mondkapjes, maar er zijn ook mensen die geloven in ingestraald water en amuletten. Dat mag en dat moeten ze vooral ook doen maar feitelijk is het kwakzalverij al la Jomanda. Van de overheid verwacht ik dat zij zich bij de les houden en niet aan kwakzalverij gaan doen ook al vraagt een deel van de bevolking met de onderbuik daar wel naar. Het lijkt weinig kwaad te kunnen maar als de mensen daardoor de echt belangrijke dingen gaan laten krijgen we het Sylvia Millencam scenario en dat moeten we niet willen.

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes afgesproken omdat men politiek het OV wilde laten blijven draaien maar dit Corona technisch eigenlijk niet mogelijk is. De reiziger wordt letterlijk voor het lapje gehouden, mij krijg je dan ook met geen 10 paarden meer in het OV. Wil je per se toch met het OV dan dien je je uiteraard aan dit kledingvoorschrift te voldoen en niet het personeel lastig te vallen.

De supermarkt is een ander verhaal hier is voldoende ruimt om met een beetje inventiviteit afstand te houden dus daar hoef je bezoekers niet te bedotten. Van mij apart houden ze in de ochtenduren een aparte dienst voor de mondkapjes gelovigen na het bejaardenuurtje. Het OV is een keuze de supermarkt bedient de eerste levensbehoeftes, laten we dus hopen dat de overheid hier verstandig en weldenkend blijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

@2: In de supermarkten bij mij in de buurt wordt niet voldoende afstand gehouden. Een karretje is ook minder dan 1.5 meter.

Of het OV een keuze is, hangt ervan af of iemand ermee naar zijn/haar werk gaan moet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

Het nut van iedere coronamaatregel is beperkt, maar alle maatregelen zijn er om de kans op besmetting en daarmee het aantal besmettingen te reduceren. Je kan vast iemand besmetten met een kapje op, maar het is aannemelijk dat de kans groter is zonder. Hetzelfde geldt voor horecarestricties, thuiswerken en al die andere vervelende maatregelen.

Ik begrijp heel goed dat niet iedereen het eens is met alle maatregelen. Sommige maatregelen zijn effectiever dan andere en sommige maatregelen zijn ingrijpender dan andere. Vooral dat laatste hangt dan ook nog vooral af van je persoonlijke omstandigheden.

Maar 100% isolatie is geen optie en 0% maatregelen ook niet. Het is aan de regering om een middenweg te vinden. Zoals op heel veel andere beleidsterreinen ben ik het vaak niet helemaal met de regering eens, maar ik verbaas me over de emotie die van de reacties en het publieke debat afdruipt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Frank789

In dit stadium van de pandemie is ver wegblijven van mensen die beweren dat het allemaal wel meevalt, de best werkende preventie.
Zie Trump, maar is ook mijn eigen ervaring.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

Afstand houden werkt nog altijd het allerbest en ik ben blij dat men dat hier ten dorpe op de wekelijkse markt serieuzer is gaan nemen, zo mijn subjectieve waarneming.
Misschien dat die rode kaart van de buurlanden daarbij geholpen heeft.
De uitzondering was dat basisschoolklasje dat een uitleg over vis kreeg; dat bleef bij elkaar alsof er een collie omheen cirkelde:
herding kids.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 lmgikke

@1 & @2 m.b.t. mondkapjes

Seeing is believing:

https://www.youtube.com/watch?v=evATiHUejxg

Kijk en leer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 majava

@7: Verkeerde filmpje. Je mot deze hebben: https://youtu.be/x6cTDGqcUpA

Maar verder…het zijn uitgesproken mijn buren die hun best doen met afstand houden e.d. Ja, dat is bizar, omdat de eerste buur op 400m woont en die ander op 800m. Zodra ik het dorp in kom is de rest van de bevolking aan het yolo’en als vanouds en moet ik in de winkel continu opzij springen, ook al heb ik een maskertje op dat zou moeten zeggen dat ik dingen serieus neem. En hier niet eens van dat viruswaanzin sektegedoe. Het is hier de pure desinteresse het overkomt mij toch niet van het “platteland”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hans Custers

@7

Begrijp ik nou goed dat je geen flauw idee had waarom je ooit is geleerd om je hand voor je mond te houden als je hoest of niest? En waarom er nu wordt gezegd dat in een zakdoek te doen, of in je elleboog? En dat je dat nu pas snapt, dankzij dat filmpje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 lmgikke

@9 Dat begrijp je verkeerd, ik doe dat altijd al. Ik draag ook gewoon een mondkapje. Maar een aantal hier vinden het nodig de werking telkens te ontkennen, vandaar het filmpje.

@8 nee, wel het goede filmpje. Dit filmpje laat heel goed zien hoe de druppels door de lucht gaan bij de verschillende versies van een mondkapje en zonder mondkapje.

Niet iemand die iets verteld, maar gewoon beelden. Beelden die aantonen dat mondkapjes werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@10: Mondkapjes werken op de neus en mond van besmettelijke personen, maar helpt het ook?

Stel er lopen inmiddels 100.000 besmettelijke personen rond (21 sept was de schatting 64.000). Dan is de kans dat je iemand tegenkomt die besmet is ongeveer 0,6%, er van uitgaande dat elke besmettelijke persoon niet thuis in quarantaine gaat. En dan moet die persoon tijdens de ontmoeting nog kuchen of niezen om echt grote hoeveelheden virus uit te kunnen stoten. Ik kan me eigenlijk niet heugen onlangs iemand in de supermarkt of andere openbare ruimte flink te hebben zien kuchen of niezen.

Dus werken mondkapjes? Vast wel. Helpt het veel besmettingen voorkomen? Ik ben niet overtuigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Hans Custers

@10

Het punt is nu net dat dat filmpje helemaal niets bewijst over de werking van een mondkapje. Behalve dan bij de enkeling die niet in een zakdoek, of een elleboog, of met een hand voor de mond hoest en niest.

Ik denk, net als #11 dat mondkapjes, zeker in de niet-medische versie, wel iets kunnen helpen, maar ook weer niet zoveel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 beugwant

Las ik gister ergens:

We zullen corona met het gezonde verstand moeten bestrijden, maar de meesten van ons zijn ongewapend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 majava

@12: mondkapjes moet je zien als één van de maatregelen. Als je wilt dat de bevolking maatregelen opvolgt dan is het contraproductief om elke maatregel apart te onderbouwen met een getal hoe effectief die is. Het punt is precies dat alle maatregelen tegelijk opgevolgd worden en dan kom je ergens. Net dat als je in je auto je gordel draagt, je aan de snelheidslimiet houdt, je verkeerslichten respecteert, etc.

Ik zie, anders dan Frank, altijd kuchende mensen om heen als ik ergens ben. Partner ervaart precies hetzelfde. N=2.

Is er al eens geëvalueerd hoe de eerste golf ingedamd werd? Heeft het in dat geval zin om elke maatregel apart te bekijken? Ik durf te wedden dat het sluiten van grenzen, horeca, scholen en thuiswerken enorm veel gedaan hebben. Mondkapjes werden niet gebruikt, maar willen we nu moeilijk doen over mondkapjes (+ de andere softe gedragsregels) of alles weer sluiten? Ik denk dat we het daarover moeten hebben. Al meen ik dat het nu alweer te laat daarvoor is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hans Custers

@14

Als je wilt dat de bevolking maatregelen opvolgt dan is het contraproductief om elke maatregel apart te onderbouwen met een getal hoe effectief die is.

Helemaal mee eens. Ik bedoelde ook niet te zeggen dat ik tegen het dragen van mondkapjes ben. Het helpt misschien niet heel veel, maar het kost ook geen moeite om zo’n ding op te zetten. En behalve dat je bril soms beslaat zitten er ook geen nadelen aan. Prima dus om zo’n ding op te zetten waar het wordt gevraagd.

Maar het lijkt me ook wel verstandig om alles in proportie te blijven zijn. En om dus geen wonderen te verwachten van mondkapjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 majava

@15: Eens.

Iedereen, voor en tegenstanders van zowat elke maatregel, heeft de mogelijkheid om discussies te “kapen”. Zo kun je in het veld heel simpel mondkapjesdragende eikels vinden die alle andere regels aan de laars lappen. Punt zo gemaakt dat mondkapjes alles alleen maar erger maakt…

Ik denk dat er toen de eerste golf over was en alles weer min of meer open kon, veel te weinig nadruk is gelegd op de persoonlijke aanbevelingen (afstand, hygiene, aantal contacten, etc). Dat waren nu precies de dingen die je op zou moeten volgen om een tweede golf te voorkomen of matigen. Ja ook zonder mondkapjes. Maar de discussie ging over geld naar zus en zo, over testcapaciteit en dan nog naar die sekte van mensenhatende knuffelwappies.

 • Vorige discussie